De kinlift is een EHBO-techniek die gebruikt wordt om de luchtweg van een bewusteloze open te houden. Door het toepassen van de kinlift is een zelfstandige ademhaling door de bewusteloze mogelijk. Daarnaast wordt deze techniek gebruikt om een niet-ademend slachtoffer te beademen gedurende een reanimatie.
Wanneer je een slachtoffer aantreft is het van belang eerst zijn of haar ademhaling te controleren. Dit doe je met behulp van een kinlift. De kinlift is dus een belangrijk onderdeel gedurende een EHBO cursus. Bij een slachtoffer dat op zijn rug ligt, zakt de tong in de keel.
Draai het slachtoffer op zijn rug en maak de luchtweg open met de hoofdkantel-kinliftmethode: Plaats 1 hand op zijn voorhoofd en duw voorzichtig het hoofd achterover; maak vervolgens de luchtweg open door 2 vingertoppen onder de punt van de kin te plaatsen en deze op te tillen (Figuur 1).
Bij bewusteloosheid zit een slachtoffer onderuitgezakt of ligt hij op de grond. Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en op het schudden aan de schouders. Daarbij kunnen de ogen zowel open als gesloten zijn. Iemand die bewusteloos is voelt slap aan.
Leg daarvoor een hand met gespreide vingers op de bovenbuik net onder de borstkas met je vingers naar het hoofd wijzend. Je andere hand met gespreide vingers ertegenover op de rug. Dit blijf je doen tot de ademhaling verandert of tot het ambulance-personeel het slachtoffer van je overneemt.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Mocht je iets moeten doen omdat het slachtoffer bijvoorbeeld in gevaar is of bewusteloos op de rug ligt en moet braken, beweeg het slachtoffer dan heel voorzichtig. Benader het slachtoffer, zoals altijd maar nu in het bijzonder, aan de kant van het gezicht.
De kinlift is een EHBO-techniek die gebruikt wordt om de luchtweg van een bewusteloze open te houden. Door het toepassen van de kinlift is een zelfstandige ademhaling door de bewusteloze mogelijk. Daarnaast wordt deze techniek gebruikt om een niet-ademend slachtoffer te beademen gedurende een reanimatie.
Als het slachtoffer ademhaalt, leg je hem of haar in een stabiele zijligging. Door het hoofd hier te kantelen met een kinlift, zorg je ervoor dat de luchtweg vrij blijft, zodat het slachtoffer kan blijven ademhalen en er geen braaksel in de luchtweg komt.
Het bloed stroomt uit je hoofd weg, je dreigt je evenwicht te verliezen en je moet je ergens aan vastgrijpen. Soms zak je ook daadwerkelijk in elkaar en hoor je later van iemand dat je even helemaal weg was. Dit verlies van bewustzijn treedt plotseling op en duurt kort, hooguit een paar minuten.
Midden jaren '90 was de overleving 9 procent. Inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25 procent. Meerdere factoren zijn van invloed op de overleving: het hoge percentage omstanders dat start met reanimatie voor de aankomst van de ambulance (in 75% van de gevallen)
Leg het slachtoffer op zijn/haar rug en maak voorzichtig de luchtweg vrij met de hoofdkantel-kinlift methode. Plaats één hand op het voorhoofd en duw voorzichtig het hoofd naar achteren. Maak vervolgens de ademweg vrij door twee vingertoppen onder de punt van de kin te plaatsen en zo de kin omhoog te tillen.
Wat moet je NIET doen voor je met het reanimeren start? 1-1-2 bellen. Het slachtoffer verplaatsen naar de begane grond. Huisdieren opsluiten, de voordeur open zetten en het licht aan doen.
Bij waarneming van gaspen zal direct een reanimatie gestart moeten worden. Schakel ook direct 112 in. Let op: een reanimatie bij een drenkeling is anders dan regulier. Start de reanimatie eerst met 5 beademingen om zuurstof toe te voeren.
Reageert niet op aanspreken en schudden aan de schouders. Hij is bewusteloos. Ziet grauw en bleek en kan een blauwe verkleuring hebben van onder meer de lippen, neus en oren. Ademt niet of niet normaal.
Het wordt omschreven als een snuivende, gorgelende, happende en oppervlakkige ademhaling. Feitelijk is het geen echte ademhaling, omdat de zuurstof niet wordt gebruikt zoals bij een gezond persoon.
Als je een pijnprikkel voelt, voel je deze met de sensorische zenuwen. Deze sturen dan een signalen door naar de hersenen. De hersenen sturen dan signalen terug naar de spieren om te bewegen (bijvoorbeeld je hand wegtrekken van een kokende waterketel). Pijn begint dus bij de zenuwen.
Indeling naar ernst van hersenletsel
Patiënten met een ernstig hersenletsel zijn per definitie dan ook in coma (EMV-score 1-5-2 of lager). Een patiënt in coma heeft de ogen gesloten, voert geen opdrachten uit en maakt hoogstens enkele geluiden.
Pijn is (vaak) een signaal in uw lichaam dat ontstaat doordat er een beschadiging optreedt. Dit noemen we 'acute' pijn. Maar er hoeft niet altijd sprake te zijn van een beschadiging om pijn te hebben.
Jezelf wurgen met riem
Maak dan een afspraak bij de huisarts, zeker als je blijft nadenken over jezelf wurgen met een riem. De huisarts biedt een luisterend oor en oordeelt niet. Samen kunnen jullie op zoek naar een vorm van professionele begeleiding mocht dit nodig zijn. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
De huid. Als eerste zal het bloed wegtrekken uit de huid. Het directe gevolg is dat het slachtoffer een grauwe gele kleur krijgt. Deze kleur wordt alleen maar intenser naarmate de shock in een verder stadium komt.