Het Zwitserse Institut Le Rosey is de duurste school ter wereld. Het schoolterrein telt twee prachtige campussen op twee locaties: in de lente en zomer zitten de leerlingen op het 14de eeuwse landgoed Château du Rosey in Rolle. In de winter verblijven ze in chalets in skioord Gstaad.
Duurste. ,,Goed onderwijs is gewoon niet mogelijk met het geld dat we van het rijk krijgen'', legt de leiding van de Kievietschool in Wassenaar uit. De school is met een jaarlijkse ouderbijdrage van 1450 euro een van de duurste van Nederland.
De City Montessori School (CMS) is een school voor lager en middelbaar onderwijs in Lucknow, de hoofdstad van de deelstaat Uttar Pradesh in India. In aantal leerlingen is het de grootste school ter wereld, met twintig locaties en 47.000 leerlingen in 2013. Wereldburgerschap is een belangrijk thema voor de school.
De ouders betalen zelf voor alle kosten. Dat maakt het particuliere onderwijs duur. De prijzen per schooljaar liggen tussen de 3.000 en 22.000 euro. De school moet officieel worden erkend en moet aan de eisen van de onderwijsinspectie voldoen.
Het gebouw bestond al, maar er is een extra stuk aangebouwd. Daardoor heeft Basisschool De Fontein nu het grootste schoolgebouw van Nederland. Er zijn wel andere scholen in Nederland waar meer kinderen op zitten, maar die zitten meestal een meerdere gebouwen.
OBS Genne, de kleinste openbare basisschool van Nederland, gaat nog een jaar door. Hoewel er nog geen tien leerlingen over zijn, geeft het bestuur van stichting Op Kop gehoor aan de wens van enkele ouders om de meer dan 250 jaar oude school in Hasselt niet per direct op te doeken.
U kan een goede middelbare school kiezen door online scholen in uw regio te vergelijken. Dat doet u op de website Scholenopdekaart.nl. U kan ook de schoolgids opvragen en een open dag bezoeken.
In drie jaar tijd is het aantal particuliere basisscholen in Nederland bijna verdubbeld, van ongeveer 35 in 2015 naar zo'n 60 in 2018. Ook het aantal particuliere scholen in het voortgezet onderwijs stijgt.
Particuliere B3-scholen
B3-scholen zijn niet door de overheid bekostigde scholen voor basisonderwijs en/of voortgezet onderwijs. De leerplichtambtenaar heeft deze scholen – op advies van de Onderwijsinspectie – aanmerkt als 'school in de zin van artikel 1, onderdeel b, onder 3 van de Leerplichtwet 1969'.
Infinity College berekent dat een jaar onderwijs op havo-niveau rond de 12.000 euro per jaar gaat kosten wat ongeveer 50% lager is dan bij het huidige particuliere onderwijs. Komt u terug naar Nederland en wilt u Wereldschool onderwijs blijven volgen?
Nederland lijkt op het gebied van wiskunde wél beter dan alle andere landen van de Europese Unie. Dat is opmerkelijk, omdat Finland een paar jaar terug nog het beste jongetje van de klas was. In 2006 scoorde het Scandinavische land op alle drie de categorieën (wiskunde, lezen en wetenschap) hoog.
Volgens de OESO heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld. In de Top 20 van de OESO staat Finland, na vijf Aziatische landen, op de zesde plaats.
De kwaliteit van het onderwijs ligt wereldwijd het hoogst in Singapore, blijkt uit onderzoek van de OESO. België bezet de 16e plaats en doet beter dan de Verenigde Staten.
En dat is niet gering, een jaartje les op Blankestijn kost 32.500 euro.
Voor- en nadelen particulier onderwijs
Voordelen van het particulier onderwijs zijn de kleine klassen met gemiddeld acht tot tien leerlingen. De rust en de persoonlijke aandacht maken dat leerlingen zich beter kunnen concentreren en hun schoolwerk erop vooruit gaat.
Een jaar naar school bij Luzac kost tussen de €22.800,- (inclusief betalingskorting) en €27.200,- afhankelijk van het jaar waarin uw zoon of dochter bij ons instroomt en het gekozen pakket. Prijzen kunnen hoger uitvallen bij afwijking van de standaardpakketten.
Iedereen mag in Nederland een particuliere school oprichten. Gaat het om een school in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs, voor leerlingen die leerplichtig of kwalificatieplichtig zijn? Dan moeten Burgemeester en Wethouders van de gemeente waar de school staat, de school erkennen.
Er zijn verschillende soorten particulier onderwijs. Zelfstandige exameninstellingen (B2-scholen). Deze scholen leiden leerlingen op voor een examen, en mogen tevens zelf examens afnemen en diploma's uitgeven. Particulier basis en voortgezet onderwijs (B3-scholen).
Een typische vwo leerling is zeer zelfstandig en vormt graag zijn of haar eigen mening. Daarbij is er altijd de drang naar onderzoek. Een vwo'er is uiteraard slim, beschikt over een uitstekend zelfreflectie en is kritisch. Op zichzelf, maar ook op de directe omgeving.
Aangezien er nog geen wettelijk doorstroomrecht is, kunnen scholen zelf bepalen welke eisen zij stellen voor toelating van havo-gediplomeerden tot het vwo. Bijna alle scholen met een vwo-afdeling stellen dergelijke eisen.
Soms is het nog niet direct duidelijk of een leerling naar het vmbo of de havo kan. Hiervoor hebben we als oplossing de tl/h afdeling, oftewel theoretische leerweg/havo-afdeling. In de eerste twee jaar kijken we of een leerling past bij de tl of de havo.
De overheid schrijft niet voor hoeveel leerlingen er in een groep mogen zitten. Dit bepaalt de school van uw kind zelf. De gemiddelde groepsgrootte in 2019 was 22,6 en in 2020 22,9.
De gemiddelde schoolgrootte moet groter of gelijk zijn aan: 10/6 * som van alle opheffingsnormen die gelden voor de scholen/aantal scholen. Gemiddelde schoolgrootte = aantal leerlingen/aantal scholen) de school die in stand wordt gehouden op basis van de gemiddelde schoolgrootte moet minimaal 23 leerlingen tellen.
De Inspecteur Boelensschool is de kleinste school voor voortgezet onderwijs in Nederland.