De anticonceptiepil die het meest wordt gebruikt, is tijdelijk niet meer leverbaar in de apotheek. Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon 30 of Stediril 30.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Eénfasepillen worden onderverdeeld in lichte en zware pillen. De lichte pillen bevatten minder oestrogeenhormonen en hebben hierdoor meestal minder bijwerkingen. Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
Belangrijk om te weten over 50-pil met ethinylestradiol en levonorgestrel. Anticonceptiepil met 50 microgram van het oestrogeen-hormoon ethinylestradiol en met het progestageen-hormoon levonorgestrel. Het bevat meer oestrogeen-hormoon dan de meeste andere anticonceptiepillen.
In de gewone pil zitten 2 soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Daarom heet deze pil ook wel 'combinatiepil'. De combinatiepil voorkomt dat je zwanger wordt. Als je de pil voor het eerst wil gaan slikken, heb je een recept nodig van je huisarts.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
De pil oefent zijn werking niet alleen uit op de eierstokken en baarmoeder, de hormonen vinden ook hun weg naar het brein. Sommige vrouwen zeggen zich somber te voelen, terwijl andere vrouwen juist opknappen van de pil.
Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.
De anticonceptiepil geeft een verhoogd tromboserisico. Uit studies is gebleken dat vrouwen die de pil nemen een 4 maal hogere kans op een trombose hebben dan vrouwen die de pil niet nemen. Voor de zogenaamde 3e generatiepil ligt de kans op een trombose nog hoge.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
Welke combinatiepil heeft het laagste risico op trombose? De combinatiepillen met het laagste kans op trombose zijn de pillen met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol /norgestimaat.
De pil (de eenfase-combinatiepil)
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
Hiernaast bevat anticonceptie zowel oestrogeen als progesteron, dat het aantal androgenen in een mensenlichaam verlaagt. Dit resulteert vervolgens in minder talg, en daardoor minder acne.
De pil tegen acne werkt vooral door de afgifte van hormonen. Het hormoon androgeen stimuleert de aanmaak van talg, waardoor acne toeneemt. Een pil met anti-androgeenhormonen kan acne juist tegengaan. Er zijn drie anticonceptiepillen met anti-androgeenhormonen: de Diane-pil, de Yasmin-pil en de Yaz-pil.
Over het algemeen moet je je lichaam drie maanden de tijd geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Als je klachten te erg zijn of na drie maanden niet verdwijnen, kun je het beste je huisarts raadplegen.
Je slikt 21 dagen
Je neemt de pil in met water. Je slikt de pil elke dag op ongeveer dezelfde tijd. Bijvoorbeeld 's avonds voordat je gaat slapen. TIP: Leg je pilstrip neer op een plek waar je hem niet vergeet.
Je hebt minder last van stemmingswisselingen
Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.
De voornaamste redenen om van pil te veranderen houden verband met de symptomen die de patiënte beschrijft. Als ze bijvoorbeeld last heeft van gespannen borsten kan dat erop wijzen dat de voorgeschreven pil te zwaar is. Hetzelfde met tussentijdse bloedingen.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
Anticonceptie en roken
De combinatie roken en hormonale anticonceptie wordt met klem afgeraden. Vrouwen van 35 jaar en ouder wordt zeer dringend aangeraden te stoppen met roken. Hormonale anticonceptie bij deze groep vrouwen is gecontra-indiceerd.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
Veel soorten anticonceptie bevatten hormonen en kunnen bijwerkingen geven. Denk hierbij aan hoofdpijn, gespannen borsten of stemmingswisselingen. Wanneer u een depressie heeft, is het dus niet prettig als extra hormonen voor extra klachten gaan zorgen. In dat geval is anticonceptie zonder hormonen fijn.
Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil.