De A7, van Amsterdam naar de Duitse grens, is met 241 kilometer de langste snelweg van Nederland. Wie over de kortste snelweg van Nederland rijdt, heeft het waarschijnlijk niet eens door.
1. A7 (Zaandam – Nieuweschans) Met 241 kilometer is de A7 de langste snelweg van Nederland. Deze weg begint bij knooppunt Zaandam in Noord-Holland, en loopt vervolgens via Hoorn en de Afsluitdijk naar Friesland.
Highway One (Australië)
In totaal is de weg 14.522 kilometer lang. Daarmee is het ook de langste nationale weg in de wereld, langer bijvoorbeeld dan de Trans-Siberische weg. Het is denk ik wel duidelijk hoe de straat aan zijn naam komt.
De Eyre Highway is een stuk weg van 1.600 kilometer lang. De snelweg verbindt West-Australië met Zuid-Australië. Het langste rechte stuk op deze snelweg meet 146,6 kilometer.
De snelweg A38 loopt van knooppunt Ridderkerk (A16/ A15) naar Ridderkerk. Met een lengte van 1,5 km is het de kortste snelweg van Nederland.
De 32 kilometer lange A10, de ringweg rond Amsterdam, was met gemiddeld 4 754 gepasseerde motorvoertuigen per uur in 2018 de drukste rijksweg in Nederland.
De reden dat bijvoorbeeld de snelweg A3 niet bestaat is omdat het plan van destijds, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, nooit is uitgevoerd. In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N.
De Europese weg 40 of E40 is met meer dan 8.000 kilometer de langste weg van het Europese wegennetwerk. De snelweg loopt door Frankrijk, België, Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Oezbekistan, Kirgizië en Kazachstan.
Eind 1969 werd begonnen met de aanleg van de E40 tussen Brussel en Liège en vervolgens is de snelweg in hoog tempo opengesteld. In 1973 volgde het laatste deel tussen Reyers en Evere. De aftakking van de E40 vanaf knooppunt Jabbeke naar de Franse grens werd voor het eerst in de jaren '50 eeuw voorzien.
Nederland kent 38 snelwegen. Deze staan onder toezicht van Rijkswaterstaat. Snelwegen worden ook wel autosnelwegen, autostrades of autobanen genoemd. De kruisingen zijn ongelijkvloers en tussen de twee rijrichtingen zit een middenberm.
De Voorstraat mag zich de langste winkelstraat van Nederland noemen. Het noordelijke deel van de Voorstraat is het oudste deel; hier hebben zich veel creatieve ondernemers gevestigd: vormgevers, architectenbureaus, antiquariaten, antiquairs, galeries, kunstenaars en enkele culturele instellingen.
De Champs-Élysées staat bekend als la plus belle avenue du monde ("de mooiste laan ter wereld") en trekt veel rijke en bekende personen aan.
De aandachtspunten liggen bij woningbouw en herstel van de vernietigde infrastructuur. In deze periode koppelde men Rijksweg 13 aan Rijksweg 4, zo ontstond er een directe verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit kwam de plannen voor Rijksweg 3 niet ten goede, hierdoor was de noodzaak voor deze snelweg verdwenen.
In Dallas is in 2005 het High Five Interchange opgeleverd, met 37 meter boven maaiveld is dit één van de hoogste sterknooppunten ter wereld. Een half sterknooppunt wordt ook wel een 'directional interchange' genoemd.
De snelwegennetten zijn het omvangrijkst in Spanje, Frankrijk en Duitsland. Er zijn ook landen zonder snelwegen, veelal ministaatjes. Zelfs de minst ontwikkelde landen in Europa hebben minimaal één snelweg.
Op een autoweg met wegmarkering is de maximumsnelheid 90 km/u. Op een autoweg met is er geen minimumsnelheid. Voetgangers, fietsers, bromfietsers en tractors zijn verboden op een autoweg. Een autoweg ligt soms binnen de bebouwde kom, dan is de maximumsnelheid 50 km/u.
Maximumsnelheid snelwegen (A-en E-wegen) 's nachts
In de avond en nacht, tussen 19.00 en 06.00 uur, geldt een maximumsnelheid van 100, 120 of 130 km/h. Hoe hard er gereden mag worden, wordt aangegeven met borden langs de weg. Sinds maart 2020 geldt de nieuwe maximumsnelheid van 100 km/h.
In België is de maximumsnelheid op snelwegen 120 kilometer per uur. In Vlaanderen geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 70 in plaats van 90, tenzij met borden iets anders wordt aangegeven. Naar Wallonië? Hier is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur.
De Pan Amerikaanse snelweg is de langste ter wereld. Met een netwerk van tientallen wegen kan je van Alaska naar het zuidelijkste punt van Argentinië reizen.
Snelwegen eindigen ook verschillend, soms op de manier zoals hij begint (bij een stad of een knooppunt). De A16 eindigt anders dan hij begint, namelijk bij de grensovergang met België. En voor Nederland is dat dus officieel het einde van de snelweg.
E-wegen (Europese autosnelwegen) zijn rijkswegen met een Europese aansluiting op buitenlandse doorgaande wegen.
Drukste van het land
Maar ook met 4700 auto's per uur blijft de A13 de drukste weg van het land, meldt het CBS. In de top vijf van de drukste snelwegen staan verder de A10 (ring Amsterdam), A12 (Den Haag - Utrecht- Arhem) , A16 (Rotterdam - Dordrecht - Breda) en A2 (Amsterdam - Utrecht- Den Bosch).
In de avond en nacht (van 19.00 tot 06.00 uur), mag u op sommige snelwegen 120 kilometer per uur of 130 kilometer per uur rijden. De maximumsnelheid in de avond en nacht is dus op veel snelwegen hoger dan overdag.
De A16 loopt van knooppunt Terbregseplein in Rotterdam via Dordrecht en Breda richting Antwerpen naar Hazeldonk, bij de Belgische grens.