Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH) ondersteunt mensen met psychische en sociale kwetsbaarheid bij hun herstelproces. Cliënten werken onder meer aan het omgaan met kwetsbaarheid, het versterken van eigen kracht en van sociale netwerken en aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH) ondersteunt mensen met psychische en sociale kwetsbaarheid zodat zij: Beter kunnen omgaan met kwetsbaarheid en hun talenten en mogelijkheden kunnen versterken en benutten.
SRH (Steunend Relationeel Handelen, voorheen Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen) is een methodiek waarmee je cliënten kunt ondersteunen in hun herstel- en ontwikkelingsproces en om omgevingen te creëren die steunend zijn.
Het verschil tussen SRH en IRB
De uitwerking van 'de wens van de cliënt' in SRH is anders dan bij de IRB. De IRB richt zich op activiteiten en participatie door het vervullen van door de cliënten zelf gewenste rollen. De SRH richt zich op het algemenere begrip 'levenskwaliteit'.
Het herstelproces is ingedeeld in vier fasen: Overweldiging door de aandoening. Worstelen met de aandoening. Leven met de aandoening.
De herstelgerichte benadering is een behandelmethode die cliënten met psychiatrische stoornissen stimuleert meer zelfredzaam te worden. De benadering heeft niet als doel om iemand volledig te genezen. Het gaat er om cliënten met blijvende beperkingen te begeleiden naar een hogere kwaliteit van leven.
Herstelondersteunende zorg is zorg die de cliënt ondersteunt bij zijn herstel. Maar herstel is niet per se genezing. Bij veel psychiatrische aandoeningen is genezing niet altijd mogelijk, maar kan de cliënt wel leren om te gaan met zijn ziekte en een nieuwe betekenis geven aan zijn leven.
FACT is een afkorting voor 'Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een werkwijze waarbij er vanuit een team van hulpverleners wijkgerichte ambulante behandeling en begeleiding worden geboden, dat wil zeggen zoveel mogelijk in uw eigen omgeving.
WRAP is een plan dat mensen zelf maken voor herstel in hun eigen leven. Dit proces wint sterk aan kracht door de ervaringsdeskundige ondersteuning en uitwisseling. WRAP sluit dan ook naadloos aan op de herstelproducten van HEE.
Cruciale uitkomstmaten van herstelprocessen zijn subjectieve uitkomstmaten zoals: herstel, empowerment, subjectieve kwaliteit van leven, hoop, eigen regie en zelfmanagement, tevredenheid met huisvesting, werk, sociaal netwerk.
ART staat voor Active Recovery Triad: actief herstel in de triade. Het betekent dat jij sámen met je naasten en onze hulpverleners in een drie-eenheid (een triade) werkt aan je herstel. De kunst van ART is dat we echt contact met elkaar maken en goed gaan begrijpen wat jij werkelijk wilt.
Krachtgericht werken vraagt om geloof in groeimogelijkheden en krachten van cliënten en hun systeem. De focus ligt op krachten en hulpbronnen in de omgeving en niet op tekortkomingen. De cliënt bepaalt de richting en de vorm van de begeleiding en heeft de regie over zijn/haar herstelproces.
'Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemands houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen. Het is een manier van leven, van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven met de beperkingen die de psychische klachten met zich meebrengen.
Naast het lichamelijk herstel (fysiologische herstel genoemd binnen de gezondheidszorg), kunnen er omstandigheden zijn die het herstelproces vertragen/belemmeren. Een aantal bekende factoren zijn onder andere stress, angst. Hier zal ik nu kort wat uitleg over geven. Stress ook wel disstress genoemd.
Een veel gehanteerde definitie is die van Anthony (1993), waarbij herstel wordt gezien als 'een individueel proces gericht op het hervinden van de persoonlijke identiteit en het hernemen van de regie op het leven'. De mogelijkheden en krachten van de mens staan centraal.
Het 8-fasenmodel is een krachtgericht begeleidingstraject waarin de leefgebieden die voor iedereen van belang zijn centraal staan: zingeving, wonen, financiën, relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid, werk en activiteiten.
Herstelgericht werken is het faciliteren van het herstelproces van het individu met het doel dat iemand binnen zijn mogelijkheden zo goed mogelijk kan functioneren en participeren met zo min mogelijk professionele hulp.
'Krachtgerichte Gesprekken' verwijst naar een gespreksmodel dat cliënten sterk 'empowert'. Het is gebaseerd op de oplossingsgerichte en narratieve gespreksmodellen. Het geeft handvaten om een sterke focus te ontwikkelen op krachten (kwaliteiten, vaardigheden, levenskennis, waarden, enthousiasme, interesses, ...).
IHT is een kortdurende intensieve crisisbehandeling samen met de omgeving van de patiënt zorg draagt voor de behandeling die de patiënt nodig heeft. Het IHT team levert vanaf het moment van de eerste beoordeling intensieve ambulante crisiszorg.
ART-teams zijn gespecialiseerd in het (zoveel mogelijk) voorkomen van een crisis en in het behandelen ervan. De teamleden kunnen bijvoorbeeld vaker langskomen, of je medicijnen aanpassen.
Ruim 40 procent van de Nederlanders krijgt ooit te maken met problemen van psychische aard. Het is belangrijk dat zij passende geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgen. Voor hulp bij psychische problemen ga je eerst naar je huisarts.
In herstelprocessen staan de mogelijkheden en krachten van de mens centraal en hebben zij zelf de regie over hun eigen leven. Belangrijke elementen van herstelprocessen zijn: Verbondenheid met anderen: contact met familieleden, vrienden, collega's en meedoen in de samenleving.
“Herstellen is wat de patiënt doet. Herstelondersteuning is de hulp die hij daarbij krijgt. “Op collectief niveau is het herstelconcept onlosmakelijk verbonden met zelfbeschikking, empowerment en emancipatie van mensen met psychische aandoeningen en met het tegengaan van stigma en discriminatie.”
De activiteit nodigt je uit om vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe inzichten op te doen. Kortom: herstelgerichte activiteiten nodigen je uit om in beweging te komen. Een voorbeeld: een uitje naar de dierentuin kan het individuele herstel van een cliënt bevorderen maar is op zichzelf geen herstelgerichte activiteit.