In Nederland: - De twee grootste kerken in Nederland, gemeten naar vloeroppervlakte, zijn de gotische Sint-Janskathedraal in Den Bosch en de neogotisch/neoromaanse Sint-Bavokathedraal in Haarlem. De hoogste kerktoren is de Domtoren in Utrecht, met 112,32 meter.
De grootste kerk van Nederland qua vloeroppervlak is de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch gevolgd door de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem.
De Notre Dame de la Paix in Yamoussoukro is echt de allergrootste kerk ter wereld. Groter nog dan de Sint Pieter in Rome. Op de vloer in die Sint Pieter is langs een lijn af te lezen hoe groot andere kerken zijn in de wereld.
De meest bezochte kerk van Duitsland en de grootste kerk van Europa is gevestigd in de prachtige stad Keulen. De Cologne Kathedraal heeft een bijzondere geschiedenis en een schitterende architectuur. Een gebouw waarvan de bouw begon in 1248 en pas voltooid werd in 1880, staat in het centrum van Duitsland.
Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.
De Sint Servaaskerk in Maastricht is letterlijk het hart van de stad. Ingeklemd tussen het Vrijthof, Keizer Karelplein en Hendric van Veldekeplein is de oudste, nog bestaande kerk van Nederland een eyecatcher. En een bezoekje waard! De basiliek is vernoemd naar Sint Servaas: de 4e-eeuwse Bisschop van Maastricht.
DINXPERLO - Het kleinste kerkje van Nederland staat nu op een industrieterrein in Dinxperlo, maar maakte tot de jaren tachtig echt deel uit van het dorp. Het Achterhoekse plaatsje is bekend vanwege de ligging strak aan de Duitse grens.
Hoofdstad van het christendom, Rome, met bijna 1000 kerken, is de stad met de meeste kerken ter wereld.
De oudste nog in gebruik zijnde kerk ter wereld is de kathedraal van Etchmiadzin. Deze wordt ook wel de Kathedraal van de Moeder Gods of Moederkathedraal genoemd. Hij is gebouwd in de periode 301 – 303, direct nadat Armenië het christendom als staatsgodsdienst aannam.
De Sint-Pietersbasiliek in Rome is waarschijnlijk de bekendste en één van de belangrijkste kerken van het Rooms-Katholieke geloof. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het de kerk is van Vaticaanstad, waarvan de paus staatshoofd is.
Maar ook de niet katholieke kerkgemeenschap in Nederland blijkt zeer vermogend. In 2015 werd door de Protestantse Theologische Universiteit becijferd dat de protestantse kerken bijna €1 miljard aan cash hebben, en nog eens een meervoud van dat bedrag aan beleggingen, landerijen en gebouwen.
Roemenië is het meest godsdienstige land in Europa.
- Rotterdam is de plaats waar de meeste kerken staan: 209.
De meeste kerken staan volgens deskundige Bert Scheffers in Rotterdam, zo zegt hij in het Nederlands Dagblad. Google Maps maakt melding van 19 kerkgebouwen, net zoveel als in Urk. Echter is Rotterdam wat land betreft 206,44 km² groot, dus blijft er slechts 0,09 kerk per km² over.
In totaal zijn in Nederland in de loop van de geschiedenis ruim 19.000 kerken gebouwd, waarvan nog ongeveer 7000 resteren. Daarvan hebben ongeveer 4000 de status van monument en zijn ook ongeveer 4000 kerkgebouwen nog in gebruik: Ongeveer 2300 door de protestanten en ongeveer 1700 door de katholieken.
De Kleine Metropolitaan is waarschijnlijk de kleinste kerk ter wereld en staat in de Griekse hoofdstad Athene. Het bouwwerk is 7,5 meter breed en 11,5 meter lang. De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd, in opdracht van Michael Choniates, de toenmalige bisschop van Athene.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Zo'n 94 procent van de Urkers gaat naar de kerk. Bijna 46 procent daarvan is gereformeerd.Daarnaast gaan de gelovigen naar de PKN en Hervormde Kerk. Een ander geloof dan het christendom wordt niet aangehangen in het vissersdorp.
Het gebedshuis van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland in het Gelderse dorp Opheusden spant namelijk nog steeds de kroon met 2850 stoelen.
Volgens Peter de Lange van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) kost een kerkgebouw tussen de 20 en de 30 procent van de jaarrekening van een kerk. Dat komt al snel neer op 30.000 tot 60.000 euro per jaar.
Voor een mooi uitzicht over Dordrecht moet je zeker de moeite nemen om de toren met 275 traptreden te beklimmen. Zichtbaar zijn natuurlijk de binnenstad en de havens, maar ook De Biesbosch, de rivieren en bij helder weer zelfs de toren van Breda.
De huidige kerk stamt uit de 14e en het begin van de 15e eeuw. In 1414 werd de gotische doopkapel toegevoegd. De oorspronkelijke toren stortte op 8 juni 1366 in na een hevige storm. De huidige toren werd na een lang herstel in de tweede helft van de vijftiende eeuw voltooid met de bouw van de hoge lantaarn.