De vlag van het Verenigd Koninkrijk of de Union Flag, ook wel de Union Jack genoemd, is de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk en werd in heel het Britse Rijk als Britse vlag gebruikt. De vlag behoudt een officiële of semiofficiële status in vele landen van het Gemenebest van Naties.
De Vlag van Groot-Brittannië, ook bekend als de "Kings Colours" of "Union Flag" werd gecreëerd nadat koning Jacobus VI van Schotland tevens koning Jacobus I van Engeland werd in 1603 en de twee koninkrijken door een vorst geleid werden. De vlag zou dienen tot 1801.
Groot-Brittannië is Engeland, Schotland en Wales en Engeland is alleen maar Engeland. De verschillen tussen de drie landen van Groot-Brittannië zijn op sommige vlakken vrij groot. Zo hebben zowel Scotland als Wales een tweede officiële taal naast het Engels: Scots Gaelic en Welsh.
In het jaar 1831 werd een populairdere vlag ontworpen, ook dit keer ontwierp John Nicholson de vlag. De vlag, die Australian Federation Flag werd genoemd, leek op de National Colonial Flag for Australia. Maar in plaats van een rood kruis bevat het een blauw kruis en staan er vijf sterren op, in plaats van vier.
De vlag van India wordt de Tiranga genoemd (driekleur in het Hindi). De vlag bestaat uit drie horizontale banden met een gelijke hoogte: saffraan van boven, wit in het midden en groen onderaan. In het midden staat een blauw Ashoka Chakra (wiel) met 24 spaken.
De vlag van Curaçao is blauw met een gele streep en twee witte sterren bovenaan de hijskant. De grote ster staat voor Curaçao, de kleine voor Klein Curaçao. Het blauw staat voor de lucht en de zee, van elkaar gescheiden door een gele zonnestraal. De vlag werd aangenomen op 2 juli 1984.
Bijna twintig procent (19,8 procent) van de volwassen Engelsen en Welshmen rekent zichzelf tot de Anglicaanse Kerk, 8,3 procent tot de katholieke Kerk, 4,4 procent tot de islam, en 3,3, procent tot lid van een andere niet-christelijke godsdienst.
De Britse vlag is een van de bekendste vlaggen ter wereld. Het VK heeft 5 vlaggen, één voor elk land: Engeland. Wales.
De vlag is opgebouwd uit twee rode kruizen met witte lijnen op een blauwe achtergrond. De eerste Union Jack ontstond toen koning Jacobus I zowel koning van Engeland als van Schotland werd. Hij combineerde de twee vlaggen tot de Union Jack.
De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) of star spangled banner (met sterren besprenkelde banier) genoemd.
Stars and Stripes
Op 14 juni 1777 werd de nieuwe vlag aangenomen. Deze dag is een nationale feestdag geworden en staat bekend als Flag Day. Betsy Ross is volgens de overlevering degene die de eerste Amerikaanse vlag heeft genaaid.
De vlag van Wales, bijgenaamd Y Ddraig Goch (Rode Draak), bestaat uit twee even hoge horizontale banen in wit (boven) en groen, met in het midden een rode draak. De vlag is sinds 1959 een officieel symbool van Wales.
Het Britse Imperium: het Verenigd Koninkrijk was ooit het grootste wereldrijk uit de geschiedenis van de mensheid. Het omvatte niet alleen Groot-Brittannië maar onder andere ook Ierland, een deel van de latere Verenigde Staten van Amerika, India, Zuid-Afrika en Australië.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
92 procent van de inwoners van Engeland en Wales spreekt Engels of Welsh als belangrijkste taal. Dat zijn bijna 50 miljoen mensen. 546.000 mensen spreken Pools. Minder dan een half procent van de inwoners sprak in 2011 geen Engels of Welsh.
Engeland staat om veel dingen bekend. Denk daarbij aan Engelse pubs, dubbeldekkerbussen, rode telefooncellen, thee en het koningshuis. Het landschap van Engeland staat bekend om de vele groene hooglandschappen en de rotsachtige stranden.
Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke staat en sindsdien bestond het Koninkrijk der Nederlanden uit Nederland en de Nederlandse Antillen. Per 1 januari 1986 verwierf Aruba een status aparte.
Curacao was een van de eilanden, het hoofdeiland zelfs, die tot 2010 bekend stonden als de Nederlandse Antillen. Deze zijn echter opgeheven op 10 oktober 2010. Door deze opheffing werden zowel Curacao als Sint Maarten vervolgens nieuwe landen in het Koninkrijk der Nederlanden.
Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind. De Nederlandse Antillen (de Caraïbische eilanden Saba, St. Maarten, St. Eustatius, Bonaire en Curaçao) en het eiland Aruba maken nog steeds deel uit van het Koninkrijk Nederland.