Een hechtende anhydrietvloer moet een minimale dikte hebben van 30 tot 50 mm.Voor een niet hechtende vloer bedraagt dit 40 mm.Voor een zwevende dekvloer bedraagt de aanbevolen dikte 45 mm.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden chape moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeichape gebruikt, is de chape best 4 cm dik.
Laag 3 – Leidingen en chape: Op de isolatie kan men leidingen voor de centrale verwarming of vloerverwarming plaatsen. Eens geplaatst kan het geheel afgewerkt worden met een laag chape van minstens 8 cm dik.
Als minimale dikte hanteer je 50 mm voor cementgebonden dekvloer, en 45 mm voor anhydriet.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
De isolatieplaten die gebruikt worden voor verwerking onder een chape bestaan altijd uit een kunststof hardschuim als XPS, PIR of PUR. Het zijn stevige drukvaste platen die bestand zijn tegen vocht en tegen het hoge gewicht dat de vloer later te verwerken krijgt. Ze worden meestal in een dikte van 8 tot 10 cm.
Chape of beton? Een cementdekvloer of chape is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Chape maak je door 1/4e cement te mengen met 3/4e zand. Voor kleine hoeveelheden kan je dat gerust doen op een waterdichte folie, maar grotere hoeveelheden chape meng je best met een betonmolen. Eens je de mengeling van cement en zand stevig hebt omgeroerd, voeg je er water aan toe.
De prijs van isolatiechape per m3
De chape prijs van isolatiechape bedraagt gemiddeld 150 tot 180 euro per m3. De uiteindelijke prijs van deze chape per m3 is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, het aantal vierkante meter en de dikte van de vloer.
Chape in zakken van 25 kg is een kant-en-klare specie te mengen met water die als chape (binnen) of stabilisé (buiten) ondergrond gebruikt kan worden. verbruik: 1m³ (1 kuub) vergt ongeveer 60 à 70 zakken van 25 kg.
Een hechtende anhydrietvloer moet een minimale dikte hebben van 30 tot 50 mm. Voor een niet hechtende vloer bedraagt dit 40 mm. Voor een zwevende dekvloer bedraagt de aanbevolen dikte 45 mm. Wil je advies inwinnen en een chape met ideale dikte laten leggen?
Wanneer je de chape 10 cm dik wil plaatsen, heb je 0,1 m³ chape per m² nodig. Als je dit vermenigvuldigt met het aantal te chapen vierkante meters weet je hoeveel m³ chape je voor de hele woning nodig zal hebben.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
De chapelaag zal ongeveer 5 – 10 centimeter dik moeten aangebracht worden. Eventuele leidingen moet je goed afdekken. Ook de dikte van de vloerbedekking speelt een rol bij het bepalen van de dikte van de chape. Het uiterste minimum is wel 5 cm.
Gemiddelde prijs van chape per m2
Gemiddeld mag je rekenen op 12-15 euro per vierkante meter. Dit is een klus die ervaring vereist. Laat chapewerken daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf.
De dikte van de laag gestabiliseerd zand hangt af van het gebruik. Voor een looppad is dat anders dan voor een oprit bijvoorbeeld. Voor een terras is een dikte van 15 cm oké." "Onder de stabilisé kan je ook een onderfundering in steenslag of betonpuin leggen voor extra stevigheid.
Ter vergelijking: voor stabilisé gebruikt men ongeveer 150 kilogram cement per kubieke meter (1 kubiek zand is ongeveer 1650 kilo), voor chape +/- 220 kg/m³.
In theorie kan men na enkele minuten reeds een dekvloer aanbrengen op gespoten PUR. In de praktijk raden wij aan om 24u te wachten.
De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).
Zorg voor een juiste ondergrond bij het plaatsen van chape
Bij niet-hechtende en zwevende dekvloeren dient er steeds een pvc-folie onder en bovenop de vloerisolatie geplaatst te worden.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
De prijzen van beton variëren tussen de € 120,- en € 150,- per kuub. Dit is echter afhankelijk van het soort beton, de hoeveelheid en de afstand tot de stortlocatie. Om de kosten te drukken bent u bij Betonbestellen.nl tot wel 25% goedkoper uit dan bij de concurrent.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.