Spreekwoorden: (1914) De vlag strijken, d.i. onderdoen voor iemand; ook: doodgaan5); eig. de vlag laten zakken6) ten bewijze van overgave; syn. van het zeil strijken; vgl.
Elke vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en eventueel bij zonsopgang weer worden gehesen. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen.
Met vlag en wimpel,
in de uitdrukking iets met vlag en wimpel winnen, d.i. glansrijk winnen; eig. met behoud van vlag en wimpel.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Over hoe lang je de vlag mag uithangen, bestaan geen regels. Ook is er geen gebruikelijke tijd vastgesteld. Sommige scholieren laten hem één dag hangen, andere wachten tot hun diplomering. Het is in ieder geval nooit strafbaar om je vlag uit te hangen, want dit mag altijd.
[idioom] Water en vuur zijn. Twee mensen die elkaar absoluut niet kunnen verdragen en altijd met elkaar in conflict zijn.
Wimpels zijn er in vele soorten en maten. Een specifiek type wimpel is de rood-wit-blauwe wimpel. Deze wimpel, die de Nederlandse wimpel heet, is een stijlvol product. Met haar langwerpige vorm die uitmondt in een punt of zwaluwstaart, wappert de Nederlandse wimpel hoffelijk in de lucht.
Bij het opvouwen dient u onze nationale driekleur langs de banen in drieën te vouwen, zodanig dat de witte baan tussen de rode en de blauwe in komt te liggen. Daarna moet de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen worden, waarbij het blauw aan de buitenkant komt. Ten slotte herhaalt u dit nog een keer.
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
In heel Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok. Hiermee tonen we van zonsopgang tot zonsondergang ons respect en medeleven met de slachtoffers van de aanslagen en hun nabestaanden. Ook in het Midden-Oosten bij ATFME is de Nederlandse vlag halfstok gehangen.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Rood-wit-blauw: de kleuren van de Nederlandse vlag. Rood (helder vermiljoen), (helder) wit, (kobalt)blauw. Het zijn de drie kleuren die samen ons nationale symbool vormen: de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden.
De vlag is rood met de omlijning van een wit kruis, twee diagonaal gekruiste blauwe banen met daarin dertien witte sterren. De sterren staan voor de elf zuidelijke staten die samen de 'Confederate States' vormden, plus de twee staten Kentucky en Missouri.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.