Vette vis. De vetste witvis soorten zijn paling, haring, makreel en sprot. Het advies van de Gezondheidsraad luidt je beter vette vis kunt eten dan magere vis, dit zijn de meest gezonde vissoorten. In vette vissoorten zitten de meeste omega 3-vetzuren, DHA en EPA, deze zijn zeer gezond.
Magere witte vissen zoals wijting, kabeljauw en tong bevatten aanzienlijk minder omega-3 dan vette vissen, maar dat neemt niet weg dat ze ook perfect in een gezond eetpatroon passen. Ze zijn caloriearm en bijzonder smaakvol.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Haring, makreel, paling en sprot zijn de vetste witvissoorten. Omdat de Gezondheidsraad vette vis adviseert boven magere vis, zou je dus kunnen concluderen dat deze vissoorten het meest gezond zijn.
Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet. Je herkent de gezonde forel aan haar roze kleur, maar ook aan gekweekte forel wordt om commerciele redenen de roze kleur toegevoegd.
In een studie van Nature Food concluderen wetenschappers dat de vis die normaliter door zalm wordt gegeten, meer gezonde voedingsstoffen bevat dan de zalm zelf. Hieronder valt naast makreel en ansjovis ook onze eigen Hollandse haring. Alle drie de visjes zitten bomvol eiwitten, calcium, ijzer en vitamine D, A en B12.
Mosselen presteren op veel vlakken beter dan andere eiwitbronnen, met name ijzer en B-12. Zalm presteert beter dan mosselen als het gaat om omega-3-gehalte , maar mosselen hebben een veel lagere bijdrage aan broeikasgassen dan zalm.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Kabeljauw . Gezien de hoge scores voor B-vitamines, selenium, jodium en die hersenversterkende omega-3-percentages, staat kabeljauw niet alleen bovenaan de lijst van witte vis, maar staat het ook op nummer 1 op de lijst van de meeste diëtisten van voedzame vis in het algemeen. Kabeljauw is een complete bron van eiwitten die weinig calorieën en verzadigd vet bevat.
Koolvis is iets zachter en droger van smaak dan de kabeljauw en heeft ook een donkerdere kleur. Iets minder 'sexy' om op je bord te leggen, maar wel ideaal voor in een lekkere visbereiding of kant-en-klare maaltijd. Het seizoen van de koolvis loopt van mei tot en met januari, maar is het hele jaar door te verkrijgen.
De FDA raadt aan om vis te eten die minder kwik bevat, zoals zalm, garnalen, zwarte zeebaars, kabeljauw, sint-jakobsschelpen, tilapia, kreeft en sardines . Hier is een volledige lijst van vissoorten die weinig kwik bevatten. Het is belangrijk om op te merken dat de grootte van de vis soms kan bepalen hoeveel methylkwik erin zit.
Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten. Als je echt iedere dag veel vis uit de zee eet ontstaat er een te veel aan kwik in je bloed.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. Dat zit zo. Naast dat de vis veel goede vetten bevat, is het zoutgehalte erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Tilapia . Net als kabeljauw is tilapia een magere, witte vis met een milde, lichtzoete smaak. Veel mensen houden van tilapia vanwege de delicate textuur die snel gaart — maar wees voorzichtig dat u het niet te lang bakt. Marineer tilapia (net als elke andere vis) voor het bakken om meer smaak te geven en gebruik een dun laagje olie om het sappig te houden.
Het heeft een vergelijkbare textuur als heilbot, met een stevige en schilferige consistentie. De milde smaak van grouper zorgt ervoor dat het smaken en kruiden goed absorbeert, waardoor het veelzijdig is in verschillende recepten die doorgaans om heilbot vragen. Ter vergelijking: grouper houdt meer vocht vast dan heilbot , dat snel kan uitdrogen als het te gaar wordt gekookt.
Een schelvismaaltijd bevat fosfor en selenium. Fosfor kan gezonde botten en tanden ondersteunen. Selenium helpt bij het bestrijden van vrije radicalen die uw cellen kunnen vernietigen, wat kan leiden tot chronische ziekten. Gerookte schelvis levert 66% van uw dagelijkse seleniumbehoefte en 17% procent van de fosfor die u nodig hebt .
Wat is beter kabeljauw of pangasius? Kabeljauw en pangasiusfilet zijn beide heerlijke vissoorten om te bakken. Kabeljauw smaakt iets 'vissiger' en is wat steviger.Pangasius is minder vet en een stuk voordeliger.
Kabeljauw is een bron van eiwitten met een laag vetgehalte, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die hun vetinname willen verminderen en hun hartgezondheid willen verbeteren . Kabeljauw bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid jodium, wat een belangrijk mineraal is voor de schildklierfunctie.
Essentiële vetzuren
Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Er zijn een aantal gezonde vissoorten verkrijgbaar, maar sardines, zalm, oesters, makreel, forel en mosselen behoren tot de meest voedzame en duurzame keuzes.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Is barramundi gezonder dan zalm? Zalm en barramundi zijn beide geweldige opties als onderdeel van een gezonde levensstijl! Hoewel barramundi de helft van de calorieën van gekweekte Atlantische zalm bevat, bevatten beide vissen veel omega-3-vetzuren, die een essentiële rol spelen in de gezondheid van hersenen en hart.