AutoSom gebruikenWanneer u op AutoSom klikt, wordt automatisch een formule (met de functie SOM) ingevoerd om de getallen op te tellen.
De functie SOM voegt waarden toe. U kunt afzonderlijke waarden, celverwijzingen, celbereiken of een combinatie van deze drie optellen.
De eenvoudigste manier om een formule met SOM toe te voegen aan het werkblad, is via de functie AutoSom. Selecteer een lege cel direct boven of onder het bereik dat u wilt optellen en klik op het tabblad Start of Formules op het lint op AutoSom > Som.
Met de formule =SOM.ALS(B2:B5; "John"; C2:C5) telt u alleen de waarden in het bereik C2:C5 op wanneer de overeenkomende cellen in het bereik B2:B5 gelijk zijn aan "John". Zie SOMMEN. ALS, functie als u cellen wilt optellen op basis van meerdere criteria.
De somformule schrijven we als volgt: S = a x ((r^n - 1) / (r - 1)), met: a = het eerste getal van de rij. r = de reden (ook “vermenigvuldigingsgetal” genoemd, een gelijkblijvend getal waarmee je elke vorige term in een meetkundige rij mee vermenigvuldigt om de volgende term te krijgen) n = het aantal getallen.
Als je 2 getallen bij elkaar optelt dan heet dat in de wiskunde een som. Als je 2 getallen van elkaar aftrekt dan heet dat in de wiskunde het verschil.
De som van twee of meerdere getallen krijg je door deze getallen op te tellen.
Gebruik de functie AANTALLEN. ALS om criteria toe te passen op cellen in meerdere bereiken en het aantal keren te tellen dat aan alle criteria wordt voldaan. Met SOM.ALS telt u de cellen in een bereik op die aan meerdere criteria voldoen.
Binnen Microsoft Excel kan je gemakkelijk getallen uit verschillende cellen optellen met behulp van een formule. Dankzij de speciale SOM. ALS formule is het in Excel ook mogelijk om alleen getallen op te tellen als er aan een speciale voorwaarde wordt voldaan.
Wanneer een formule niet wordt berekend, moet u controleren of automatische berekening is ingeschakeld in Excel. Formules worden niet berekend als handmatige berekening is ingeschakeld. Volg deze stappen om te controleren op Automatische berekening.
Excel is een rekenprogramma en wordt dan ook veel gebruikt voor financiële berekeningen.
Onder Tools --> Options, kijk eens of op het tabblad "View" het vinkje bij "Window Options" --> "Formulas" aanstaat. Als dat zo is, dan rekent Excel niet, maar laat de formule zien.
Excel heeft er zo'n 480. Hieronder leest u uitleg van de meest gebruikte functies van Excel. Andere groepen zijn: * Rekenen met datums Zet bijvoorbeeld de feestdagen in een willekeurig jaar op een rij.
Excel heeft geen ingebouwde functie om alleen getallen op te tellen in cellen die een bepaalde kleur hebben. Maar je kunt die functie wel zelf programmeren. Dat wordt een UDF genoemd, een User Defined Function. We noemen deze functie SOMZELFDEKLEUR.
Wanneer we getallen bij elkaar optellen, noemen we die getallen de termen van de optelling. De uitkomst van de optelling noemen we de som.
In SOMPRODUCT worden celbereiken gebruikt (of een matrixformule maken) als argumenten (de onderdelen van de formule waarmee dit werkt). De items in de matrices worden met elkaar vermenigvuldigd en het resultaat wordt opgeteld.
SOM. ALS is een veelgebruikte Excel functie. Je kunt er getallen mee optellen die voldoen aan één bepaalde voorwaarde ('criterium'). De algemene opbouw van deze functie is als volgt.
De som van twee of meer getallen krijg je door deze getallen op te tellen.Het product van twee of meerdere getallen krijg je door deze getallen met elkaar te vermenigvuldigen.
9 is de som van de getallen 2 en 7.
Gauss besefte, ervan uitgaand dat de op te tellen gehele getallen van 1 tot en met 100 liepen, dat paarsgewijze optelling van "tegenoverliggende" getallen identieke tussenresultaten oplevert: 1 + 100 = 101, 2 + 99 = 101, 3 + 98 = 101 enzovoort, de totale som bedraagt dan 50 × 101 = 5050.
Je kunt van de ene stap naar de andere door te delen of vermenigvuldigen met 10. Als je van links naar rechts gaat, dan vermenigvuldig je met 10. 1 decameter is bijvoorbeeld 10 meter. Als je van rechts naar links gaat, dan deel je door 10.
Als je formules bij elkaar optelt of van elkaar aftrekt, dan hou je de somformule en de verschilformule over. De somformule krijg je door één of meerdere formules bij elkaar op te tellen en de verschilformule krijg je door één of meerdere formules van elkaar af te trekken.
De frequentie is het aantal trillingen per seconde.
Op een grafiek kun je de frequentie letterlijk vinden door te kijken hoe vaak je golf op en neer gaat in een seconde. Echter kun je de frequentie ook berekenen met de formule f=1/T. f is de frequentie in Hertz (Hz). T is de trillingstijd in seconden (s).