Qua geur zijn er geen betere rozen dan de ouderwetse 'historische' struikrozen, vooral rassen die afstammen van de beroemde Franse rozen (Rosa gallica), de muskusroos (R.moschata) en de Japanse bottelroos (R.rugosa). Vooral de twee eerstgenoemde bloeien overdadig, maar ze zijn tamelijk weer- en ziektegevoelig.
Rozen kweken
De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is 'Compassion', maar trosroos 'Bonica' is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.
Dat komt door het kweekproces. Tegenwoordig is het voor kwekers belangrijker dat de rozen zo lang mogelijk houdbaar blijven. Hiervoor wordt een chemische samenstelling met ethyleen gebruikt. Handig, want je bloemen gaan een stuk minder snel rotten, maar die ethyleen zorgt er ook voor dat de geur van je rozen verdwijnt.
Misschien is het je al wel eens opgevallen: veel geurende bloemen ruiken in de avond sterker dan overdag. Dat komt doordat deze geurplanten bestoven worden door nachtinsecten en vleermuizen. En die vinden de planten niet dankzij hun kleur, maar dankzij hun geur.
Elke bloem heeft wel zijn eigen geur en kleur, een hyacint ruikt bijvoorbeeld heel sterk terwijl een tulp geurloos is.
De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
Rambler rozen zijn snelgroeiende klimrozen die vroeg in de bloeitijd terecht komen. Rambler rozen hebben hierdoor een overweldigende bloemenpracht en ook een typische frisse rozengeur. Na de bloei krijgt u meestal ook nog mooie bottels. Rambler rozen zijn ziektevrij en hebben daarom ook mooi gezond uitziend blad.
Lavandin (Lavandula × intermedia) is de 'Franse lavendel'. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel.
Bekend zijn natuurlijk de rozen maar ook andere klimplanten als de Toscaanse Jasmijn en de Kamperfoelie en een heel aantal vaste planten maar de koning van de geurende tuinplanten is misschien wel de sering. De overdadige paarse of witte bloesem verspreiden een heerlijke zoete geur.
Echte geurtoppers onder de kruiden zijn lavendel, citroenmelisse, rozemarijn, salie, tijm en groene munt. De kruiden hebben allemaal een unieke geur. De geur van lavendel is heerlijk maar wel wat sterk, vanwege deze sterke geur is lavendel heel geschikt voor het maken van parfum.
Hoe ruiken rozen? Rozen ruiken zacht, delicaat en bloemig. Rozen-akkoorden zijn vaak terug te vinden in het hart van een parfum. May rose (rosa centifolia) ruikt honingachtig, citroenaccent, beetje vlezig en heel rijk.
- Rozen houden van zon. Op zonnige plekken groeien en bloeien ze het best. Gedeeltelijke schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar een echt beschaduwde plek (onder een boom) is niet geschikt.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Door het aroma van kruiden hebben ziektes en plagen bij de roos minder kans. Het bladgroen en de textuur variëren van kruid tot kruid maar passen bijna altijd samen met rozen. Zeker wanneer je kiest voor lavendel, dille, bieslook, rozemarijn, venkel of tijm.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Rozen houden niet van zure grond en daarom is het aan te raden om regelmatig wat kalk rondom de roos te strooien.
Het planten van uw rozen
Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden. U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt. In de praktijk houdt u een hoogte van twee vingers dik aan, dit is 3 à 5 cm.
De geur van zweetvoeten vinden de meeste mensen het smerigst. Maar veel mensen noemden ook kaas, sojamelk en appelsap als vieze geuren. Er zijn ook geurtjes die sommige mensen vies en andere juist heel lekker vinden, zoals benzine of verf.
Amorphophallus titanum – Reuzenaronskelk
In het Engels heeft de plant de bijnaam corpse flower, oftewel lijkbloem. Dit komt uiteraard door de ontzettend vieze, sterk rottende geur die insecten zoals aaskevers en aasvliegen aantrekt.
Het is zo'n geur die iedereen lekker vindt, net als die van de roos en de jasmijn. Taxus ruikt toch echt naar kattenpis.