Door smaakversterkers worden chips nòg verslavender. E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend. Op etiketten vind je mononatriumglutamaat ook onder de code GMS of MSG. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant -en klaar maaltijden.
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Als de chips in zonnebloemolie is gefrituurd zijn het vooral onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar in chips zit wel heel veel vet, en daardoor krijg je veel calorieën binnen. Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet.
Dorito's chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: 'Het is vechten tegen de bierkaai' Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt.
Ondanks dat chips vaak van aardappel of mais is gemaakt, zou je er zo drie zakken van leeg kunnen eten. Dit komt omdat je maag in de war raakt van chips. Het hapt zo lekker weg en je hoeft amper op één chipje te kauwen, waardoor je hersenen niet het signaal doorkrijgen dat je aan het eten bent.
Waarom vinden we chips dan zoveel lekkerder? Dat heeft allemaal te maken met de juiste combinatie van vet, suiker en zout. Chips zijn lekker in vet gebakken met een laagje zout. Ons lichaam vindt dat heerlijk omdat vettige dingen vaak veel voedingswaarden bevatten.
Ingrediënten: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), zout.
Tijdens een controle is gebleken dat het product soja kan bevatten, een allergeen dat niet op de verpakking is vermeld. Daardoor is consumptie van de Doritos Nacho Cheese gevaarlijk voor mensen met een soja-allergie. Het gaat enkel om producten met de datum 02-05-2020.
Zo zit er maïs in, pecorinokaas, cheddar, karnemelk, rode en groene peperpoeder, en veel suiker, zout en umami-smaakstoffen waar onze smaakpapillen dol op zijn. Ze bevatten ook zuren, die speeksel aanmaken waardoor we de aandrang krijgen om meer te eten.
Zo is de smaak Doritos Sweet Chili Pepper nog steeds één van de meest verkochte smaken in ons assortiment.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Tortilla chips
De tortilla chips bevatten gemiddeld namelijk zo'n 480 kcal per 100 gram. Hiermee scoort het dus beter dan bijvoorbeeld de Lay's chips en de biologische boerenkoolchips!
Door smaakversterkers worden chips nòg verslavender. E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend. Op etiketten vind je mononatriumglutamaat ook onder de code GMS of MSG. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant -en klaar maaltijden.
“Vaak verlangen we naar zoute voeding zoals chips, pizza en pasta niet zozeer omdat ze zout zijn, maar wel omdat ze tjokvol koolhydraten zitten.” Met andere woorden, je zoutdrang zou eigenlijk een verborgen drang naar koolhydraten kunnen zijn.
Een patatje met en een zak chips worden flink duurder. De zonnebloemolie-export uit Oekraïne en Rusland is door de oorlog tot stilstand gekomen. Dat leidt tot schaarste en drijft de prijzen op. De chipsproducent en patatbakker maken zich zorgen.
Tortilla chips tegen verspilling
Door de overgebleven tortilla's in driehoekjes te snijden en te frituren, hoefden ze niet te worden weggegooid! In eerste instantie werd de driehoekige tortilla chips gebruikt om mee te dippen, maar ook om een nachoschotel uit de oven mee te bereiden.
Over dit product. Doritos Cool American is een superkrokante tortillachip gemaakt van versgeroosterde maïs in de smaak Cool American. Elke chip zorgt keer op keer voor een explosie van smaak en heeft een maximale kraak!
De chips worden niet gemaakt van aardappels zoals gewone chips, maar van maismeel. Het meel wordt gemengd met suiker, zout, zetmeel en nog wat andere ingrediënten tot een deegbal.
Liever geen traditionele nacho's…
Dat klopt… maar aan die mais wordt flink wat suiker en zout toegevoegd, samen met andere stoffen die je helemaal niet nodig hebt. Frituurvet, bijvoorbeeld, wat ook nog eens extra calorieën oplevert. Daarnaast worden die chips vaak met allerlei ongezonde toppings geserveerd.
De driehoekige vorm gecombineerd met het unieke recept van versgeroosterde maïs, wordt op de markt gebracht in twee smaken: Nacho Cheese en U.S. Original. Natuurlijk blijkt de tortilla chip voor België onweerstaanbaar.
Geschiedenis. In 1966 introduceerde Frito-Lay (Amerikaanse chips-fabrikant) tortillachips op de Amerikaanse markt onder de merknaam 'Doritos'. De naam betekent in het Spaans: 'kleine stukjes goud'. In Nederland werd Doritos in 1996 in twee smaken op de markt gebracht; Nacho Cheese en U.S. Original.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.