Verschil in luchtdruk Hoe warmer de lucht, hoe kleiner het gewicht, dus hoe lager de druk. De hoogste luchtdruk in Nederland door het KNMI gemeten is 1050,0 hPa, op 26 januari 1932 in De Bilt. Wereldwijd staat het luchtdrukrecord op 1084,4 hPa op 19 december 2011 in Tosontsengel in Mongolië.
Op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan zijn nog aanzienlijk lagere luchtdrukwaarden gemeten. Op 15 december 1986 daalde de luchtdruk in het zeegebied ten zuidwesten van IJsland tot 920,2 hPa, de laagste druk ooit in dat gebied gemeten.
Hoge luchtdruk kan enkele effecten op het menselijk lichaam hebben. Sommige mensen kunnen last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en een verstopte neus als de luchtdruk stijgt.
Het is daarvoor een praktische eenheid, omdat de luchtdruk op aarde ongeveer 1 bar is, en de bar bij het SI-stelsel aansluit, in tegenstelling tot de verouderde eenheid atmosfeer (atm). De SI-eenheid van druk is de pascal (Pa).
Hogedrukgebieden zorgen doorgaans voor een stralend blauwe lucht. Omdat de lucht in een anticycloon naar beneden stroomt, wordt het warmer en warmer. Warme lucht kan op zijn beurt ook meer vocht opnemen. De lucht wordt droger en er komen nauwelijks wolken voor.
Ons hoofd bevat sinussen die gevuld zijn met lucht, die normaal in evenwicht is met de luchtdruk. Echter, plotselinge veranderingen in de luchtdruk veroorzaken een drukverschil tussen de omgevingslucht en onze met lucht gevulde sinussen. Dit kan hoofdpijn en zelfs migraine veroorzaken.
Een hoge luchtdruk geeft aan dat de bewolking zal wegtrekken. In de zomer betekend dit warm weer, maar in de winter net vrieskou. Het “deken van de bewolking, dat normaal de afkoeling afremt , is dan immers niet meer aanwezig. De aanwijzingen op de weerkaart vergelijkt men met de stand van de barometer.
Dus als je 30 meter diep duikt, is de druk op jouw lichaam ca 4 bar (één bar luchtdruk + drie bar waterdruk). De kracht die het water dan op je lichaam uitoefent is enorm. Op elke vierkante centimeter van je lichaam werkt een kracht van 40 N. Op je hele lichaam een kracht van ca 700 kN.
Ons lichaam ondervindt onder water een enorme bijkomende druk. Deze druk kunnen wij meten. Zo zal de absolute druk op 30 m diepte 4 bar bedragen of 400.000 N/m2. Onze lichaamsoppervlakte is ongeveer 1,5 m2.
1 Bar is een druk van 100.000 Pa (100.000 N/m2.) 10 N is 1 kg. (als g = 10 m./s2 wordt genomen). 1 Bar vertegenwoordigt 10.000 kg op één vierkante meter.
Een meetstation op zestien meter boven zeeniveau meet een absolute luchtdruk van b.v. 1014 hPa. Herleid naar zeeniveau levert dit een relatieve luchtdruk op van 1016 hPa (2x 8meter=2 hPa). De standaard luchtdruk op zeeniveau is 1013,3 hPa.
Nederland heeft vandaag te maken met een extreem hoge luchtdruk. “Op dit moment is de luchtdruk rond De Bilt 1048.16 hPa,” vertelt meteoroloog Helga van Leur aan Scientias.nl. “Dat is erg hoog.” Het record uit 1932 is daarmee nét niet verbroken. Destijds maten meteorologen een luchtdruk van 1050 hPa.
Bar en atmosfeer zijn beide eenheden waarmee je (lucht)druk kan weergeven. Getalsmatig zijn bar en atmosfeer (atm) bijna gelijk. Volgens BINAS is 1 atm gelijk aan 1,01325 105 Pa, ofwel 1,01325 bar. Overigens zijn het verouderde of niet-officiële eenheden, je hoort eigenlijk Pascal te gebruiken.
In Death Valley in de VS is het ruim 53 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Bij de start heeft het vliegtuig een luchtdruk vergelijkbaar met die van de lucht bij zeeniveau, zo'n 101 kPa.Op normale vlieghoogte is de luchtdruk binnen een stuk lager, rond 75,3 kPa. Buiten het vliegtuig is de luchtdruk dan nog veel lager, maar dat is niet prettig voor mensen.
In een vliegtuig heerst een zelfde luchtdruk als je normaal op 2000-2400 meter hoogte tegenkomt. Deze luchtdruk bedraagt ongeveer 80% van de luchtdruk op zeeniveau. Dit heeft twee gevolgen voor de zuurstofopname. In de eerste plaats bevat de lucht absoluut gezien minder zuurstof.
Een algemene vuistregel stelt dat per 10 m waterdiepte de druk 1 bar (100.000 Pascal of 100 kPa) stijgt, dit bij water met een gemiddeld soortelijk gewicht van 1000 kg/m3. Op 50 m diepte bedraagt ze dus 6 bar (5 bar van het water en 1 bar van de atmosfeer).
Een vuistregel voor de bandenspanning is 1 bar per 10 kg lichaamsgewicht. Weeg je 80 kg? Dan pomp je dus 8 bar in je band. Hoe zwaarder je bent, des te verder wordt je band namelijk ingedrukt door je lichaamsgewicht.
Huid. Het zwaarste orgaan is de huid, die bij een volwassene zo'n 3,6 kilo weegt. Hij schermt de inwendige organen af van de buitenwereld en houdt het milieu in het lichaam stabiel. De dunne darm heeft een 15 keer zo groot oppervlak als de huid.
De functies van de huid
De huid is ons grootste zintuiglijke orgaan en heeft als belangrijkste taak: het lichaam beschermen tegen externe invloeden.
Op zeeniveau heb je 1 bar druk. Voor elke 10 meter die je duikt komt daar 1 bar bij. Op een diepte van 20 meter is de druk dus 3 bar. De druk is dus drie keer zo groot waardoor het volume van zuurstof in je fles en belangrijker je lichaam drie keer zo klein wordt.
Veel mensen realiseren zich de risico's van het blazen met perslucht niet. Over het algemeen, zijn er drie grote risico's die hiermee worden geassocieerd; luchtembolie, gehoorschade en oogletsel. Het is vaak moeilijk te begrijpen dat lucht gevaarlijk kan zijn.
Weersfactoren die hoofdpijn uitlokken zijn onder andere dalende luchtdruk, toenemende bewolking, stijgende vochtigheid, temperatuurwisselingen en toenemende wind.
De kwikbarometer is in 1644 uitgevonden door Evangelista Torricelli (1608-1647). Hij slaagde erin de luchtdruk zichtbaar te maken in een buis van 10 meter lengte die hij met water vulde. Kort daarna verving hij het water door het veel zwaardere kwik. In een veel kortere buis duwde de luchtdruk het kwik omhoog.