We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Het verschil tussen chardonnay en sauvignon zit hem vooral in de smaak. In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben.
Is een Chardonnay zoet of droog? Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
Zachte, tropische en fruitige witte wijnen zijn heerlijk bij vis en rijke sausen. Dit zijn vaak wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel. Ze hebben frisse en romige geuren. Deze wijnen zijn meestal gemaakt van Chardonnay, Semillon of Viognier.
Señorio de Barahonda Barahonda Blanco Organic 2021 - Verdejo & Sauvignon blanc - 75CL - 12,5% Vol. Cave de Richemer Maraval Blanc 2020 - Chardonnay & Roussanne - 75CL - 13,5% Vol. Cantina di Custoza Bianco di Custoza 2021 - 75CL - 12,5% Vol. Vivera Altrove Bianco - Chardonnay, Insolia & Cataratto 2019 - 75CL - 13% Vol.
'Droge' witte wijn is jargon voor witte wijn die weinig suikers bevat. Geen zoete wijn, dus. Goede voorbeelden zijn chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier … De meeste mensen drinken graag droge witte wijnen, maar ze zijn ook prima bruikbaar om een verfijnde, frisse toets te geven aan je gerechten.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
#5: Chardonnay wijn drink je het best iets gekoeld
Chardonnay zonder hout drink je bij voorkeur iets koeler (ongeveer 9 graden) dan met hout (ongeveer 12 graden). Een houtgelagerde Chardonnay die je te koud proeft komt wat betreft smaak en geur niet voldoende tot zijn recht: zonde!
De sauvignon blanc is in tegenstelling tot chardonnay kruidiger, droger en strakker qua smaak. De intense en frisse geur van citrus, groene kruiden, gras, brandnetel en kruisbessen maakt de souvignon blanc tot een populaire witte wijn.
Beste witte wijn voor beginners
Grasevina – Frisse halfdroge witte soort met een licht aangenaam aroma en een smaak van honing en appel. Gewürztraminer – Heel aromatisch, aroma van bloemen en tonen van lichte pepertjes, vaak ook een beetje zoet. Riesling – Kan zowel droog als zoet zijn, vaak met intense fruitsmaken.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
U dacht waarschijnlijk, ”VET COOL' nou dat mag hoor want dat zijn deze wijnen zeker, maar dat is hier niet bedoeld. Vette chardonnays worden zo genoemd, omdat deze wijnen waarneembaar dikker of vetter in de mond zijn, ook noemen we ze wel boterig, romig naar vanille en hout geurend.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.