De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie.Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert.Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Wat is de postmenopauze? De postmenopauze is de periode die volgt op de menopauze (je laatste menstruatie). Je eicellen zijn op, je hebt geen menstruaties meer en je eierstokken maken geen hormonen meer aan. Je lichaam heeft de overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid gemaakt.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Eén jaar na de laatste menstruatie hadden de meeste vrouwen klachten. De mediaan van de duur van klachten is 4 jaar. Na 12 jaar heeft nog 10% van de vrouwen klachten. Beschouwing Vasomotorische klachten tijdens de menopauze duren langer dan 2 jaar.
Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.
Gemiddeld zijn vrouwen 51 jaar als zij de menopauze krijgen
Dat is je laatste menstruatie. Gemiddeld maken vrouwen die mee als ze 51 jaar oud zijn. Dat de overgang en menopauze hetzelfde zijn, is dus een fabel. Rondom de menopauze kunnen de klachten die je ervaart wel verschillen.
Vanaf de overgang kunnen botontkalking, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten optreden. De klachten worden veroorzaakt door daling van het hormoon oestrogeen.
Een opvlieger duurt meestal 3 tot 5 minuten. Soms langer, bijvoorbeeld een half uur. Ook 's nachts kun je er last van hebben.
Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.
In zuivel, zoals kaas en melk, zit namelijk calcium, de belangrijkste bouwstof voor je botten. 10 microgram extra vitamine D vanaf je 50ste.Vanaf je 70ste is het advies om 20 microgram extra vitamine D te nemen. Door vitamine D bij te slikken, verminder je het risico op vallen en botbreuken als je ouder wordt.
Ook van hevige menstruaties met veel bloedverlies kunnen vrouwen zich moe en uitgeblust voelen. Andere overgangsklachten kunnen zijn: hoofdpijn, gespannenheid, depressieve stemmingen, vergeetachtigheid, pijn in de gewrichten, minder zin in seks, angstgevoelens, slapeloosheid, duizeligheid en tintelingen in de benen.
Algemeen wordt aangenomen dat koffie (cafeïne), een te warme omgeving, alcohol, sterk gekruid voedsel, emoties, stress en angst de opwelling kunnen uitlokken. Dat kan echter verschillen van persoon tot persoon. Niet elke vapeur is even fel. Zo kan je soms gewoon één of twee keer zuchten en het is al weer voorbij.
Hormonen gebruiken helpt het beste tegen opvliegers. Gebruik geen fyto-oestrogenen, zilverkaars of andere middelen. Deze helpen niet en kunnen (erge) bijwerkingen hebben. Bij een droge vagina in de overgang helpt bijvoorbeeld een gel met hyaluronzuur.
De overgang kan relaties flink op de proef stellen. Een vrouw krijgt te maken met allerlei lichamelijke veranderingen en ongemakken, die soms ook nog gepaard gaan met stemmingswisselingen, angsten en negatieve gedachten. Een man ziet zijn vrouw veranderen en begrijpt niet waar dit vandaan komt.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Ook als je onregelmatig ongesteld wordt, is er nog een kans op een zwangerschap. Als je zeker wilt zijn dat je niet zwanger wordt, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Als je 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, ben je in de menopauze. In de menopauze ben je niet meer vruchtbaar.
Tijdens opvliegers kunt u last hebben van zweten, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, rood worden, hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Vaak wordt er gedacht dat vrouwen na de overgang, minder snel vochtig worden. Het is inderdaad zo dat je last kunt hebben van vaginale droogheid maar als je adequaat wordt gestimuleerd, kun je nog net zo opgewonden en vochtig worden als voorheen.