Door een systematische volgorde te volgen voor het schoonmaken van uw huis, kunt u de taak beter beheersbaar maken en een grondige klus garanderen. Door te beginnen met opruimen en door te gaan met afstoffen, desinfecteren, stofzuigen, dweilen en specifieke kamerreiniging , creëert u een schone en georganiseerde leefruimte.
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven.
Zet de vaat op de juiste volgorde: eerst de glazen en het bestek, dan de borden en op het laatst de potten en pannen. Schuimtip: knijp een aantal keer de spons boven de wasbak, dit creeërt meer schuim. Je begint je afwas met de glazen, omdat het water dan het warmst en zuiverst is.
Hoe moet ik schoonmaken? Maak eerst droog schoon en daarna nat. Droog schoonmaken is stofzuigen en afstoffen. Nat schoonmaken is dweilen of afnemen met een vochtige doek.
Was "op volgorde", beginnend met licht vervuilde items . Dit omvat meestal glazen, kopjes en bestek. Was deze items eerst, gevolgd door borden/kommen en serveerschalen.
Denk hierbij aan het stofzuigen en dweilen van vloeren, het afstoffen van oppervlakken en meubels, het schoonmaken van de wc en badkamer, het verschonen van beddengoed, het poetsen van spiegels en ramen en het schoonmaken van keukenapparaten.
De overweldiging die je voelt als je geconfronteerd wordt met een rommelig huis, heeft misschien niet zozeer te maken met de taak om schoon te maken, maar eerder met het feit dat je niet weet waar je moet beginnen. Hier zijn een paar goede plekken om te beginnen: De vloer – Ga zitten en ruim op of sorteer stapels post of boeken, pak een bezem en veeg kruimels op, of stofzuig het tapijt in de woonkamer.
Het schoonmaken moet altijd beginnen met de minst vervuilde gebieden (het schoonst) en eindigen met de meest vervuilde gebieden (het vuilst) en van hogere naar lagere niveaus, zodat vuil op de vloer kan vallen en als laatste wordt schoongemaakt (4). Reinigings- en/of ontsmettingsoplossingen moeten na elk gebruik worden weggegooid.
Maak de woonkamer wekelijks schoon. Elke week ga je opruimen, afstoffen, stofzuigen en dweilen. Eens of twee keer per jaar was je de gordijnen en vitrage. Maak ook regelmatig de lampenkappen en de hoes van de bank schoon.
Met een hygiëne protocol houdt je ruimtes schoon en fris, om het overdragen van ziekteverwekkers te beperken. Een hygiëne protocol doorbreekt de besmettingscyclus binnen de zorg. Zo stel je in het protocol regels op voor de medewerkers met betrekking tot de uiterlijke verzorging en handhygiëne.
Ook met het schoonmaken zelf is de volgorde belangrijk. Begin hierbij eerst met stoffen en neem daarna alles met een licht vochtige doek af.Pas hierna ga je stofzuigen en als laatste dweilen.
Het werkt prettig om eerst te beginnen met opruimen voordat je start met schoonmaken. Pas wanneer je rommel en overbodige spullen weg hebt gedaan, zie je welke (delen) van ruimtes kunt reinigen. Wanneer er in alle ruimtes van het huis veel losse spullen liggen, is dat aanzienlijk moeilijker.
Spoel af in heet water. Dompel glas, porselein, porselein, plastic servies en emaille gedurende 10 minuten onder in een desinfecterende oplossing van 2 eetlepels chloorbleekmiddel per gallon heet water. Desinfecteer zilverwerk, metalen gebruiksvoorwerpen en potten en pannen door ze 10 minuten in water te koken .
In het algemeen is eenmaal per week schoonmaken het minimum voor basisreiniging. U kunt het schoonmaken van het toilet het beste standaard opnemen in uw wekelijkse routine. Als u wekelijks aan de slag gaat, wordt uw toilet nooit zo vuil en ruikt het nooit zo vies dat u er helemaal geen zin meer in hebt!
Je hebt geen routine
Als je geen schema hebt om de vloeren te dweilen, de badkamers schoon te maken, te stofzuigen, de was te doen en in het algemeen op te ruimen, is de kans groot dat je altijd zult zeggen: "Ik kan mijn huis niet schoon houden." Maak een schema en vink aan wanneer je een taak hebt voltooid.
Maak de voorraadkast, koelkast en vriezer schoon
Maak 1 keer in de 3 maanden je voorraadkast en keukenkastjes schoon. De koelkast kun je het beste 1 keer per maand schoonmaken met een sopje of soda, en daarna goed droog maken met een schone doek.
Van boven naar beneden . Terwijl we schoonmaken, is de kans groot dat er vuil en stof naar beneden valt. Door van boven naar beneden schoon te maken, verwijderen we zoveel mogelijk vuil en stof en voorkomen we dat vuil naar schone gebieden wordt verplaatst. 4. Van schoon naar vuil. Door de vuilste gebieden tot het laatst te bewaren, voorkomen we dat vuil en stof naar schonere gebieden wordt verplaatst.
Over de volgende gesproken: bestek. Bestek gaat je mond in en moet dus goed schoon gemaakt worden. Daarvoor kun je het beste zo schoon mogelijk afwaswater gebruiken. Je kunt bestek ook als allereerst afwassen, maar dan loop je sneller kans dat je afwaswater vettig wordt.
Hoewel het dingen zeepachtig kan laten smaken, en op de lange termijn niet goed voor je kan zijn, en glazen lijken altijd een beetje vettig en gevlekt. Het echte probleem is hygiëne. Als je je vaat niet afspoelt na het wassen, blijven er nog steeds etensresten en bacteriën op zitten.
De ideale manier om borden en kopjes te ontsmetten is om ze in de vaatwasser te zetten . Omdat een vaatwasser zowel heet water als hete hitte doorloopt tijdens de droogfase, is het een effectieve manier om uw eetgerei schoon te krijgen.