Aangelengd, 2 delen javel, 8 delen water, helpt het ook al. Waar er ook moet op gelet worden, is dat de oplossing enkel op de stenen wordt gebruikt en dan nog zo weinig mogelijk, juist genoeg om de stenen nat te maken.
Gebruik een oplossing van 1l javel in 10l (heet) water voor het reinigen en laat dit even intrekken, achteraf goed schrobben en afspoelen met water en kees is klaar.
Verdun STEEDS met koud water. NOOIT met lauw of heet water! Giet eerst het koude water in het recipiënt en vervolgens de afgemeten hoeveelheid bleekwater. Let op concentratie het te verdunnen product (zie bovenstaande tabel) De verdunde oplossing heeft een beperkte houdbaarheid.
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.
Een veelgebruikte methode is met bleekwater. Dat goedje verdun je met water, waarna je het over je terras verspreidt met een gieter. Toegegeven: de methode werkt snel. Maar je pleegt ermee een aanslag op de fauna en flora in je tuin.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Groene zeep, bleekwater, waspoeder, schoonmaakazijn of producten zoals javel en dreft zijn allemaal niet geschikt om vuil als algen en mos te verwijderen. Deze chemische producten zijn niet gemaakt om uw terras te reinigen dus gebruik ze ook niet.
Bleekwater is hetzelfde product als javel of eau de javel: het is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Natriumhypochloriet is een scheikundige stof met een ontsmettende werking: het doodt bacteriën, virussen en schimmels.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
WC schoonmaken met bleekmiddel
Gelukkig hoeft dat niet lang te duren: spuit gewoon een kleine hoeveelheid bleekmiddel, zoals Glorix Bleek Original, rondom de binnenrand van de wc-pot en ga er eens stevig met de toiletborstel door. Doorspoelen en klaar: nauwelijks twee minuten werk.
Het heeft een blekende werking en is tussen de 8 en de 35 graden een desinfecterend middel, vandaar dat bleekwater (of dikke bleek) in het huishouden gebruikt wordt en dan met name om de toiletpot te desinfecteren.
Chloor als bleekmiddel
Chloor vormt in reactie met natriumhydroxide natriumhypochloriet (NaOCl). Natriumhypochloriet heeft een goede desinfecterende werking en is stabiel. Bij bleekmiddel mogen geen zuren gebruikt worden. In contact met zuren wordt het hypochloriet instabiel en kan giftig chloorgas ontsnappen.
Het gebruik van bleekwater wordt sterk afgeraden voor mensen die aan astma of longziekten lijden. Bleekwater mag nooit worden gebruikt zonder te beseffen dat het een zeer bijtend en gevaarlijk product is.
Wordt gebruikt in concentraties van 0.01 tot 1%. Bij sterk vervuilde oppervlakken kan gebruik gemaakt worden van een hogere concentratie. Gezien het feit dat natriumhypochloriet zéér toxisch is voor het watermilieu moet het gebruik ervan geminimaliseerd worden.
In Nederland mag chloor 250 ppm parts per million (parts per million ) (parts per million) gebruikt worden in de gezondheidszorg voor het desinfecteren van oppervlakten die besmet zijn met bacteriën (exclusief bacterie-sporen en mycobacteriën) en gisten.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel.
Giet een kopje baking soda in het toilet en geef ook dit even de tijd om in te trekken. Meestal is 10 tot 15 minuten voldoende. Daarna schrobt u de aanslag weg met de borstel. Wilt u zeker weten dat er helemaal geen urinesteen meer te zien is?
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Niks werkt zo goed tegen de groene aanslag op je terras(meubelen) als bleekwater. Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
nieuws Javel of bleekwater is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Het wordt in het huishouden vaak aangewend als bleekmiddel en als ontsmettingsmiddel. Huishoudelijk bleekwater bevat tussen 5 en 15 graden natriumhypochloriet. Bewaar het product buiten het bereik van kinderen.
Javel, zout of azijn gebruiken als onkruidbestrijder is geen goed idee: De actieve stof van javel, natriumhypochloriet, is zeer giftig voor al het leven in water en in de bodem.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Groene aanslag verwijderen van tegels, hout of beton kunt u doen met een hogedrukreiniger, schoonmaakazijn, soda en groene zeep of een speciale groene aanslagreiniger. Let wel op! Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger, chloor of schoonmaakazijn kan schadelijk zijn voor uw terrastegels.