Bij schatting van de overlevingskansen volgens de actuariële methode bedroeg de 5-jaarsoverleving 92,0 (SD 0,8), de 10-jaarsoverleving 77,3 (1,4) en de 15-jaarsoverleving 56,7 (3,2) (figuur 1).
Dagelijks leven
Bij een bypassoperatie kan dit tot twaalf weken duren. Dit hangt af van veel factoren, zoals van welke chirurgische aanpak er gebruikt is: een traditionele bypassoperatie, een bypass op een kloppend hart of een minimaal-invasieve bypass (MICS CABG). Vraag aan uw arts wat u kunt verwachten.
Hoe lang gaat de omleiding mee? Hoe lang een bypass meegaat hangt ondere andere af van welke bloedvaten zijn gebruikt en hoe goed de conditie van je bloedvaten is. Er kunnen weer vernauwingen ontstaan in de omleidingen zelf. Die kans wordt kleiner door goede medicijnen en een gezonde leefstijl.
Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd. Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.
Bij de meeste patiënten verloopt de hartoperatie en de fase daarna zonder problemen. Toch kunnen er onverwachts problemen (complicaties) ontstaan. Ziekten of aandoeningen kunnen het risico verhogen, bijvoorbeeld overgewicht, longaandoeningen, suikerziekte en een verminderde functie van het hart.
U bent in het Catharina Ziekenhuis verzekerd van de beste zorg op het gebied van aandoeningen aan hart en vaten. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland.
Een 'gastric bypass' kost gemiddeld tussen de 8.000 en de 10.000 euro op basis van een eenpersoonskamer. Het ziekenfonds neemt daarvan een groot deel voor zijn rekening, de rest betaal je zelf. Indien je een kamer deelt met anderen, betaal je toch nog ongeveer 1200 euro uit eigen zak.
Autorijden, fietsen en reizen
U mag de eerste 6 tot 8 weken na de operatie niet autorijden en niet fietsen. U mag dit niet vanwege de flinke borst- (en soms been-) wond. U bent ook niet verzekerd als u wél zelf rijdt binnen deze periode.
Groot internationaal onderzoek toont aan wat beste behandeling is. Patiënten die ernstige afwijkingen hebben aan hun kransslagaders kunnen beter worden geopereerd dan gedotterd. Na een openhartoperatie (bypass) is hun kans om te overlijden 20% kleiner dan na dotteren.
1.1 Lichamelijke verschijnselen na de operatie
Zwakte en vermoeidheid komen ook vaak voor na een grote operatie. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf op het moment dat uw conditie ook verbetert. Verlies van eetlust en smaak kunnen voorkomen tot ongeveer een maand na de operatie.
Aanbeveling. Iedere patiënt met PAV krijgt een vorm van antitrombotische therapie, waarbij clopidogrel als eerste keus wordt geadviseerd door de werkgroep. Een goed alternatief voor clopidogrel is ASA/DIP. Iedere patient krijg postprocedureel een profylactische dosering LMWH gedurende opnameduur.
Medicijn gebruik
Nitroglycerine spray/tabletten kunnen de pijn op de borst klachten wegnemen. U dient deze altijd bij u te dragen. Nitroglycerine onder de tong ingenomen zorgt voor een directe vaatverwijding van meerdere vaten in uw lichaam. Hierdoor verdwijnt vrijwel direct de pijn op de borst klachten.
Als het hart niet genoeg zuurstof krijgt kan dit pijn op de borst en soms nekpijn en verminderd gevoel in de linker arm veroorzaken. Sommige mensen hebben hier alleen last van bij inspanning anderen ook in rust. Ook kan het, bij vrouwen meer dan bij mannen, klachten geven van kortademigheid of conditieverlies.
Iedere patiënt herstelt in eigen tempo. De meesten hebben wel een ½ tot 1 jaar voor het volledige herstel nodig. Uw borstkas en ribben herstellen in ongeveer 6 weken. Daarom mag u in deze periode bijvoorbeeld niet zwaar tillen, stofzuigen, wringen, tuinieren, zwemmen, timmeren, ramen zemen of de hond uitlaten.
Hartrevalidatie is een programma van 6 tot 12 weken. Het vindt plaats in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Voordat je start met hartrevalidatie krijg je eerst een intakegesprek, meestal zo'n 2 tot 4 weken na thuiskomst. Hierin overleg je welk programma goed aansluit en wanneer je begint.
Elke dag komen ongeveer 92 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. Elke dag sterven gemiddeld zo'n 13 mensen aan een hartinfarct: 8 mannen en 5 vrouwen. De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 75 jaar bij mannen en 81 jaar bij vrouwen.
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Bypassoperatie. Een bypass- of omleidingsoperatie is een behandeling bij ernstige vernauwingen in de kransslagaders van het hart. De chirurg haalt een of meerdere slagaders ader of een slagader uit het lichaam en maakt hiermee een omleiding (bypass) om de vernauwing heen.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Buiten fietsen is de eerste 6 weken niet toegestaan in verband met het risico op vallen met een nog niet volledig genezen borstbeen. U mag de eerste 6 weken alleen licht huishoudelijk werk doen zoals koken, afwassen, stoffen of boodschappen doen, maar u mag niet zwaar tillen. Til geen zware voorwerpen.
Dit is normaal na een open hartoperatie. Het komt doordat de randen van het borstbeen tijdens de operatie uit elkaar geduwd worden om bij het hart te kunnen komen. De spierpijn wordt geleidelijk minder, maar kan wel 3 tot 6 maanden aanhouden.
“Omdat de borstkas opengaat zijn er risico's op complicaties. Hierbij kun je denken aan nabloedingen, ontstekingen of hartritmestoornissen. Hierdoor duurt revalideren na een openhartoperatie vrij lang. Gelukkig zijn er, afhankelijk van je leeftijd, ook minder ingrijpende behandelingen denkbaar.”
Actiz gaat uit van het feit dat een ziekenhuisbed gemiddeld 800 euro per dag kost. Citaat: “omgerekend komt dat jaarlijks neer op 4.100 ziekenhuisbedden die onnodig bezet worden door ouderen. Aangezien een gemiddeld ziekenhuisbed 800 euro kost, is hiermee circa 1,4 miljard euro gemoeid”.