Kaukasisch Iberië = Kaukasisch iberië of iberië (Latijn: Hiberia of Iberia) is de naam die de Grieken en de Romeinen aan het oude Georgische koninkrijk van de Kartli gaven, dat bestond van de vierde eeuw voor Christus tot de vijfde eeuw na Chr...
De naam Spanje (Spaans: España) is afgeleid van Hispania, dat door de Romeinen werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland.
Hispania was het Iberisch Schiereiland onder het Romeinse Rijk. De Romeinen hadden het gebied veroverd op Carthago in 206 v. Chr. na de Slag bij Ilipa tijdens de Tweede Punische Oorlog.
Het Iberisch Schiereiland (ook wel Iberië genoemd) is een deel van Europa dat zich ten zuiden van de Pyreneeën bevindt. Het schiereiland wordt omgeven door de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje. De oppervlakte bedraagt 582.530 km².
Spanjaarden zijn inwoners van Spanje of mensen van Spaanse origine. Dit zijn meer dan 135 miljoen mensen, vooral in Spanje (40 miljoen) en in Zuid-Amerika. Ook in de rest van Europa woont een grote Spaanse gemeenschap.
Voorbeeld van een exoniem zijn “Spanjaard” of “Spaanse” (in het geval van een vrouw) of “Barcelonees”, “Madrileen” of “Valenciaan” in het Nederlands.
De achternamen van Spanjaarden zijn vaak van indrukwekkende lengte. Dat komt omdat iedereen bij geboorte de achternaam van zowel de vader als de moeder krijgt. De eerste achternaam is de naam van de vader, de tweede van de moeder. In principe hebben kinderen dus nooit exact dezelfde achternaam als de ouders.
Celtiberische oorlogen
Romeinse provincies op het Iberisch schiereiland Na afloop van de Tweede Punische oorlog in 202 voor Christus stichtten de Romeinen twee provincies in Hispania als onderdelen van hun imperium: Hispania Ulterior (verst verwijderd van Rome) en Hispania Citerior (dichterbij bij Rome).
Het wordt zo genoemd omdat het aan een kant vast zit aan “de rest van Europa” en daarna omringt is door zeeën. Het Iberisch Schiereiland is dus een deel van Europa dat zich ten zuiden van de Pyreneeën bevindt. Het schiereiland wordt omgeven door de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje.
Het Italiaans Schiereiland is een gebied in het zuiden van Europa. Dit schiereiland wordt voornamelijk gedomineerd door het land Italië. Er liggen echter nog drie andere ministaatjes in het gebied.
Inmiddels had Spanje zich, in navolging van Portugal, op de ontdekkingsreizen gestort. De, oorspronkelijk uit Genua afkomstige, zeevaarder Christoffel Columbus ontdekte in Spaanse dienst Amerika.
Op 12 oktober 1492 ontdekte Christoffel Columbus voor Spanje, Amerika, het begin van een koloniaal rijk.
Neder betekent 'naar beneden' en 'laag'. Toen Nederland en België nog niet bestonden, sprak men over de Lage Landen als het over het gebied rond de rivierdelta's ging. Oorspronkelijk werd er met de Nederlanden een gebied bedoeld dat zelfs een groot deel van het huidige Duitsland omvat.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
In Europa kennen wij bijvoorbeeld ook een schiereiland: Portugal en Spanje vormen namelijk een schiereiland dat we samen het Iberisch Schiereiland noemen. Omringd door de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan ligt dit schiereiland verbonden met Europa aan Frankrijk.
Een schiereiland is een aardrijkskundige term voor een stuk land dat met een landengte aan een andere landmassa verbonden is, en daardoor net geen eiland vormt; schier betekent bijna.
Iberisch is een niet-geclassificeerde Europese taal die in de oudheid werd gesproken in het zuidoostelijk deel van het Iberisch Schiereiland, in een gebied dat ongeveer overeenkomt met de huidige Spaanse regio's Catalonië, Valencia, Murcia en Andalusië.
Spanje is gesticht in 300 voor Christus, dus ongeveer 2300 jaar oud.
Van tapas hapjes zoals patatas bravas, albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en garnalen met knoflook tot aan gazpacho en paella! Maar ook lokale Spaanse gerechten zoals salmojero en tumbet vind je hier. En vergeet de churros als toetje niet.
Alfons XIII (1886-1941) Cristóbal de Mondragón – Spaanse veldheer. Ferdinand II van Aragón (1452-1516) Ferdinand VI van Spanje (1713-1759)
In het Spaans, Portugees en Catalaans worden de achternamen van zowel vader als moeder gebruikt (apellido paterno en apellido materno), dus heeft ieder twee achternamen (apellidos). Daartussen komt soms het woordje y hoewel dat vandaag de dag minder gebruikelijk is.
Peeters, Janssens en Maes blijven de drie meest voorkomende achternamen in België. Dat blijkt uit de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Jacobs en Mertens maken de Belgische top 5 compleet.