De beste kerststol van Nederland wordt gebakken in Sleen. De stol van Echte Bakker Herman Schepers werd beoordeeld met een 8.4.
Echte Bakker Bas Gommans won voor de vijfde keer de landelijke kerststollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Jurylid Kris Huijsman noemde de stol een terechte winnaar. “De kleur is prachtig en de smaak en eeteigenschappen perfect.
Je kunt zelfgebakken kerststol heel prima vooruit maken en invriezen. Doe dat dan voordat je ze bestrooit met poedersuiker en nadat ze helemaal zijn afgekoeld. Haal ze dan met Kerst tijdig uit de vriezer, laat op kamertemperatuur ontdooien en piep ze heel kort (een minuut of 5) op, in een voorverwarmde oven (100C).
Maar mocht je ondanks de vermoede pogingen om zoveel mogelijk van de kerststol te snoepen toch nog met restanten overblijven na de feestdagen, hoef je de stol niet weg te gooien. Je kunt het geopend en aangesneden namelijk tot wel twee weken bewaren. In de vriezer blijft het zelfs wel een maand na aansnijden goed.
Door de unieke samenstelling, de hygiënische verwerking en het grote aandeel van krenten en rozijnen zijn onze Weihnachtsstollen zeker 3 weken houdbaar en lekker. Het is ook mogelijk ze langere tijd in de diepvries te bewaren.
De paasstol is een product waarvan de herkomst niet exact is vast te stellen. De naam doet wel aan Duitse oorsprong denken, maar dezelfde vorm kwam ook al voor bij de Friese kerstbroden en is al enige eeuwen in gebruik.
Een kerststol is van origine een Duits luxe brood, ook wel Weihnachtsstollen of Christstollen genoemd. Het is een krentenbrood dat rijk is gevuld met gedroogd fruit, noten en amandelspijs. Het brood kent een lange, Duitse geschiedenis.
"De spijs is bedoeld om eruit te lepelen en over je sneetje te smeren." "De kerststol is ons koningsnummer", zegt Gommans. Hij staat als vierde generatie aan het roer van Bakkerij Gommans, dat met drie filialen is gevestigd in Limburg. Hij bakte de beste stol van Nederland in 2012, 2013, 2014, 2018 en 2019.
Zowel de term alsmede de broodsoort zelf is Duits van oorsprong. De vroegste attestatie van een zgn. Thüringer Weinachtstollen is in de Leeuwarder Courant van 1890, waarna de Nederlandse versie in de NRC van 1929 als Kerststol verschijnt.
De naam van de feeststol, paasstol, pinksterstol of kerststol. In ieder geval is het zeker dat het Duitse woord Stollen de oorsprong vormt voor het Nederlandse woord stol. Tegenwoordig worden de kerst-, paas- en pinksterstollen in sommige supermarkten aangeduid als 'feeststol'.
Het verschil zit hem in de details. Kenmerkend voor een Paasbrood zijn de sinaasappelschilletjes, die bakkers gebruiken. En bakkers versieren Paasbrood met amandelschaafsel of gebroken hazelnootjes, waar ze Kerstbrood juist bedekken onder een laagje poedersuiker. Paasbroden kom je tegen in tal van vormen.
Volgens historici kan de langwerpige vorm van de kerststol ook gezien worden als een symbool voor een wikkelkind en wel speciaal het kerstkind. Traditioneel neemt de kerststol en belangrijke plaats in bij het kerstontbijt of de kerstbrunch en op kerstavond na de nachtmis.
In Drenthe dus, met name in het zuidelijke deel van de provincie. Daarnaast was de traditie in het hele oosten van het land bekend, vooral in Overijssel en Gelderland. Verder kwam de geboortewegge ook wel voor in Limburg, Zuid-Holland en Friesland, al was het gebruik hier veel minder algemeen.
Het luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker, is een typisch Nederlandse traditie.
Het woord krentenbrood staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Dit moet je weten. Rozijnen worden gemaakt van grote druivensoorten. Krenten zijn gedroogde pitloze druiven van een druivenras dat hele kleine vruchten heeft.
Wat is amandelspijs? Amandelspijs is een lekkernij die in veel recepten gebruikt wordt. Het bevat slechts 4 ingrediënten: suiker, amandelen, citroenrasp en een ei. De verhouding suiker:amandelen is meestal 1:1.
Een échte paasstol mag niet ontbreken tijdens een paasbrunch, maar waarom eten we dit brood eigenlijk met Pasen? Voor de rooms-katholieken valt Pasen direct na de vastenperiode. Er wordt dan feestelijk gebakken om deze periode af te sluiten.
Een paasstol bestaat uit spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. Die laatste – de sinaasappelsnippers – zijn kenmerkend voor een paasstol en ontbreken in een kerststol. Daarnaast versieren bakkers de stol vaak met amandelschaafsel of andere noten.
Supermarkten zijn al flink aan het stunten geslagen; in de meeste gevallen kost een paasbrood nog geen 2 euro. Maar zijn de broden ook lekker? Een échte paasstol bij een bakker kost al snel 9 euro. Bij een supermarkt heb je er voor 2 euro al één.
Banketspijs of amandelspijs
In noten zitten ook nog veel gezonde vetten. Maar zowel banket- als amandelspijs bevat een kleine 40 procent suiker en tussen de 10 en 20 procent vet, waarvan ongeveer een derde ongezond verzadigd vet. Banketspijs bevat iets meer suiker, maar amandelspijs is meestal vetter.
Heb je amandelspijs over? Dan kun je amandelspijs invriezen. Verpak het luchtdicht. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Amandelen zijn duur, maar marsepein is in de supermarkt vaak spotgoedkoop. Hoe kan dat? Doordat sommige producenten de amandelen vervangen door witte bonen waar ze wat amandelextract aan toevoegen. Dat is onder meer de reden dat marsepein van de ambachtelijke banketbakker meestal heel anders smaakt.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen.