Nieuwe Standaard Kip is een langzaamgroeiend ras, dat langer leeft, minder zwaar wordt en over meer leefruimte beschikt. Daarnaast krijgt de kip natuurlijk daglicht, wat voor een natuurlijker dag- en nachtritme zorgt. Ook heeft de Nieuwe Standaard Kip de beschikking over afleidingsmateriaal.
Welke supermarkt heeft de lekkerste kip? Zo komt Albert Heijn het beste uit de steekproef, met 9% plofkip. De meeste kipvleeswaren van Albert Heijn zijn van de zogeheten tussenkip, en 12% is kip met een ander keurmerk.
De naam zegt het al: Nieuwe Standaard Kip leeft volgens een nieuwe standaard. En heeft daardoor een beter én langer leven dan de zogenaamde plofkip. Het ras heeft meer ruimte, groeit langzamer, krijgt afleidingsmateriaal en leeft in een stal met daglicht.
De Label Rouge-kippen zijn Franse kippen gecertificeerd in Klasse A. De kippen worden gehouden op kleine pluimveehouderijen met vrije of onbeperkte uitloop. Het voer bestaat voor 75% uit granen. De kippen hebben een slachtleeftijd tussen de 81 en 110 dagen.
Hele Kip | Hollandse kip | €6.92 - www.DeVleesboerderij.nl.
Hele kippen zijn goedkoper dan wanneer u bijvoorbeeld de borstfilets, haasjes, dijen en vleugels afzonderlijk inkoopt. Dus hoewel het langer duurt om hele kippen te fileren, kan u toch redelijk wat geld besparen. Met andere woorden: de investering in de tijd rendeert op vlak van het geld dat u ermee bespaart.
Een alternatief voor de plofkip is kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Omdat deze kip meer ruimte en tijd krijgt om te groeien, is zij sterker en gezonder. Zij heeft daarom veel minder gezondheids- en welzijnsproblemen dan de plofkip.
Aan het eind van het jaar is het afgelopen met de beruchte plofkip. De twee grootste supermarktketens van ons land, Albert Hein en Jumbo, doen de plofkip definitief in de ban. De plofkip, wat is dat ook alweer precies? Een plofkip is een snelgroeiende kip die speciaal gehouden wordt voor de vleesproductie.
Vlees van de slager = beter vlees
Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller. Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.
Deze producten komen uit Frankrijk. Van Nederlandse bodem komt de 'AH Scharrelkip'. Dit heeft het 1 ster Beter-Leven-keurmerk. In Nederland hebben de meeste scharrelvleeskuikenbedrijven dit keurmerk.
Behalve uit Nederland, komt veel rauwe kip uit Duitsland en België. Zo'n 20 procent van de kip komt van buiten de Europese Unie,vooral uit Brazilië, Thailand en Oekraïne. Brazilië is de grootste exporteur van pluimveevlees ter wereld. Kip uit Brazilië komt diepgevroren of gezouten in Nederland aan.
Zo krijgt prijzenvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse. De bond vraagt zich af wat Duitse slachterijen beter doen dan Nederlandse.
Vanaf eind 2021 hebben al onze kipvleeswaren minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vanaf 2023 geldt dit voor al onze verse kip. Het overgrote deel van onze verse kip komt van Nederlandse boeren.
Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.
Alle supermarkten stopten met plofkip. De kippen die sindsdien in het schap liggen groeien minder snel, maar de omstandigheden waarin deze nieuwe kippen leven, verschillen niet veel met die van een plofkip. Ze krijgen nog altijd te weinig ruimte en komen nooit in aanraking met frisse buitenlucht.
Gezonde legkippen en sierkippen kopen
Kippen aanschaffen bij Floralux houdt in dat je gezonde dieren koopt. Regelmatig komt een dierenarts langs om de huisvesting en gezondheid van onze kippen te controleren. We volgen alle strikte voorwaarden en kopen enkel bij officiële kwekers.
In 2023 is de plofkip definitief uit de versschappen van de supermarkt verbannen; Boni heeft vandaag als laatste grote supermarktketen gezegd te stoppen met de verkoop van de keurmerkloze kip.
Prijsstijging verwacht
In 2022 zal de gemiddelde jaarlijkse kippenvleesprijs naar verwachting met 2 procent op jaarbasis stijgen tot 2,02 euro per kg. Een verwachte afname van de veestapel, vooral in de EU en de VS, zal de vraag naar rundvleesvervangers, waaronder pluimvee, doen toenemen.
Waarom is biologische kip duurder dan gangbare? Een biologische kip heeft een heel ander leven dan een gangbare. De biologische krijgt veel meer ruimte in de stal, kan buiten lopen, krijgt duurder biologisch voer en leeft langer.
De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster. En soms ook aan Beter Leven 2 sterren. Kip met het keurmerk Beter Leven of Biologisch voldoet aan de eisen van scharrelkip. Ook zijn er extra eisen, zoals: een langzamer groeiend ras, meer ruimte, daglicht, uitloop en afleidingsmateriaal.
(beroep) een slager die zich richt op de verkoop van gevogelte (vlees van vogels), (met name kip), kalkoen en wild. Het woord poelier is afgeleid van het Latijnse pullarius dat oppasser van de kippen betekent.
Hele gegrilde kippen verkopen wij voor € 6,95 per stuk. En onze sappige bouten gaan per 4 stuk voor € 7,95.
Er zitten 2093 kilocalorieën in 1 stuks groot (960 gram) hele kip.
Ook aan de kip zitten biefstukken. Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.