De schermtijd van een mobiele telefoon ligt op gemiddeld 2 uur en 21 minuten per dag. Een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur klinkt hoog, maar als je het vergelijkt met de rest van de wereld dan scoren we laag. Volgens het onderzoek spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Wat is een redelijke schermtijd? ,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
In totaal zitten Nederlanders 5,5 uur per dag achter een scherm, blijkt uit onderzoek van GWI en TEAM LEWIS. Goed nieuws: dat is een stuk minder dan het wereldwijde gemiddelde van 7 uur per dag.
Zowel in termen van schermtijd als de zogenaamde 'appificatie' van diensten. In 2019 klokte de gemiddelde mobiele schermtijd van de Vlaming af op 2u28 per dag.In 2020 is dat gemiddeld 3u05 minuten per dag.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
Bij normaal gebruik van een beeldscherm zijn niet alleen de ogen statisch, maar ook de rest van het lichaam. Deze overmatige sedentarisatie kan leiden tot een verstoring van het metabolisme en het concentratievermogen, maar ook tot een lijden van de houdingsspieren.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
"De schermtijd gaat af van dingen die heel belangrijk zijn voor hun ontwikkeling op die jonge leeftijd. En daar moeten ze juist ook veel tijd aan besteden; communiceren met anderen, luisteren. Als kinderen daar geen tijd aan besteden, missen ze wat in hun ontwikkeling. Daar hebben ze hun hele leven nog last van."
Urenlang naar een scherm turen vergt veel van je ogen. Daarom is het belangrijk om je ogen regelmatig een pauze te geven. De 20-20-2 regel is een handige vuistregel die je daarbij kunt gebruiken. Deze regel houdt in: na elke 20 minuten schermtijd 20 seconden in de verte kijken én elke dag ten minste twee uur buiten.
13 tot 18-jarigen die dagelijks achter een smartphone, tablet of pc zitten voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Het gaat met name om klachten als later in slaap vallen, korter slapen en 's nachts wakker worden.
Waarom je de schermtijd van je kind beter kunt beperken
Er is ook uit onderzoek gebleken dat langdurig dichtbij kijken de groei van het oog negatief beïnvloedt. Na 20 minuten dichtbij kijken zou je kind daarom 20 seconden in de verte moeten kijken, en 2 uur per dag buitenspelen.
Scholieren zitten gemiddeld zo'n vijf uur per dag achter hun smartphone. De invloed op de schoolprestaties is groot, zegt neuropsychiater Theo Compernolle.
Naast hoofdpijn, kun je daar ook wazig door gaan zien, duizelig worden, vermoeid worden en rode en droge ogen krijgen. Tip: Stoppen met werken hoeft niet, maar vaker pauze nemen wel. Leer jezelf aan om elk half uur even een minuut pauze te nemen. Doe je ogen dicht of ga even weg van je scherm.
Het blauwe licht van je smartphone verstoort de aanmaak van melatonine die je nodig hebt om goed te slapen. Daarnaast krijg je continu nog prikkels binnen waardoor je brein niet tot rust kan komen. Zet daarom je telefoon anderhalf uur voordat je gaat slapen uit en leg deze weg.
Beeldschermen zijn niet meer weg te denken voor kinderen en adolescenten. Er groeit een digitale generatie op en dat heeft ook nadelen. Er blijkt een verband te zijn tussen beeldschermtijd en adipositas, ongezond eten, depressieve klachten en een lagere kwaliteit van leven.
Kinderen tot 12 jaar
Ze gebruiken vaak veel media tegelijk: de tv staat aan, tegelijkertijd zijn ze op een tablet of mobiel bezig en ze luisteren muziek bij het maken van huiswerk. Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Urenlang scrollen op Instagram, filmpjes kijken op TikTok en Youtube of eindeloos met elkaar appen en Snapchatten. De smartphone bestaat vijftien jaar en speelt inmiddels een grote rol in ons leven. Vooral jongeren kunnen niet meer zonder en zitten gemiddeld vijf uur per dag op hun telefoon.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer. 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.