De oudste nog werkende vuurtoren ter wereld staat in Ierland en biedt nu een zonsondergangtour aan. De tour vindt plaats in de 800 jaar oude Hook Lighthouse, op het puntje van Hook Peninsula in Wexford.
De Herculestoren (Spaans:Torre de Hércules) is een oude Romeinse vuurtoren op een schiereiland ongeveer 2,4 km van het centrum van de Spaanse stad A Coruña. Het bouwwerk is 55 meter hoog en meer dan 1900 jaar oud. Het is de oudste Romeinse vuurtoren ter wereld die nog steeds in gebruik is als vuurtoren.
Voor zover bekend was de Pharos van Alexandrië de eerste vuurtoren die ooit gebouwd werd. De Pharos werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus en heeft ruim 1650 jaar dienst gedaan. De Pharos van Alexandrië heeft daarmee veel verschillende culturen meegemaak: de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren.
Egyptenaren waren de eersten die een vuurtoren bouwden. Beroemd is de Pharos van Alexandrië (280 voor Christus). Hij werd beschouwd als één van de zeven wereldwonderen. Het warende Romeinen die aan de kusten van Noord-Europa de vuurtorens introdu-ceerden.
De eerste vuurtoren:
De oudst bekende vuurtoren stond in Egypte en heet: de Pharos van Alexandrië. Deze toren werd al 285 voor Christus gebouwd en was één van de 7 wereldwonderen. Tijdens een aardbeving in 1302 is de vuurtoren ingestort waarvan in 1994 nog delen uit zee zijn teruggevonden.
Een knallend afscheid! De historiche vuurtoren van Egmond aan Zee is al bijna 200 jaar oud! De toren is in 1833 gebouwd, is 37 meter hoog en heet J.C.J. van Speijk.
De vuurtoren van Pharos stond op het eiland Pharos, net buiten de haven van de Egyptische stad Alexandrië aan de Middellandse zee. De toren werd rond het jaar 300 voor onze jaartelling gebouwd en was waarschijnlijk de eerste vuurtoren die ooit werd gebouwd.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
De bijnaam 'Lange Jaap' kreeg de toren al gauw na oplevering in 1878 vanwege zijn typische vorm en lengte.
Van welke afstand een schip het licht van een vuurtoren kan zien, hangt af van de hoogte van de toren en de sterkte en kleur van de lamp. De vuurtorens van Nederland hebben een reikwijdte van tussen de 16 en ruim 55 kilometer.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam.
Vuurtoren van Jeddah
De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen.
De Pharos in Alexandrië (Grieks: Φάρος της Ἀλεξανδρείας, Latijn: Turris Pharia of Pharus Alexandrinus) wordt algemeen beschouwd als een van de zeven klassieke wereldwonderen. De toren droeg dezelfde naam als het kleine eilandje voor de kust van Alexandrië, waarop hij gebouwd was.
Een vuurtoren wordt gebruikt door schepen die 's nachts varen. De lichten van de vuurtoren helpen de schepen om te zien waar het land is. Tegenwoordig hebben veel schepen een radar om te zien waar het land is. Vuurtorens bestaan nog, omdat niet alle schepen een radar hebben.
De vuurtoren in Den Helder. Den Helder - De Helderse vuurtoren Lange Jaap staat op instorten. Het risico op omvallen, zeker in combinatie met verwachte wind, is dusdanig dat de omgeving veilig moet worden gesteld, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
In de vuurtoren Kijkduin in Den Helder, ook wel Lange Jaap genoemd, zitten grote scheuren. De vrees is dat de 144 jaar oude vuurtoren daardoor omvalt. In Nederland staan meer oude vuurtorens. Die zijn niet allemaal meer in gebruik.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
De optiek van een vuurtoren bestaat uit lenzen en prisma's. Deze lenzen en prisma's worden gebruikt om het licht te richten. De lenzen worden gebruikt binnen een hoek van 33º boven en onder de as van de optiek. De lenzen breken het licht zodanig dat de lichtstraal op de horizon wordt gericht.
Omdat ze over het algemeen op heel winderige plekken staan en de wind heeft minder vat op een rond gebouw dan op een vierkante, de weerstand is kleiner maar er zijn natuurlijk wel vierkante vuurtorens.
Tot in de jaren '80 was het mogelijk de Brandaris te beklimmen. Dit is tegenwoordig helaas niet meer mogelijk. Reden hiervoor is dat de Brandaris een groot deel van de Noord-Nederlandse kust in de gaten moet houden. Voor dit doel staat er een enorme hoeveelheid aan apparatuur in het 'huisje' bovenop de Brandaris.