Cardiff is de hoofdstad en een unitaire autoriteit met de officiële titel van city van Wales en de tiende stad van het Verenigd Koninkrijk. Het inwonertal bedraagt 364.000. De stad ligt in het zuiden van Wales, aan het Bristolkanaal. Door Cardiff stroomt de Taff.
Wales (verouderd Nederlands: Wallis of Kymrië, Welsh: Cymru, Latijn: Cambria) maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk.
Cardiff is de hoofdstad en grootste stad van Wales.
Dit koninkrijk bestaat uit vier landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De hoofdstad is Londen. Het Verenigd Koninkrijk heeft zo'n 68 miljoen inwoners. De meesten daarvan, zo'n 55 miljoen wonen in Engeland en dan vooral in de stedelijke gebieden.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Britannia: dit grote eiland wordt uiteraard al duizenden jaren bewoond. Enkele decennia na het jaar 0 wordt het gebied veroverd door de Romeinen. Zij noemen deze provincie Britannia en stichten een aantal steden. De bekendste voorbeelden zijn het huidige Londen, Colchester, Bath en York.
Edinburgh is de hoofdstad van Schotland.
De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen (Deens: København).
Dublin, de hoofdstad van Ierland ligt aan de oostkust van het eiland, vrijwel halverwege, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey. Dublin is gesticht door de Vikingen in 988 na Christus en is tegenwoordig een metropool met meer dan één miljoen inwoners.
Iemand die in Wales woont is een Welshman (neutraal) of een Welshe (vrouw). Daarnaast spreek je bijvoorbeeld van typisch Welshe gerechten. De neutrale aanduiding voor een inwoner van Wales is Welshman. Het meervoud is het Engelse Welshmen.
Traditionele voedingsmiddelen uit Wales zijn ondermeer kazen, Bara Brith (een fruitcake) en cawl, een rijk stoofgerecht gemaakt met spek, stukjes Wels lamsvlees en groente, inclusief het embleem van Wales, de prei. Een goede manier om de keuken van Wales te ontdekken is een bezoek aan een lokale boerenmarkt.
Engeland heeft twee vlaggen omdat het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen met elk hun eigen nationale symbolen en identiteit: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De St. George's Cross is dus de vlag van Engeland.
De vlag van het Verenigd Koninkrijk of de Union Flag, ook wel de Union Jack genoemd, is de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk en werd in heel het Britse Rijk als Britse vlag gebruikt. De vlag behoudt een officiële of semiofficiële status in vele landen van het Gemenebest van Naties.
De Normandische verovering van Engeland begon in 1066 met de invasie en bezetting van het koninkrijk Engeland door een leger van Normandische, Bretonse, Vlaamse en Franse soldaten onder leiding van Willem II van Normandië, de latere Willem de Veroveraar.
Stockholm, de hoofdstad van Zweden, ligt verspreid over 14 eilanden.
Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland (Sjælland) en op het eiland Amager. De stad ligt aan de Sont (Øresund). Aan de overzijde van deze zeestraat ligt de Zweedse stad Malmö, die sinds 2000 met Kopenhagen is verbonden door de Sontbrug.
Edinburgh. Wat ons betreft is Edinburgh de mooiste stad van Schotland. Deze stad in het zuidoosten van het land ademt historie uit. Wanneer je door de, met middeleeuwse klinkers beklede, straten en steegjes dwaalt, poppen er overal gebouwen en huisjes op die je minstens 300 jaar mee terug in de tijd nemen.
De Schotten kwamen oorspronkelijk uit Noord-Ierland, dat toen Scotia heette. Zij staken in de 5e eeuw over naar het vasteland en noemden hun koninkrijk 'Dalriada', dat 'Koninkrijk van de Scots' betekende. Pas in de 10e eeuw kwam de naam Schotland in zwang.
Edinburgh als topbestemming
Het wereldse Leith staat bekend om de muziek en de uitstekende keuken. Je vindt hier ook een slapende vulkaan van 350 miljoen jaar oud: Arthur's Seat. Geniet van het uitzicht of doe mee met een yogales.
Deze vijftien landen, bekend als de Commonwealth realms, zijn: Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis.
Na het overlijden van koningin Elizabeth II in 2022 nam haar zoon Charles het stokje over als staatshoofd van Groot-Brittannië. Met deze machtswisseling kwam hij ook aan het roer te staan van het Gemenebest van Naties, een internationaal samenwerkingsverband dat vooral bestaat uit voormalige Britse koloniën.
Charles erft de persoonlijke bezittingen van de Queen met een geschatte waarde van 500 miljoen tot 600 miljoen euro. Koning Charles heeft ook nog een belastingvoordeel. Er is een wettelijke vrijstelling waardoor hij geen successierechten hoeft te betalen over de nalatenschap van zijn moeder.