Het blauwe teen syndroom is een aandoening waarbij de kleine slagaders tijdelijk verkrampen, daardoor neemt de aanvoer van het bloed naar de achter gelegen weefsels af. Dit zijn vaak de kleine bloedvaten in de meer uitstekende lichaamsdelen, bijvoorbeeld de vingers en soms ook de tenen.
Blauwe teennagel behandelen
Leg je voet een tijdje omhoog. Een blauwe teennagel gaat zeer doen als het bloed zich blijft ophopen onder de nagel, want dan neemt de druk steeds meer toe. In dat geval kan een pedicure, podotherapeut of je huisarts een klein gaatje in je nagel maken zodat er wat bloed weg kan.
De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen. De oorzaak is meestal kou, soms heftige emotie. Zorg dat uw hele lichaam warm is en blijft. Dat kan aanvallen helpen voorkomen.
Tenen die eerst wit, dan blauw en vervolgens rood kleuren, duiden op het fenomeen van Raynaud. Bij deze vaataandoening trekken de bloedvaten in de vingers en/of tenen samen bij kou en emoties. De tenen krijgen dan te weinig bloed, waardoor ze 'dood' of pijnlijk aanvoelen.
Droog gangreen
De oorzaak hiervan ligt in een onvoldoende voorziening van zuurstof en voedingsstoffen aan het aangedane lichaamsdeel door aanvoerend bloed. Met name de uiterste delen van je lichaam, zoals je tenen en voeten, raken hierdoor beschadigd. Het aangedane weefsel wordt zwart en droog.
Als u een diabetische voet hebt, kunt u last hebben van: koude voeten door een verstoorde bloedsomloop. tintelende voeten, pijnscheuten of juist minder gevoel in uw voeten door zenuwschade. wondjes die niet snel genezen.
Een slechte doorbloeding is soms ook te herkennen aan een verkleuring van een deel van de voet of teen of kramp of pijn in de voet 's nachts of overdag wanneer u niets doet. Een bloedvat kan ook verstopt raken. De doorbloeding naar de tenen kan dan belemmerd zijn, de teen kan zelfs afsterven, deze kleurt dan zwart.
De ziekte van Raynaud hoeft bijna nooit behandeld te worden. Bij ernstige klachten krijgt u vaatverwijdende medicijnen of zalven. Bij hoge uitzondering is een operatie nodig. Daarbij schakelt de chirurg de zenuw uit die de bloedvaten vernauwen (sympathectomie).
Trombose voet symptomen
Flinke pijnklachten in been, voet, kuit of knie. Een bovengemiddeld warme plek op voet of been. Zwelling op de voet. Zwelling rondom de enkel.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Raynaud fenomeen. Bij het Raynaud fenomeen of de ziekte van Raynaud stroomt er niet altijd genoeg bloed naar één of meer vingers of tenen. Dit komt doordat de kleine slagaders sterk samentrekken, bijvoorbeeld bij kou of als u gespannen bent.
Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt naar de vingers of tenen. Dit zorgt voor gevoelloze, verkleurde vingers of tenen. Een aanval ontstaat vooral bij kou en vocht, het aanraken van koude voorwerpen of heftige emoties.
Het blauwe teen syndroom is een aandoening waarbij de kleine slagaders tijdelijk verkrampen, daardoor neemt de aanvoer van het bloed naar de achter gelegen weefsels af. Dit zijn vaak de kleine bloedvaten in de meer uitstekende lichaamsdelen, bijvoorbeeld de vingers en soms ook de tenen.
Mensen met de primaire vorm van Raynaud hebben vaak milde klachten aan beide handen, met uitzondering van de duimen. Als het fenomeen van Raynaud wordt veroorzaakt door een reumatische aandoening, dan zijn de klachten vaak ernstiger. Er kunnen wondjes ontstaan. Heel soms kunnen de vingertoppen zelfs zwart worden.
De ziekte van Bechterew begint met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de rugwervels raken ook de gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. Patiënten met de ziekte van Bechterew zijn vaak moe. In een latere fase kunnen ook de ogen, hart en andere organen ontstoken raken.
Een wisselbad met koud en warm water stimuleert de bloedsomloop. Zet hiervoor een teiltje met koud en een teiltje met warm water neer. Houd uw voeten twee tot drie minuten in het warme bad en dompel ze daarna een paar seconden in het koude water.
Drink de hele dag door water. Probeer regelmatig even te bewegen. Zelfs kleine bewegingen maken al een verschil. Wie beweegt, stimuleert de bloedsomloop.
Gasgangreen is een infectie waarbij de huid en onderhuid plaatselijk afsterven. De infectie wordt veroorzaakt door de specifieke bacterie Clostridium.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Je voelt minder in je voeten en je merkt daardoor niet dat je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer (ulcus) worden.
In het kort. Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen.
Naast de behandelingen in het ziekenhuis, kunt u zelf uw diabetische voet behandelen. Dat noemen we zelfzorg. Hiermee maakt u het risico op problemen met uw voet fors kleiner. Door goede dagelijkse zelfzorg, ontstaan geen nieuwe wondjes en worden bestaande wondjes niet erger.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.