Dit toompje zit aan de onderkant van de penis bij de voorhuid. Een toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vastzit. Het toompje is erg gevoelig doordat er veel zenuwen in zitten. Als dit toompje te kort of te strak is, kan het scheuren bij een erectie.
Aan een te kort toompje kan je niks doen, daar word je mee geboren. Tijdens aftrekken of penetreren schuift de voorhuid over de eikel.
U krijgt voor deze ingreep een plaatselijke verdoving. De uroloog maakt een dwars sneetje in het toompje waardoor deze langer wordt. Soms krijgt u een oplosbare hechting in het wondje. Meestal is verband niet nodig en krijgt u een beetje vaseline of gel op het wondje ter bescherming.
De voorhuid van de penis zit vast met een dun bandje of toompje. Als dit te kort is, kan dat klachten geven bij een erectie of tijdens seksuele activiteit. Soms is het doorsnijden van het van het toompje noodzakelijk.
Sommige gescheurde toompjes genezen vanzelf na enkele dagen helen. Scheurt het toompje opnieuw, dan kunt u het beste een arts bezoeken.
De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Behandeling van een Spaanse kraag
De huisarts probeert eerst om uw eikel en voorhuid minder dik te maken. Dit doet hij of zij door uw penis te koelen of er een strak verband om te doen. Dit helpt ook tegen de pijn. Soms krijgt u ook een crème op de penis tegen de pijn.
Bel uw huisarts als u uw voorhuid niet goed naar achter kunt schuiven en u 1 of meer van deze klachten heeft: Uw voorhuid, eikel of penis doet pijn. U krijgt koorts (38 graden of hoger).
Bij een besnijdenis haalt de uroloog een deel van of de hele voorhuid van de penis weg. Een besnijdenis heet ook wel circumcisie. We doen in het UMCG alleen besnijdenissen als daar een medische reden voor is.
De voorhuid zit aan de achter- kant met een 'riempje' vast aan de penis. Bij de meeste jongens van 10 jaar kan de voorhuid worden teruggeschoven waardoor de eikel bloot komt te liggen. De voorhuid ziet er bij iedere jongen anders uit. Er zijn jongens die nauwelijks een voorhuid hebben.
Operatie. De ingreep duurt ongeveer twintig minuten. Bij de operatie snijdt de uroloog de voorhuid in, die vervolgens met een aantal oplosbare hechtingen wordt gesloten. Deze hechtingen lossen meestal na twee weken op en hoeven dus niet verwijderd te worden.
De eerste 6 weken na de operatie mag u geen seks hebben. Anders is de kans groot dat de wond weer open gaat. De ingreep verandert uw gevoel bij seks meestal niet of nauwelijks. Het is ook beter om de eerste 2 weken niet te sporten, baden en zwemmen.
Het bleek dat besneden mannen moeilijker tot een orgasme kunnen komen dan onbesneden mannen, terwijl hun vrouwelijke partners vaker last hebben van vaginale pijn. Dit zorgt voor een minder plezierig seksleven voor beiden.
Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.
Als de voorhuid niet goed naar achter kan tijdens de seks, krijg je geen volle erectie en dat doet pijn. Maar het grootste probleem is dat je de voorhuid niet goed kunt schoonmaken na de seks waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan. De voorhuid kan ook scheuren, dan ben je wel gelijk van het probleem af.
Bij 1% van de jongens en mannen blijft de voorhuid te nauw. Dit is dan een aangeboren voorhuidvernauwing. Naast de aangeboren vernauwing kan de voorhuid ook te nauw worden door een ontsteking van de eikel en de voorhuid. Na de ontsteking vormt zich namelijk littekenweefsel.
Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan de voorhuid bij de meeste jongens voorzichtig worden teruggeschoven. Bij de geboorte zijn de voorhuid en de eikel vaak tot een geheel verkleefd. Met het ouder worden komt dit vanzelf los.
Wanneer een jongen besneden is, heeft hij geen voorhuid meer, of een stuk minder voorhuid. De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf.
In Nederland is volgens de studie ongeveer 5,7% van de mannen besneden.
Bij een echte strakke voorhuid is de opening van de voorhuid zelf klein. Dat kan klachten geven, zoals moeilijk plassen of pijn bij het plassen. Probeer de voorhuid niet zelf los te trekken. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de voorhuid los te maken.
Om de penis in shape te houden moet een man regelmatig een erectie krijgen. Dit komt goed uit, een man krijgt namelijk gemiddeld elf keer per dag een erectie. Wist je dat de penis zelfs 1 tot 2 centimeter korter wordt wanneer hij niet regelmatig stijf wordt?
Na de ingreep
Het gebied van de ingreep kan gevoelig of branderig zijn. U kunt paracetamol tegen de pijn gebruiken. Het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep in huis te hebben. Het verstandig om het op de dag van de ingreep en de dag erna rustig aan te doen.
Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico's op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor. Ook sterfgevallen zijn gerapporteerd. Op latere leeftijd ontwikkelen besneden mannen veel vaker seksuele problemen.
Bij een besnijdenis wordt een gedeelte van de voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende reden voor een besnijdenis is een te nauwe voorhuid. Een te nauwe voorhuid geeft vaak moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens erectie en geslachtgemeenschap of een ontsteking van de eikel of de voorhuid.