Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai" (Thai: ประเทศไทย), waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij. In dat geval zou Thailand dus letterlijk "vrij land" betekenen.
Van Siam naar Thailand
Vanaf 1900 is er echter veel gebeurd; in 1932 vond er een staatsgreep plaats waardoor de absolute monarchie een constitutionele monarchie werd. Pas 7 jaar later, in 1939, werd Siam omgedoopt tot het huidige Thailand zoals we het nu kennen.
In 1932, hervormt het land van een absolute monarchie naar een constitutionele monarchie. Een paar jaar later (1939) verandert de koning de naam van het land in Thailand. In 1945 keerde de naam Siam even terug om vervolgens in 1949 toch weer als Thailand verder te gaan.
Een leidersculte werd gepropageerd, waarin Phibuns portret overal zichtbaar was, terwijl portretten van ex-koning Prajapidhok verboden waren. In 1939 wijzigde Phibun de naam van het land van Siam tot Thailand (Prathet Thai), wat "land van vrije mensen" betekent.
De geschiedenis van Thailand gaat terug naar de 7e eeuw. In die tijd trokken de Thai vanuit het noorden naar Laos en Noord Thailand. Deze streken werden destijds bewoond door verschillende volkeren. Vanaf de 8e eeuw tot de 13e eeuw werd een groot deel van het huidige Thailand gedomineerd door het machtige Khmer rijk.
Thailand staat op de lijst van grootste economieën in de wereld op de 26e plaats. Thailand is de tweede economie in Zuidoost-Azië, na Indonesië. Het is het op vier na rijkste land op basis van het BBP per hoofd, na Singapore, Brunei en Maleisië.
De voornaamste reden waarom Thailand ongekoloniseerd bleef, was het diplomatieke weerwerk van twee monarchen uit de Chakri-dynastie, Mongkut (regeerde 1851-1868) en Chulalongkorn (1868-1910). De eerste is overigens bij ons vooral gekend als personage in de 'The King and I'-musicals.
Moslims vormen met vier miljoen zielen op een bevolking van 61 miljoen de grootste religieuze minderheid in Thailand.
Meerdere Thaise personen of het Thaise volk kunnen worden aangeduid met het woord Thai of Thailanders. De woordvorm Thais (met een -s) mag volgens sommigen uitsluitend als bijvoeglijk naamwoord met de betekenis van, uit, betreffende, als in Thailand gebruikt worden.
Thailand heette tot 1949 Siam.
Thailand is ongeveer 12 keer zo groot als Nederland en heeft vier keer zoveel inwoners als Nederland.
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme. Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in.
Het woord Thailandse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
In tegenstelling tot de omringende landen is Thailand (Siam) nooit gekoloniseerd door een vreemde mogendheid. Het had echter maar een haartje gescheeld of dit land, dat toen nog Siam genoemd werd, was in 1893 een Franse kolonie geworden.
Thailand is een constitutionele monarchie met aan het hoofd koning Maha Vajiralongkorn (Rama X).
De vliegtijd naar Thailand is met een rechtstreekse vlucht zo'n 11 uur. Kies je voor een vlucht met een tussenlanding of overstap, dan ben je natuurlijk wat langer onderweg. Je kunt er ook een paar dagen in het land verblijven waar je overstapt.
Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij.
Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, te verdelen in drie seizoenen met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 30°C. Het hete seizoen valt tussen maart en half juni, met april en mei als heetste maanden; het is dan warm en droog met een temperatuur die incidenteel tot 40° C kan oplopen.
Nederland. Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Alle Afrikaanse landen zijn ooit aan een westerse mogendheid onderworpen geweest. Het land dat het dichtst bij de titel 'niet-gekoloniseerd' komt, is Ethiopië. Dit werd als enige Afrikaanse land in de 19e eeuw niet gekoloniseerd.
De Britten verhinderden echter de eenwording van beide gebieden. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Portugal in Afrika als laatste koloniale mogendheid over: pas in 1975 werden Kaapverdië, Guinee-Bissau, Sao Tomé en Principe, Angola en Mozambique onafhankelijk. In Azië bleven Oost-Timor en Macau als laatste over.
Als jij geen vlees (of vis) wilt eten is het verstandig om de Thaise visie op vegetarisme te kennen. Vegetariër betekent in de ogen van een Thai dat je geen stukken vlees eet. Hierdoor zijn vissaus, eieren en andere dierenproducten dus gewoon gebruikt worden. Je kunt dus beter zeggen dat je veganist bent.
Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen.
Een aantal basisgerechten vind je in heel Thailand, maar men kent ook veel regionale gerechten. Over het algemeen zijn Thaise gerechten aromatisch en pikant. Als je het niet zo hebt op dat pittige dan kun je dat lokaal gewoon aangeven (not too spicy).