Een scheet verlaat met een snelheid van zo'n elf kilometer per uur je achterste.
Stille scheten
Je laat ze omdat je iets hebt gegeten dat een scheet bevorderd. Denk maar aan bruine bonen, uien, broccoli en eieren. De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt.
"Inhouden is nooit helemaal goed", vertelt Tode-Gottenbos. "Een deel van de afvalstoffen wordt wel weer opgenomen door het lichaam. Uiteindelijk poep je het dan gewoon weer uit, maar de lucht wordt niet per se opgenomen door het lichaam." Het mag misschien sociaal niet wenselijk zijn, maar gun je scheet de ruimte!
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
Gemiddeld zo'n 20 winden per dag. Je kunt spreken van winderigheid wanneer je veel meer winden laat of daar geen controle over hebt. Bij extra gasvorming kunnen dit soms 30 á 40 winden zijn per dag. Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan.
Het huidige record staat op 6,03 meter.
Is het schadelijk als je winden inhoudt? Niet direct: het levert geen ernstige gezondheidsproblemen op. Wel is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Het inhouden van winden kan namelijk klachten veroorzaken, zoals rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.
Je de meeste windjes laat in je slaap? Het grootste gedeelte van deze windjes laat je in je slaap. Als je slaapt zijn je spieren ontspannen. Ook je kringspier is wat meer ontspannen, waardoor er gemakkelijker een windje uit floept.
7 Wat men eet, bepaalt in sterke mate de geur van winden. Ruikt een wind zurig, dan is er sprake van gisting in de darm door een overmaat aan koolhydraten (suikers, zetmeel). Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis.
Dat komt via de darmen naar buiten. Door de darmbacteriën ruikt dat soms vies, omdat die bacteriën gas produceren wanneer zij voedsel verwerken. Bij bepaald eten is dat meer gas dan bij ander eten. Van bepaalde voedingsmiddelen laat je dus meer scheten én stinken die meer.
Een deel van een scheet wordt door bacteriën omgezet in chemische stoffen die je uitpoept.Het andere deel lost op in je bloed en via je bloedstroom komt-ie in je longen terecht.
Het geluid van een scheet ontstaat door je sluitspier
Het kan zijn dat in de loop der jaren de kracht van je bekkenbodemspieren afneemt. Hierdoor houd je windjes minder makkelijk binnen.
Scheetjes zijn een beetje als sneeuwvlokken in dat opzicht. Kleine, onzichtbare, stinkende sneeuwvlokjes.
Morsecode. De haring produceert een scheet door gas te laten ontsnappen uit zijn zwemblaas. De Fast Repetitive Tick 'knettert' – eigenlijk klinkt het meer als een sissend geluid, alsof je spek bakt – tussen de zeven en 65 keer per scheet. Het is eigenlijk net een soort morsecode.
De algemene gedachte dat mannen meer scheten laten dan vrouwen? Absoluut een mythe. 'Onderzoek heeft niet aangetoond dat gasproductie genderspecifiek is', zegt Lashner. Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Afvalstoffen maken ziek
'Lichamelijke afvalstoffen zoals ontlasting kunnen ziekteverwekkers bevatten. Het is dus heel functioneel om negatief te reageren op ontlastingsgeuren van anderen. ' Maar omdat je jezelf moeilijk kunt besmetten met wat al in je lichaam zit, hebben we van ons eigen afval weinig te vrezen.
Als je een scheet laat, krijgt je lichaam iets minder volume.Dan verlies je opwaartse kracht en word je een heel klein beetje zwaarder.
Elk mens, man, vrouw of kind, laat de hele dag door scheten, 12 tot 25 per dag. Scheten zijn in principe niets anders dan gas dat wordt losgelaten door het lichaam. Elke dag (en vooral 's nachts) is dat tussen de vijfhonderd en vijftienhonderd milliliter gas.
Van koolzuur laat je scheten en boeren
In koolzuurhoudende dranken, zoals bier en cola, zitten luchtbellen. En die belletjes van koolzuurgas moeten er ook weer uit. Dat kan via de voorkant, als een boer.
Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Vooral vezelrijke kunnen voor aardig wat scheten zorgen. Hierbij moet je denk en aan pasta, rijst en aardappelen. Je krijgt ook last van (extra) stinkende windjes als je in een korte tijd dingen eet als winegums, kristalsuiker, ijs en drop. Deze voedingsmiddelen staan ook wel bekend als eenvoudige koolhydraten.
Een scheet is een mengsel van gassen.Het grootste deel is lucht die we inademen.Het andere deel komt door bacteriën in je dikke darm.Die verteren ons voedsel tot poep, waarbij allerlei gassen vrijkomen.
De scheet die je als lucht uitblaast is wel iets anders dan een boer. Een boer laat je doordat je lucht inslikt of dat er gassen in je maag omhoog willen.Dit zorgt voor een oprisping in je mond.Een ingehouden scheet verlaat je lichaam door je adem.
De buik kan letterlijk bol gaan staan van een grote hoeveelheid lucht in de buik. Een opgezette buik kan ook gepaard gaan met winderigheid, buikpijn en buikkrampen.