Pramipexol werkt als dopamine, de lichaamseigen stof waarvan bij de ziekte van Parkinson een tekort in de hersenen is. Binnen enkele dagen tot weken merkt u dat u minder stijf bent en makkelijker kunt bewegen.
Hoe werkt Sifrol? De werkzame stof van Sifrol, pramipexol, is een dopamineagonist (een stof die de werking van dopamine nabootst). Dopamine is een boodschapperstof in de delen van de hersenen die beweging en coördinatie aansturen.
Roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging hebben mogelijk een negatieve invloed op RLS. Bepaalde geneesmiddelen met een antidopaminerge werking zoals SSRI's en antipsychotica kunnen RLS uitlokken of verergeren.
SIFROL 0,088 mg tabletten Elke tablet bevat 0,125 mg pramipexoldihydrochloride-monohydraat, wat overeenkomt met 0,088 mg pramipexol.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels bevatten meestal wat magnesium. Sommige soorten voedsel hebben echter de neiging om het magnesiumgehalte in jouw lichaam te verlagen. Deze boosdoeners zijn onder meer koolhydraatarm voedsel, suiker, koolzuurhoudende dranken, cafeïne en alcohol.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Rusteloze benen: werkt binnen 1 tot 3 uur. Neem in 2 tot 3 uur voor u gaat slapen. Na 3 maanden kunt u beoordelen of het voldoende werkt. U kunt de tabletten met of zonder voedsel innemen.
De dagelijkse dosis mag niet hoger zijn dan 3 tabletten Pramipexole EG 0,18 mg ofwel in totaal 0,54 mg (0,75 mg pramipexolzout). Als u langer dan enkele dagen stopt met het innemen van uw tabletten en opnieuw wilt beginnen met de behandeling, dient u weer met de laagste dosis te beginnen.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken. RLS kan een forse negatieve impact hebben op uw kwaliteit van leven en in ernstige vorm zelfs invaliderend zijn.
Oorzaak van rusteloze benen
Een precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat RLS ontstaat door een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen waar de spierbewegingen bestuurd worden. Een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, kan daarbij een rol spelen.
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals vermoeidheid, slaperigheid, slaapaanvallen, duizeligheid, draaierigheid, flauwvallen, verwardheid en hallucinaties. Plotselinge slaapaanvallen voelen de meeste mensen niet aankomen.
Het antidepressivum bupro- pion (Wellbutrin) lijkt de periodieke beenbeweging- en juist te verminderen. Van deze stof is bekend dat hij de opname van dopamine remt.
Draaierig gevoel. Meer zin in vrijen, meer kans op verslaving, zoals overmatig kopen, gokken of medicijngebruik. Deze bijwerkingen gaan over na een verlaging van de dosis of als u met het medicijn stopt. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
De oorzaak
Restless Legs Syndroom kan optreden bij ziekten als diabetes mellitus, aandoeningen van de schildklier, de ziekte van Parkinson, spataderen of reuma. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of een vitaminetekort de klachten verergeren. Ook kan RLS optreden tijdens de zwangerschap.
Dopamine is een boodschapper in de hersenen die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om met elkaar te communiceren. Het is belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie.
Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen langzaam af. Hierdoor gaat u anders bewegen (beven, langzaam en/of stijf), zich anders voelen en gedragen. Medicijnen kunnen de stijfheid, traagheid en het beven minder maken. Ze hebben wel bijwerkingen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Oz Show raadt ook Dr. Mehmet Oz lavendelzeep aan voor rusteloze benen.
Bij een lichtere vorm, wanneer de klachten niet frequent zijn, is het gebruik van een magnesium supplement een aanrader. Maar ook Lucovitaal Magnesium Zware Vermoeide Benen kan wellicht verlichting bieden! Dit magnesium citraat is speciaal ontwikkeld voor het verminderen van rusteloze benen.