Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
's Werelds populairste kazen
Op nummer één van het lijstje populairste kazen ter wereld? Mozzarella! Veelgebruikt op de pizza of in salade's en op de voet gevolgd door Mascarpone, Brie, Parmesan, Gorgonzola en Camembert. Maar ook de Tete de Moine en de Roquefort zijn over de hele wereld welbekend.
Welke kaas wordt het meest gegeten in Nederland? Hollandse Gouda kaas natuurlijk; om precies te zijn jong belegen Goudse, op de voet gevolgd door jonge en extra belegen. De kazen die de laatste jaren het meest aan populariteit winnen, zijn: light-kazen (30+), verse kazen en geitenkaas.
Voorbeelden van de bekendste soorten kaas op de wereld zijn: Goudse kaas (Nederland)Boerenkaas (Nederland)Edammer kaas (Nederland)
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Frankrijk. Frankrijk is wel het land der kaasplateaus. Aangezien de gemiddelde Fransman de meeste kaas per jaar eet ter wereld, weet deze als geen ander verschillende kazen te proberen en waarderen.
Wist je dat de duurste kaas maar liefst € 1000,- per kilo kost? Dit is geen Hollandse kaas, maar een Servische kaas die wordt gemaakt van ezelinnenmelk genaamd “Pule”.
And the winner is (or seems to be) Als er puur gekeken wordt naar welke landen de grootste producenten van kaas zijn, dan bestaat de top drie respectievelijk uit de Verenigde Staten van Amerika, daarna Duitsland, en daarna Frankrijk.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
In de moderne tijd zijn de Nederlandse boeren langzaam overgestapt van kaasproductie op de boerderij naar kaasproductie in zuivelfabrieken. Met het produceren van bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar, is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Welke landen consumeren het meeste kaas? Een top negen. Frankrijk is niet alleen de grootste exporteur, maar ook de grootste consument.
Ongeveer 6.000 jaar geleden kwamen nomaden er bij toeval achter dat kaas ontstaat wanneer melk een langere tijd in de magen van kalveren wordt bewaard. Sindsdien is het proces van kaas maken verder ontwikkeld. Nederland staat bekend om haar kaas.
Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro. Letterlijk Hollands goud", vertelt Marcel Verheul van De Groot-Verburg. ,,Onze Gooische Pikante heeft twee jaar op rij goud gewonnen met de lekkerste oude kaas van Nederland-verkiezing.
In 2021 werd er in Nederland 946,8 miljoen kilogram kaas gemaakt van koemelk. Daarnaast importeerde Nederland 381,8 miljoen kilogram koeienkaas en ging er 942,8 miljoen kilogram naar het buitenland. Per inwoner eten Nederlanders gemiddeld 22,1 kilogram kaas gemaakt van koemelk.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek.
Alkmaar staat natuurlijk bekend als Kaasstad: al eeuwenlang wordt van eind maart tot en met september op de vrijdagochtend de wereldberoemde kaasmarkt gehouden. De eerste kaasmarkt opent dan ook het kaasmarktseizoen in Nederland. Maar naast kaas is er natuurlijk nog veel meer te beleven.
Nog een weetje: In China en Japan wordt heel weinig kaas gegeten.
Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 17 kilo kaas per jaar. Niet meer dan onze buurlanden, want Fransen eten gemiddeld 26 kilo kaas per jaar en Duitsers 24 kilo.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.