De astaxanthine uit dit algje wordt ook wel de krachtigste antioxidant uit de natuur genoemd en noemt men ook wel 'Het Rode Goud'. Antioxidanten hebben wij allemaal nodig, want deze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen van buitenaf. Dankzij astaxanthine kleurt o.a. de zalm, kreeft en flamingo mooi roze.
Groenten en fruit
Vooral felle en diepgekleurde voeding bevat veel antioxidanten. Bijvoorbeeld brocolli, boerenkool, bietjes, tomaten, en zwarte bessen, frambozen, aarbeiden en rode bessen.
Ja. Ook teveel van iets goeds kan giftig zijn. En als je te hoge concentraties antioxidanten binnenkrijgt, verstoor je het evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam. Dus pas op met extra vitaminepillen en al fruitdrankjes.
De hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de microalg Haematococcus pluvialis. Deze natuurlijke en 100% zuivere Astaxanthine is afkomstig uit de alg Haematococcus pluvialis.
Astaxanthine heeft een brede gezondheidsbevorderende werking: verlaging oxidatieve stress en LDL-oxidatie (preventie atherosclerose) beter herstel vermoeide ogen. goed voor cognitief functioneren.
Veiligheid van suppletie
Inname van de groene alg Haematococcus pluvialis en astaxanthine zijn veilig; supplementen met astaxanthine zijn ook al meer dan 10 jaar zonder problemen op de Amerikaanse, Japanse en Europese markt; in de Verenigde Staten heeft astaxanthine de GRAS-status (Generally Recognized As Safe).
Koffie is een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen het lichaam helpen zich te ontdoen van vrije radicalen, een type afvalproduct dat het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen. Vrije radicalen zijn giftig en kunnen ontstekingen veroorzaken.
Gezonde dosis blauwe bessen
Oké, het is wel duidelijk dat blauwe bessen enorm voedzaam en gezond zijn. Maar ze bevatten ook fructose of fruitsuiker. Eet er dus zeker niet teveel van want dat is niet goed voor de lijn.
Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen én bevatten veel bladgroen. Zo krijg je op een makkelijke manier meer zuurstof in je bloed en dit helpt weer om je lichaam snel te reinigen. Wil je met veel gemak meer groene bladgroenten eten, denk dan eens aan een groene smoothie.
Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee? Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten).
Blauwe bessen (meestal bosbessen, ook braambessen) worden anderzijds wel aanbevolen voor hun hoog gehalte aan antioxidanten, vitamine C, vitamine K en vezels. Bovendien bevatten bessen weinig calorieën: 75 kcal per 100 gram (2).
Hiertoe dienen de antioxidanten. De bekendste zijn vitamine C, vitamine E en selenium. Ook zink is een antioxidant. Deze vier stoffen zijn essentiële voedingsstoffen die in het raderwerk cruciale functies vervullen.
Waarom zijn Goji bessen goed voor je gezondheid:
Gedroogde Goji bessen zijn een goede bron van de mineralen calcium en ijzer en zijn bovendien rijk aan vitamine C en vezels. Calcium heb je onder ander nodig voor het behoud van sterken botten en tanden en de goede werking van je zenuwen en spieren.
Antioxidanten (E300 tot E321) beschermen voedingsmiddelen tegen aantasting door zuurstof. Denk aan een geschilde appel die bruin kleurt als je hem laat staan. Dit heet oxidatie. Oxidatie kan niet alleen de kleur, maar ook de smaak van producten veranderen.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Blauwe bessen met yoghurt
Kortom: je hebt net een hele kom blauwe bessen gegeten en hebt nóg minder antioxidanten in je lichaam dan van tevoren, alleen maar omdat je ze met melk at. Dit betekent dat het mengen van bessen met yoghurt of melk de bloeddrukverlagende voordelen van de bessen kan doen verdwijnen.
Koffie en de lever
Onderzoek suggereert een omgekeerde relatie tussen een matige koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van verschillende leveraandoeningen, zoals kanker, fibrose cirrose en niet-alcoholische leververvetting 1-20.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Welke voeding bevat astaxanthine? Astaxanthine komt onder andere voor in vissen zoals zalm en forel en schaaldieren als de garnaal, krab en kreeft. Deze dieren hebben door de astaxanthine ook allemaal dezelfde roze of oranje kleur. Zij krijgen deze stof binnen omdat ze algen eten die astaxanthine aanmaken.
De antioxidant dringt door tot in de diepste huidlagen om extra bescherming te bieden tegen vrije radicalen die huidcollageen afbreken en bijdragen aan fijne lijntjes en rimpels. Tegelijkertijd zorgt astaxanthine ervoor dat de huid beter vocht kan vasthouden en elastischer wordt.
Specialisten adviseren volwassenen om dagelijks een astaxanthine dosering in te nemen tussen de 2-12 mg. Optimale resultaten worden verkregen bij een dagelijks gebruik van 8 mg. De stof zou invloed kunnen hebben op de werking van medicatie, maar uit onderzoeken zijn deze nadelige effecten nooit gebleken.