Baars wordt zeer op prijs gesteld vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en is volgens velen de lekkerste zoetwatervis.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
De waterkwaliteit is weer goed en men denkt aan het uitzetten van zalm. Maar Nederland is verleerd zoetwatervis te eten: blei, karper, brasem.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Stevig van structuur, verfijnd van smaak
Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op. En deze vissoorten zijn extra gezond als je ze op een 'slanke' manier bereidt.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.
Is snoekbaars gezond? Snoekbaars is een magere vis, die in tegenstelling tot vette vis, een stuk minder gezonde omega-3 vetten bevat. Desondanks blijft een magere vis erg gezond en is het een prima afwisseling als je regelmatig vette vis eet.
De snoekbaars (Sander lucioperca), voorheen ook wel 'zander' genoemd, is een in de Benelux voorkomende zoetwatervis uit de familie van de echte baarzen (Percidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Perca lucioperca in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Nee, snoeken zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar vanwege hun bruuske aanvallen gebeuren er wel eens ongelukjes met zwemmers die in hun voet gebeten worden of mensen die hun hand langs een varende boot houden.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
Ondanks dat veel mensen de voorkeur hebben voor kabeljauw, het 'zusje' van de koolvis, is er niets mis met de smaak van deze vis. Alleen het visvlees van de kabeljauw is iets witter.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
Het vlees van de pangasius heeft een neutrale smaak, een stevige structuur en heel fijn: geen graatjes. Om die reden combineert pangasius goed met andere producten en is hij heel geschikt voor kinderen of mensen die niet zo dol zijn op vis met een sterke smaak. De variant met witte visvlees is het beste van kwaliteit.
De soorten die je vers kunt kopen zijn meestal kabeljauw, makreel, schol, garnalen en zalm. Ingevroren zijn vooral schol, kabeljauw, zalm, tilapia en pangasius erg populair. Daarnaast kun je in de supermarkt veel speciaal verwerkte vis kopen.