Van de totale bevolking heeft 5% een gebruikelijke consumptie van meer dan 41 gram vis en visproducten per dag. 4. De meest gegeten vissoorten zijn zalm, tonijn en kabeljauw met een consumptie op 4,8%, 2,1% en 1,3% van de dagen.
Zalm is de meest gegeten vis in Nederland. Je kunt wilde zalm en kweekzalm kopen.
Nederlanders eten gemiddeld 15 gram vis, schaal- en schelpdieren per dag. Jongens/mannen eten evenveel vis, schaal- en schelpdieren als meisjes/vrouwen.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Inclusief schelpdieren eten Nederlanders 3,4 kilo vis per jaar. 60 procent van de geconsumeerde vis betreft in het wild gevangen vis, met name tonijn, haring en kabeljauw. 40 procent is gekweekte vis, zoals zalm en pangasius.
Portugal blijft de absolute kampioen in termen van consumptie per hoofd van de bevolking. In 2017 aten de Portugezen 56,8 kg vis en schaal- en schelpdieren per hoofd van de bevolking, wat meer dan het dubbele is van het Europese niveau.
In 2021 was de totale visvangst 443,5 miljoen kilo, 17 procent meer dan een jaar eerder. Trawlers waren verantwoordelijk voor 91 procent van de vangst. De blauwe wijting is de meest gevangen vis (136 miljoen kilogram). Daarna volgen de haring (132 miljoen kilo) en de makreel (72 miljoen kilo).
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
Van de gegeten vis is 38% vette vis. Zalm, tonijn en kabeljauw zijn de meest gegeten vissoorten in Nederland.
Kies wel bewust welke soorten vis je in een week eet in verband met de zware metalen. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
De Nederlandse vissers vissen voornamelijk in de Noordzee en het noordoostelijke deel van de Atlantische Ocean. In Nederland wordt voornamelijk gevist met kottervloten (boomkorkotters) en trawlervloten. De meest gevangen vissoorten in Nederland zijn haring, wijting en makreel.
Blauwwieren zijn verantwoordelijk voor de geur van grond en modder, voor die van rode biet en die van 'kurk' in wijn. De stinkende stofjes komen via de kieuwen in de vis terecht en beïnvloeden de smaak.
Nederlandse vissoorten
Denk aan harder, haring, waddengarnalen, kokkels, kreeft (oosterschelde), makreel, mossel, rivierkreeft, rode mul, japanse oester, rode poon, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, spiering, tarbot, tong, tongschar, zeebaars, zwarte koolvis, etc..
Maximale wekelijkse dosis kwik
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn.
De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten: Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis. Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling.
Tilapia's zitten boordevol antibiotica en worden soms genetisch gemanipuleerd om sneller te groeien. Tilapia zou kanker kunnen veroorzaken: de vis kan tot 10 keer meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan andere vissoorten, waaronder dioxine.
Het advies van het voedingcentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm".
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Om het koraal te beschermen en de invasie tegen te gaan, is de koraalduivel op de menukaart beland. Hoewel de stekels giftig zijn, is het eten van de vis veilig en lekker.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Australische onderzoekers beschreven deze week het kleinste en lichtste visje ter wereld. Het visje luistert naar de naam Schindleria brevipinguis en is slechts zeven millimeter lang en één milligram zwaar.