Het uit balans raken van de waterwaardes kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een plotselinge onweersbui, een filterset die niet lang genoeg gedraaid heeft of als je te weinig pH + hebt toegevoegd. Te weinig pH + toevoegen, kan zorgen voor troebel of melkachtig water.
Zorg dat er niet te veel vissen in uw aquarium zitten, ververs het water regelmatig (deels!) en voer niet meer dan nodig is. Een andere oorzaak van troebel water in het aquarium kan stof zijn van een nieuw ornament of stenen dat u recent heet geplaatst. Doe regelmatig een waterverversing om dit te verminderen.
Is jouw zwembadwater troebel en melkachtig? Daar zit je als zwembadliefhebber niet op te wachten! Troebel water in je zwembad krijg je door een onjuiste waterbalans. Vaak is de pH-waarde niet goed of zijn er dode algen aanwezig in het zwembad.
Controleer het chloorgehalte in uw zwembad met een tester. De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Als u troebel water heeft, mag het chloorgehalte in het zwembad worden opgehoogd tot 3 ppm/liter. Dit doe je door middel van een chloorshock.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden. 1,6 gram verhoogt het chloorgehalte van 1 m3 (1.000 liter), met ongeveer 1 ppm.
Ongeveer 2 á 3 minuten is lang genoeg. Daarna is hij klaar en zet je hem weer uit. We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
De bacteriën zijn noodzakelijk voor de stikstofcyclus. Je water laat je net zo lang met rust als dat de witte waas aanwezig is. Een laatste goede tip is om bestaand filtermateriaal van een ingedraaid aquarium in je eigen filter te stoppen. Deze zit bomvol bacteriën en deze zullen zich snel vermeerderen.
Een witte waas kan in het aquarium tevoorschijn komen als deze net is opgestart of er te grondig is schoongemaakt. Vaak is de combinatie van schoonmaken van het filter en het verversen van teveel water in het aquarium de grootste reden.
De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water.
Hoevaak chloor in het zwembad? Chloorshock (granulaat) voegt u alleen toe wanneer het zwembadwater een boost nodig heeft. Dit kan zijn wanneer het zwembad net met water is gevuld of er bijvoorbeeld net een onweersbui is geweest. Dit onttrekt chloor uit het water, dus het toedienen van chloor is dan vereist.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen.
Hoeveel liter chloor per 1.000 liter? Een zwembad van ongeveer 1.000 liter heeft ongeveer 4/5mg/l nodig aan chloor. Zorg ervoor dat je de tabletten in een veilig chloordrijver plaatst zodat je schade aan de huid of zwemkleding voorkomt.
Chemische oplossing. Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal het chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrij chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen.
Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu. Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad.
Chloor en onweer
Het gevolg is een grote hoeveelheid water waar geen chloor in zit. Bij een spa of hottub is het meestal geen probleem omdat deze nogal redelijk afgedekt is met een deksel of cover en waar regelmatig een chloorblokje in gedaan wordt wat langzaam oplost.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Om het chloorgehalte op het juiste niveau te krijgen, kun je een chloorshock toevoegen. Dit betekent dat je een extra dosis chloor aan het zwembad toevoegt om zo in één keer het chloorgehalte omhoog te brengen. Dit doe je met name na een periode waarin de chloorwaarde erg is gezakt.
Een chloor shock is eigenlijk niets ander dan een extra flinke dosis chloor, weliswaar in granulaat vorm. Normaal voeg je bijvoorbeeld één chloortablet van 200 gram per skimmer maar een chloorshock bevat een veel grotere hoeveelheid chloor dan zo'n tablet. Denk hierbij aan 4 gram granulaat per 1000 liter water.
In de meeste gevallen dient u het zwembadfilter eens in de 4 weken te vervangen. Een goed filter gebruiken is belangrijk. Deze vangt namelijk zelfs de allerkleinste vuildeeltjes op zodat het zwemwater schoon en kraakhelder blijft. Zonder zwembadfilters wordt het water al snel troebel en slaat het groen uit.