USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
Om de maximale transmissiesnelheid van een USB C kabel te garanderen, moet hij niet te lang zijn. Een maximale lengte van 1,5 meter kan 100% prestatie beloven.
Terwijl standaard USB-bekabeling een afstandslimiet heeft van ca. vijf meter, kunt u actieve hardware gebruiken voor langere afstanden. Actieve verlengkabels, extenders, converters en hubs kunnen helpen bij het verlengen van de afstand van een USB-kabel.
USB (Universal Serial Bus, oftewel Universele Seriele Bus) is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op een computer (meestal een PC). Het vervangt de langzame parallelle en seriele poorten, voornamelijk omdat de snelheid van dataoverdracht van USB vele malen groter is.
Dit is een actieve kabel die voeding krijgt van de USB poort van uw PC of notebook. Dankzij de ingebouwde versterker kunt u zonder problemen een USB kabel verlengen met 10 meter. Deze USB verlengkabel is doorkoppelbaar tot maximaal 2 stuks (totaal te overbruggen afstand = 20 meter).
Al een stuk beter is een USB 2.0-kabel met een overdrachtssnelheid van 480 Mbit per seconde. Nieuwer en een stuk sneller is de USB 3.0-kabel met een snelheid van 4,8 Gigabit per seconde. USB 3.1 ten slotte is in staat om 10Gbit per seconde over te dragen. Steeds meer in opmars is USB 3.1 type C.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.
USB-C is sneller dan USB 3
USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
Stel jouw keuze voor een hub daarop af. Daarna kijk je naar de usb versie van jouw laptop of pc. Stel dat de laptop een usb A 3.0 versie heeft, dan wil je die snelheid natuurlijk niet verliezen aan een tragere usb 2.0 hub. Overweeg daarom altijd een usb hub met dezelfde usb versie als jouw laptop of pc.
De kabel heeft vier aders. De twee aders voor de transmissie van de data (aderkleuren wit en groen) worden als een paar in elkaar gedraaid ('twisted pair'), zodat de aders die gebruikt worden voor de voedingsspanning (aderkleuren rood en zwart) de data zo min mogelijk beïnvloeden.
Een ander voordeel is zijn compacte formaat: met afmetingen van slechts 8,4 x 2,6 millimeter is de USB-C-stekker niet groter dan een micro-USB-stekker. Bovendien gaat hij lang mee: het ontwerp is bedoeld voor ten minste 10.000 keer insteken. Daardoor is de USB-C-poort robuust en is deze ook ideaal voor dunne apparaten.
De nieuwe USB 3.1 SuperSpeed+-standaard wordt gekenmerkt door gegevensoverdracht met tot 10 Gbps. Dit is tot 20 keer sneller dan bij USB 2.0 (480 Mbps) en 12 keer sneller dan bij FireWire. U kunt in tien minuten tijd voor een jaar aan muziek en binnen 30 seconden een volledige HD-film overzetten.
Een nieuw type usb-c-kabel kan je smartphone, tablet en computer straks veel sneller opladen. De nieuwe kabel ondersteunt opladen met maximaal 240 Watt. Dat is nu nog 100 Watt. Dankzij de krachtigere oplader is de accu sneller vol.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
USB A 2.0 & 3.0
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
Usb C is een multifunctionele kabel met een ovale aansluiting. Laad je smartphone snel op, zet data over of sluit een monitor aan op je laptop. Een usb C kabel ondersteunt verschillende protocollen, zoals Thunderbolt, Display Port, Power Delivery en Quick Charge.
Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden. Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen.
De term “USB 3.1” of “USB 3.2” kan worden gebruikt om poorten te beschrijven die gegevensoverdrachtsnelheden van 5 Gbps (USB 3.2 Gen 1) of 10 Gbps (USB 3.2 Gen 2) ondersteunen.
Met een USB-C naar HDMI kabel of adapter, USB-C to HDMI, verbindt u gemakkelijk uw USB-C apparaat, bijvoorbeeld uw laptop, met de HDMI aansluiting van uw TV, monitor of een ander apparaat. De USB-C HDMI kabels en adapters zijn geschikt voor 4K monitoren 30 Hz / 60 Hz.