De groene trui in de Tour de France is de trui voor de leider in het puntenklassement. Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen.
Tour de France 2022: Van Aert houdt groene trui
Wout van Aert ziet Fabio Jakobsen in de 5e etappe dichterbij komen in de strijd om de groene trui, maar gaat nog altijd royaal aan de leiding.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
Truien Tour de France
De gele trui is geel, omdat de Franse sportkrant l'Auto vroeger hoofdsponsor was van de Tour en deze krant op geel papier werd geprint. De groene trui, de maillot vert. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement.
Op de Champs-Élysées wordt definitief bepaald wie er met de gele trui (algemeen klassement), groene trui (beste sprinter), bolletjestrui (beste klimmer) en de witte trui (jongerenklassement) vandoor gaan.
Check de volledige prijzentabellen
Winnaar groene trui: 25.000 euro. Beste klimmer (bolletjestrui): 25.000 euro. Beste jongere (witte trui): 20.000 euro. Beste team: 50.000 euro.
De Blauwe trui - Giro d'Italia
De blauwe trui (Maglia Azzurra) wordt tijdens de Giro d'Italia gedragen door de leider van het bergklassement. De leider van deze nevenklassement droeg tot en met 2011 een groene trui, dit werd in 2012 veranderd in een blauwe trui. Het klassement werd in de Giro van 1933 geintroduceerd.
De roze trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De roze trui kan onder andere verwijzen naar: De leiderstrui in de Ronde van Italië De bergtrui in de Ronde van Romandië
Het puntenklassement in de Ronde van Italië is een nevenklassement waarbij de renners punten per etappe krijgen, afhankelijk van hun aankomst. Het klassement werd in de Giro van 1966 geïntroduceerd. De leider in het puntenklassement draagt een paarse trui (it: maglia ciclamino).
De finish van de Vuelta is de Spaanse hoofdstad Madrid. De kleuren van de officiële leiderstruien van de Vuelta zijn rood, groen, wit of met bolletjes en hebben de volgende betekenis: Rode trui: de leider van het algemeen klassement draagt deze leiderstrui (Maillot Rojo).
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Bergklassement Ronde van Frankrijk = De bolletjestrui is het wielrennersshirt dat wordt gedragen door de leider in het bergklassement en dat wordt uitgereikt na een verreden etappe.
De eindzege in het puntenklassement van de Tour de France kan Wout van Aert theoretisch gezien niet meer ontgaan. Mits hij de finish op de Champs-Élysées haalt, mag hij de laatste groene trui mee naar huis nemen.
foto: Cor VosJonas Vingegaard won het bergklassement van de Tour de France van 2022. Simon Geschke reed lang in de bollentrui, maar finishte als tweede.
De regenboogtrui is de trui (wielrennersshirt) die de wereldkampioen in elk van de disciplines van de wielersport tot aan het volgende wereldkampioenschap mag dragen. De regenboogtrui wordt sinds 1927 aan de wereldkampioenen uitgereikt.
Ritwinnaar Philipsen pakt groene tui
Jasper Philipsen sprint in de 2e etappe naar de ritzege en pakt ook de groene trui, al hebben Fabio Jakobsen en Alex Aranburu exact hetzelfde puntenaantal.
De gele trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De gele trui kan onder andere verwijzen naar: De leiderstrui in de Ronde van Frankrijk. De leiderstrui in Parijs-Nice.
Gele trui: De trui van de leider in het algemeen klassement. De renner die in Parijs in het geel rijdt, wint de Ronde van Frankrijk.
Het komt regelmatig voor dat een trui een andere kleur krijgt. Zo leek het goud van de leiderstrui in de Vuelta te veel op de gele kleur van de trui uit de Tour de France, er is daarom gekozen voor een rode trui in de Ronde van Spanje.
Volgens de regels van de internationale wielerfederatie krijgen renners in deze categorie minimaal 27.500 euro per jaar.
150.000 à 200.000 euro. Niet slecht voor een renner die zijn geld verdient met hard fietsen. Toch zijn dergelijke bedragen niet veel meer dan zakgeld voor de bestbetaalde sporters ter wereld. Geschat wordt dat de gemiddelde knecht in de WorldTour tussen de 40.000 euro en 100.000 euro per jaar verdient.
Movistar heeft in de Tour de France Femmes het meeste prijzengeld binnengeharkt. De Spaanse formatie, die met Annemiek van Vleuten de eindwinnares wist 'af te leveren', verdiende in totaal 62.440 euro. Team SD Worx, de nummer twee op de lijst, moet het doen met 46.490 euro. 1.