oorzaak. De ademstops kunnen worden veroorzaakt door een vernauwing in de hogere luchtweg, daar waar ook vaak gesnurkt wordt. Door samenvallende delen ter hoogte van de tong, het zachte gehemelte met de huig, of de keelwand. Een totale afsluiting van deze niveaus zorgt voor een apneu.
Sommige mensen stoppen minder vaak met ademen als ze met een speciaal bitje in de mond slapen. Als dat niet genoeg helpt, kan de arts voorstellen beademing in de nacht te proberen. U draagt dan tijdens uw slaap een masker op uw mond of neus. Een machine naast uw bed blaast via het masker meer lucht in uw luchtwegen.
De oorzaken van slaapapneu moeten worden gezocht bij overgewicht, roken, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nier- of hartfalen.
Ongeveer twee tot vier procent van de volwassenen in de westerse wereld heeft last van het slaapapneusyndroom. Bij mannen komt het twee keer vaker voor dan bij vrouwen. Wanneer een slaapapneu de slaap te vaak onderbreekt, rust u niet goed uit. Overdag kunnen dan klachten van extreme slaperigheid ontstaan.
Indien uw AHI (aantal ademstops per uur) hoger is dan 15 maal per uur, mag u geen motor, auto, vrachtwagen of bus besturen. opeenvolgende maanden met goed reslutaat behandeld wordt. Dat wil zeggen als uw AHI lager is dan 15 maal per uur en u niet meer slaperig bent.
Slaapapneu is veel ernstiger dan u misschien weet. Het is niet zomaar een kwestie van luid snurken en niet genoeg slaap krijgen. In sommige gevallen kan slaapapneu een kwestie van leven of dood zijn.
In een groot slaaponderzoek (de Wisconsin Sleep Cohort Study (n=1522)) was de kans op overlijden bij mensen met ernstige OSAS (AHI>30) na 18 jaar bijna 4x zo groot als bij mensen zonder OSAS (Hazard Ratio 3,8 ;P. < 0,0008). Test hier de kans op het hebben van slaapapneu.
Fysiek herstel behoort bij slaapapneu ook tot de mogelijkheden. Mensen met OSAS/CSAS hebben een afwijkend adempatroon. Door het drie fasetrainingsprogramma van de ademspecialist te doorlopen, treedt er fysiek en mentaal herstel in het lichaam op.
Apneu wordt versterkt door slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. Ze zijn van invloed op de ademhaling. Het onrustige slapen door Apneu kan dus niet met slaapmiddelen worden onderdrukt. Het verergert de Apneu juist.
Iedereen heeft weleens een ademstop in zijn slaap, dit is een normaal verschijnsel. Bij slaapapneu stopt de ademhaling echter steeds opnieuw tijdens de slaap. Bij meer dan vijf ademstops per uur is er sprake van een slaapapneusyndroom.
Ook voor het lichaam is slaapapneu niet goed. Door de nachtelijke ademproblemen kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Hierdoor slaapt u slechter, maar dit zuurstoftekort is vooral schadelijk voor het hart- en vaatstelsel.
Na de operatie kunt u daardoor een tijdje een vreemd, doof, tintelend gevoel in de onderlip hebben. Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken.Bij sommige mensen duurt dit herstel enkele maanden. Heel af en toe blijft het verdoofde gevoel bestaan.
Slaapapneu door een verkeerde slaaphouding
Wanneer iemand op de rug ligt, dan kunnen zachte weefselstructuren in de keel inzakken en kan dit ervoor zorgen dat de luchtweg (deels) wordt afgesloten. Heeft u slaapapneu? Probeer dan eens op uw zij te liggen. Kies daarnaast voor een aangepast matras en kussen.
De symptomen van slaapapneu
Het slaapapneusyndroom, de officiële benaming van slaapapneu, heeft als symptomen overmatige slaperigheid, hoofdpijn, doorslaapklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen en/of prikkelbaarheid. Als u dus één van deze klachten ervaart, kan het zijn dat u lijdt aan slaapapneu.
Is apneu gevaarlijk? De apneu zelf is niet gevaarlijk. Doordat de hersenen even geen zuurstof krijgen, wordt u vanzelf wakker. U kunt dus nooit stikken.
De behandeling van slaapapneu is gericht op het wegnemen of sterk verminderen van de klachten van slaperigheid overdag en het verminderen van de apneus tijdens het slapen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de slaapapneu.
Is slaapapneu gevaarlijk? Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening en kan ernstige gevolgen hebben. Omdat uw lichaam chronisch oververmoeid is, neemt de kans op hart- en vaatziekten enorm toe. Als iemand is opgenomen na bijvoorbeeld een hartaanval, wordt hij niet voor niets op apneu gescreend.
Een CPAP-kussen (ook wel slaapapneu-kussen) is speciaal ontworpen om u een comfortabele nacht te bezorgen.
De studie omvat 112 patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van hartstoornissen; 78 van hen had obstructieve slaapapneu. Van die 78 overleed 54 procent tussen middernacht en zes uur 's ochtends terwijl slechts 24 procent van de 34 patiënten zonder obstructieve slaapapneu in deze nachtelijke uren overleed.
Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel. Heb jij slaapapneu? Slaapapneu zonder snurken kan heel goed!
Veel mensen met slaapapneu hebben overgewicht.Maar dat wil niet altijd zeggen dat apneu veroorzaakt wordt door overgewicht. Er zijn minstens evenveel redenen om aan te nemen dat apneu overgewicht veroorzaakt: door de zuurstoftekorten wordt de insuline- en hormoonhuishouding verstoord.
Meten = weten
Om uw slaapdiepte te kunnen bepalen, wordt een serie draden op uw hoofd geplakt. Dit is voor de EEG, het zogenaamde elektro-encefalogram. Hiermee wordt de hersenactiviteit gemeten. Hieruit maken de specialisten op of u slaapt en hoe diep.
Ook vrouwen kampen wel degelijk met deze slaapstoornis. Slaapapneu komt wel vaker aan het licht bij mannen dan bij vrouwen. Het stellen van een diagnose slaapapneu is bij vrouwen meestal lastiger dan bij mannen.
Als u slaapapneu heeft, kan het CBR u rijgeschikt verklaren als u minimaal 3 maanden lang een effectieve behandeling heeft gehad.