Op het dragen van een dergelijk wapen staat een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de derde categorie.
Onder verboden wapens vallen onder andere pistolen, boksbeugels, stiletto's, revolvers, geweren, werp- en vlindermessen, katapulten, handgranaten, militaire wapens, alarmpistolen, maar ook een spuitbus met pepperspray wordt bijvoorbeeld aangemerkt als een verboden wapen.
In een aantal Europese landen mag men een boksbeugel bij zich dragen, maar in Nederland en België is het wapen verboden.
Met name de categorieën I en IV hebben betrekking op andere wapens. De wapens die vallen onder categorie I zijn niet-vuurwapens, zoals messen (waaronder ook vlindermessen en stiletto's), boksbeugels, pijlen, katapulten en bepaalde nepvuurwapens.
Verder vallen in categorie I zaken als boksbeugels, pijlen die met een boog kunnen worden afgeschoten die voorzien zijn van snijdende delen waarmee het kennelijk de bedoeling is om ernstig letsel toe te brengen, katapulten en blanke wapens die niet lijken op een wapen.
Verboden wapenbezit straf
De maximumstraf voor het illegaal bezitten van een stiletto en andere wapens uit categorie 1 is 9 maanden gevangenisstraf of een geldboete van € 4.500.
Het bezitten van munitie is strafbaar. Net als bij verboden wapenbezit bent u strafbaar wanneer u munitie voorhanden heeft. Dat u het wapen niet heeft om de munitie mee af te vuren is niet relevant. De straffen voor het bezit van munitie zijn in beginsel dezelfde als die voor het bezit van de wapens.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden.
De beugel zit dan over de vingers heen en beschermt de vingers bij het slaan, ook is de impact van een slag veel groter door het harde metaal. Het slagwapen kan eventueel uitsteeksels bevatten waardoor ook de huid van de tegenstander opengehaald wordt." In Nederland is de boksbeugel verboden.
Onder categorie III vallen onder andere vuurwapens in de vorm van geweren, revolvers en pistolen, werpmessen, maar ook bepaalde typen alarm- en startpistolen en –revolvers. Categorie IV. In categorie IV vallen wapens waarvan het bezit in huis niet is verboden, maar het publiekelijk dragen wel.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Volgens de politieonderzoeker is er nog een reden om terughoudend te zijn met de taser: de kosten. "Een taser kost ongeveer drie keer zoveel als een pistool. Met de training erbij kom je op ongeveer 2000 euro per stuk. Als je iedere agent een stroomstootwapen zou geven, loopt dat in de tientallen miljoenen.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
Straffen bedreiging met een mes
Over het algemeen zien we dat bedreiging met een mes snel wordt aangenomen. In de jurisprudentie komen we dan ook veel veroordelingen hiervoor tegen. De straffen variëren van een werkstraf met een voorwaardelijke gevangenisstraf tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van enkele weken.
De straffen voor verboden wapenbezit zijn fors. Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf.
Hoeveel munitie mag ik in huis hebben? U mag 10.000 patronen of slaghoedjes in huis hebben.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig. Voor het mogen hebben van vuurwapens en munitie worden zware eisen gesteld, waarvoor een bijzondere uitzondering kan worden gemaakt.
Indien je geen sportschutterslicentie hebt kan je een wapen aankopen door het aanvragen van een vergunning model 4. Deze aanvraag gebeurt bij de provinciegouverneur van je woonplaats, door middel van de door deze provincie opgestelde aanvraagformulieren (zijn verschillend bij de verschillende provincies).
Categorie IV.
Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Voor luchtwapens geldt ook de regel dat ze geen gelijkenis mogen hebben met een vuurwapen, anders vallen ze onder Categorie I.
Categorie II
voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing met uitzondering van explosieven voor civiel gebruik als met betrekking tot deze explosieven erkenning is verleend overeenkomstig de Wet explosieven voor civielgebruik.
Dus een samurai zwaard, katana, wakizashi of tanto mag je vrij in huis hebben zonder bijzondere vergunning als je volwassen bent (18 jaar of ouder). Heel logisch maar bij dreiging of ongepast gebruik van een zwaard wordt het automatisch een illegaal of verboden wapen en dat is strafbaar.