Wat is de woordsoort van u?

Het persoonlijk voornaamwoord u is van oorsprong een derde persoon enkelvoud, afgeleid van uwe edelheid. Daarbij hoorde ook een persoonsvorm in de derde persoon enkelvoud: u is. Die combinatie u is wordt tegenwoordig als verouderd beschouwd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Wat voor woordsoort?

Het vragend voornaamwoord wat wordt zelfstandig gebruikt. Er volgt dus geen zelfstandig naamwoord. Welk(e) wordt meestal niet-zelfstandig gebruikt. Het wordt dan gevolgd door een zelfstandig naamwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Wat is het verschil tussen u en uw?

In een zin als 'U en uw partner zijn welkom om 15.00 uur' is u en uw partner juist. In de zin 'U en uw partner zijn welkom om 15.00 uur' is u een persoonlijk voornaamwoord en uw een bezittelijk voornaamwoord. Uw betekent 'van u'. U en uw partner betekent dus 'u en de partner van u'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is woordsoort?

Een woordsoort is de naam van een type woord, bijvoorbeeld werkwoord of persoonlijk voornaamwoord. Woordbenoemen is het benoemen van de woordsoort van elk woord in een zin. Dit noem je ook wel taalkundig ontleden. De meeste woorden horen tot een vaste woordsoort, maar soms kunnen woorden veranderen van woordsoort.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op braint.nl

Hoe vind je woordsoorten?

Wat is taalkundig ontleden en hoe doe je dat?
  • mijn = bezittelijk voornaamwoord.
  • moeder = zelfstandig naamwoord.
  • heeft = hulpwerkwoord (van tijd), persoonsvorm.
  • gisteren = bijwoord (van tijd)
  • op = voorzetsel.
  • de = lidwoord.
  • markt = zelfstandig naamwoord.
  • appels = zelfstandig naamwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Taal: woordsoorten, groep 7.

40 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn alle telwoorden?

Bepaald hoofdtelwoord (je weet precies hoeveel): één, twee, vijf, tien, vijftig, honderd, duizend, honderdduizend, miljoen... Onbepaald hoofdtelwoord (je weet niet hoeveel): weinig, minder, minst, veel, meer, meest, enkele, enige, alle, zoveel, sommige…

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taal-oefenen.nl

Hoe gebruik je u?

Vroeger werd u als aanspreekvorm met een hoofdletter geschreven, maar dat is tegenwoordig niet meer gebruikelijk. Conform de andere persoonlijke voornaamwoorden, schrijven we u (en ook het bezittelijk voornaamwoord uw) met een kleine letter, behalve als het aan het begin van een zin staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Hoe schrijf je vindt u?

U is een persoonlijk voornaamwoord, de beleefdheidsvorm van de tweede persoon enkelvoud. In de tweede persoon enkelvoud komt er een t achter de stam (vind). Je krijgt dan: u vindt. Ook wanneer het onderwerp u ná het werkwoord komt, schrijven we een t achter de stam: wat vindt u van de nieuwe minister?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandale.nl

Is het u of uw hulp?

Je schrijft een 'w' als je 'u' combineert met een substantief. Het substantief staat direct achter 'uw'. Je schrijft dus een 'w' als je 'u' possessief gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zininnederlands.be

Is u een persoonlijk voornaamwoord?

Het persoonlijk voornaamwoord verwijst naar een persoon of een groep personen, zonder ze bij naam te noemen. Persoonlijke voornaamwoorden zijn onder andere: ik, je, jij, jou, u, hij, zij, ze, het, wij, we, jullie, zij (meervoud), mij, me, hem, haar, ons, hen, hun en ze (meervoud).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taal-oefenen.nl

Welke persoon is ons?

eerste persoon meervoud voorwerp: ons.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wiktionary.org

Is niet een bijwoord?

Bijwoord. ▸ Dit zou toch niet mijn laatste nacht op aarde worden? Met zeven andere hikers zou ik de nacht in deze piepkleine ruimte van drie bij drie meter moeten doorbrengen. Het is niet zo.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wiktionary.org

IS is een werkwoord?

'Zij is directeur geweest'. Deze zin heeft twee werkwoorden: 'is' en 'geweest'. Het belangrijkste werkwoord is 'geweest', dat is een koppelwerkwoord van 'zijn'. Het werkwoord 'is' is in deze zin dus een hulpwerkwoord en het naamwoordelijk gezegde: is directeur geweest.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Is er een bijwoord?

Bijwoorden zijn woorden die een werkwoord, een ander bijwoord, een bijvoeglijk naamwoord, een hele zin of soms een zelfstandig naamwoord nader bepalen. Dat wil zeggen: ze geven daar meer informatie over. Er bestaan onder meer: bijwoorden van graad: heel, zeer, nogal, enigszins, hartstikke.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Wat een bijvoeglijk naamwoord?

Een bijvoeglijk naamwoord is een woord dat een eigenschap of toestand van een ander woord benoemt. In 'de rode auto' is rode een bijvoeglijk naamwoord. Dat geldt ook voor rood in 'De auto is rood.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Waar vind u?

' of 'Waar vindt u ons? ' 'Waar vindt u ons? ' is juist. Als het onderwerp van de zin u is, komt er in de tegenwoordige tijd altijd een t achter de stam van het werkwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is het vind jij of vindt jij?

De correcte vervoeging is je/jij vindt.

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is vind je met dt?

'Je' is dus het onderwerp en staat achter de stam 'vind': geen 't' dus! - De gids vindt je nooit meer terug. Nu is het de gids die jou aan het zoeken is - hij of zij vindt 'jou' niet! De gids is dus het onderwerp en dat kan je vervangen door 'hij' of 'zij', waardoor 'vindt' dus wel een 't' krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mnm.be

Hoe noem je u?

Tutoyeren (Frans tutoyer van tu = jij en toi = jou) is iemand aanspreken met jij, je of jou. Men gebruikt dus géén "u", de beleefdheidsvorm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Is u formeel?

U staat voor afstand en respect, zakelijkheid en status, maar ook nog altijd voor beleefdheid en onderscheid. Jij en je is in de regel informeel en klinkt kameraadschappelijk en vertrouwd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Is u ook meervoud?

Het meervoud van 'u' is 'u'. Sommigen gebruiken 'jullie' als meervoud van 'u', maar dat is niet aan te bevelen. Is het onduidelijk dat 'u' naar meer dan een persoon verwijst, voeg er dan een verduidelijkend woord aan toe ('u allemaal', 'u beiden') of noem de groep ('uw partij', 'uw vereniging').

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrttaal.net

Is niet een telwoord?

Woorden als: nul, geen, paar, beide, dozijn, gros worden ook tot de (bepaalde) hoofdtelwoorden gerekend, omdat ze aan het aantal van 0, 2, 12 of 144 worden gekoppeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Is eerste een telwoord?

Een woord dat een hoeveelheid aangeeft: vier, derde, enkele, weinig, enz. Er bestaan hoofdtelwoorden (een, twee, drie, enz.), rangtelwoorden (eerste, tweede, derde, enz.) en onbepaalde telwoorden (een heleboel, de laatste).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schrijfwijzer.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Kan moldaviet tegen water?
Volgende artikel  
Kan je een tank kopen?