Eigenlijk worden alleen de margherita en marinara erkend als échte Napolitaanse pizza's. Die eerste variant ken je vast. De klassieke marinara bestaat uit tomaat, oregano, knoflook en olijfolie. Net als bij de margherita is ook de bodem van de marinara dun en knapperig en wordt deze gebakken in een echte steenoven.
De pizza die we vandaag de dag kennen, ontstond in het 18e-eeuwse Napels.
Soms bestond de topping uit simpele ingrediënten als knoflook en zout, maar soms ook uit kaas, basilicum en soms ook tomaten .
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.
Pizza is ontstaan als voedsel voor de armen
Chr.bakten oude Grieken al kruidige platbroden op hete stenen. De krokante korst maakte een bord overbodig en zo'n punt was – helemaal dubbelgevouwen – goed vanuit de hand te eten. Dit maakte het gerecht populair onder het minderbedeelde volk en doorreizigers.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
Pizza werd voor het eerst gemaakt door de bakker genaamd Raffeale Esposito in Napels, Italië. Hij was bereid om pizza uit te vinden die totaal anders is dan andere soorten pizza's in Napels. Hij kwam als eerste op het idee om pizza met kaas te proeven.
Nou, hangt ervan af wie je het vraagt. Italianen beweren dat ze pizza hebben uitgevonden en dat de Turkse versie, pide, later kwam. Legendarische Turkse verhalen vertellen over hoe een Italiaan een Ottomaanse soldaat verkeerd verstond die zijn mond vol had en het 'pizza' noemde in plaats van pide.
De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is van Italiaanse oorsprong. In de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza's in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit boerengerecht te eten. De mensen die het maakten werden pizzaioli genoemd.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix. Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië.
Italiaanse pizza's worden gemaakt met verse ingrediënten die typisch zijn voor de Italiaanse keuken. Denk aan San Marzano-tomaten, buffelmozzarella, extra vergine olijfolie, prosciutto di Parma (parmaham), verse basilicum en andere kruiden.
Wat iemands favoriete pizza is zal per persoon verschillen, maar er is één pizza die overal ter wereld veel besteld wordt: de pizza Margherita.
Net als vorig jaar is pizzeria I Masanielli van Francesco Martucci uit Caserta de winnaar van de verkiezing Beste Pizzeria ter Wereld. Het is al het vijfde jaar dat de stad Caserta met deze eer mag strijken.
De toppings
Een traditionele Italiaanse pizza zou gewoon wat verse basilicumblaadjes gebruiken die, samen met de rode tomatensaus en de witte Mozarella di Bufala kaas, de driekleur van de Italiaanse vlag compleet maken. Echter, afhankelijk van de stemming, kan men wat oregano en verse olijfolie strooien voor een vleugje pit.
In Italië is het gebruikelijk om pizza met de handen te eten. Dit heeft niet alleen te maken met traditie, maar het helpt je ook om de pizza beter te waarderen. Een belangrijke vraag: is je pizza al gesneden? Als dat niet het geval is, gebruik je je mes en vork om zelf de punten te snijden.
Deze basissmaken, tomaat, mozzarella en basilicum, gaan gewoonweg niet goed samen met de zoete frtuismaak van ananas. Bovendien kan het sap van de ananas de pizzabodem doorweken, waardoor die o zo lekkere knapperigheid verloren gaat. Daarom vinden Italianen dat er geen ananas op pizza hoort.
Moderne pizza is ontstaan uit vergelijkbare platbroodgerechten in Napels, Italië, tussen de 16e en midden 18e eeuw . Het woord pizza werd voor het eerst gedocumenteerd in 997 na Christus in Gaeta en vervolgens in verschillende delen van Midden- en Zuid-Italië.
Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet.
Napels, Italië , wordt vaak de 'thuisbasis van pizza' genoemd, omdat het de plek is waar moderne pizza is uitgevonden. De stad is ook de thuisbasis van veel beroemde pizzeria's, waaronder L'Antica Pizzeria Da Michele, te zien in het boek en de film Eat Pray Love.
Op een Turkse pizza zit gekruid gehakt en diverse groenten zoals reepjes ijsbergsla, (cherry)tomaat en ui. Populaire sauzen bij een Turkse pizza zijn shoarmasaus en knoflooksaus. Naar wens kan een Turkse pizza nog met andere toppings worden belegd, bijvoorbeeld andere soort gekruid vlees, groenten en/of kaas.
Antica Pizzeria Port'Alba is een pizzeria in Napels, Italië, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het de eerste pizzeria ter wereld was.
Pizza werd voor het eerst uitgevonden in Napels, Italië, als een snelle, betaalbare en smakelijke maaltijd voor de Napolitanen uit de arbeidersklasse die altijd onderweg waren.
Een van de populairste pizza's heeft zijn eigen plek in het verhaal van hoe pizza werd uitgevonden. In 1889 creëerde een Napolitaanse pizzachef genaamd Raffaele Esposito de eerste Margherita-pizza ter ere van Margherita van Savoye , de koningin-gemalin van Italië.
De Grootste Pizza ter Wereld
De grootste pizza ter wereld werd gemaakt in 2012 in Rome, Italië. Deze gigantische pizza mat maar liefst 1261 vierkante meter en gebruikte meer dan 2 ton mozzarella, 1,5 ton tomatensaus en 800 kg bloem.