Brandnetel is een prima kruid voor de voorjaarsschoonmaak van de mens. Het werkt bloedzuiverend, verwijdert urinezuur en zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en ijzer- en kalkopname. Ze zitten vol vitaminen en mineralen.
Brandnetels in de tuin
Met brandnetelgier bestrijd je bladluizen en andere schadelijke insecten. Waar mensen het ecosysteem verstoren, daar groeien brandnetels. Afvalplaatsen of bemeste stukken land staan er vol van.
De quercetine in de brandnetel heeft een ontstekingsremmend en een mastcel-stabiliserend effect. Het vermindert histamine afgifte uit basofielen en mestcellen. Urtica is een belangrijk anti-allergicum bij urticaria met brandende pijn en hevige pruritus.
Het goede doel van brandnetels
Brandnetels zijn niet alleen maar vervelend, ze hebben ook een goed doel. De rupsen van vlinders, zoals atalanta (dit is een soort vlinder), gebruiken de plant om van te eten. Je kunt ook thee maken van brandnetels, dat is namelijk goed voor jouw spijsvertering.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Waar toepassen? Brandnetelgier bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,…
Welke planten houden van brandnetelgier? Uien, wortels, bonen, erwten en peulen houden niet van gier.
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
Atalanta, Dagpauwoog, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, als rupsen hebben ze brandnetels als voedselplant nodig.
Als er ergens veel brandnetels groeien, zegt dat wat over de grond – zoals elke plant die 't ergens goed doet. Doordat er tegenwoordig meer stikstof neerslaat, kan ook de brandnetel uitbundig groeien. Die houdt daarvan. Hij groeit zowel in de zon als de schaduw, in grasland en bos.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
Heb je last van brandnetels in je borders, bedek dan de grond met bodembedekkers. Dit zorgt er namelijk voor dat brandnetels – maar ook elk ander onkruid – geen schijn van kans maakt. Je kan dit doen door bijvoorbeeld houtsnippers neer te leggen. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je grond langer vochtig blijft.
Hondsdraf werkt kalmerend voor de huid nadat deze in aanraking is gekomen met een brandnetel. Andere goede planten tegen brandnetels zijn de smalle en grote weegbree. Ze helpen vooral tegen de jeuk. Je kunt ze vaak vinden in Nederlandse wandelgebieden en bloeien van mei tot ongeveer november.
Wist je dat je brandnetel zelfs rauw kunt eten? De echte die hards rollen de blaadjes met de bovenkant naar binnen op. Op die manier heb je geen last van de stekelige haartjes. Voor de zekerheid doen wij de rauwe blaadjes liever door een smoothie.
Hij groeit bij voorkeur op rijke, matig vochtige bodem, bijvoorbeeld als ondergroei in bossen of bosranden en aan de voet van heggen. Hij kan flink woekeren, ook in de tuin.
Brandnetels voor paarden … goed bij veel kwalen
Omdat brandnetel vol zit met mineralen en vitaminen is het heel heilzaam bij bloedarmoede, zwakte en bij herstel na ziekte. Verder werkt brandnetel bloedzuiverend doordat het de leverwerking ondersteund. Hierdoor helpt het ook bij huidproblemen.
Het kleine vosje, dagpauwoog, atalanta en landkaartje leggen allemaal hun eitjes op de brandnetel. Een zeer belangrijke plant dus!
De mineralen in de brandnetel binden gifstoffen die je lichaam niet heeft kunnen wegwerken en voeren ze af. Denk aan gifstoffen zoals urinezuur, waar een teveel aan is bij aandoeningen als reuma en jicht. Ook helpt het nier- en blaasgruis afvoeren.
Griekse geneesheren beschreven de brandnetels als een diureticum (vochtafdrijvend middel), laxerend middel, als behandeling voor hondenbeten, bloedneuzen, zwellingen, overmatige menstruatie, longontsteking en zo gaat het rijtje nog even door.
Brandnetel zit boordevol met vitamine a, b, c en k. Het vitamine-C gehalte is zelfs 7 maal meer dan dat van een sinaasappel. Daarnaast is de plant zeer rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, koper, natrium, ijzer, silicium.
Brandnetelgier gebruiken
Eénmaal per week kan je vers water aanlengen met brandnetegelier om aan je planten geven. Ook hier is de verhouding 1 op 10. Bij 1 liter brandnetelgier moet je dus 10 liter water toevoegen. Je kan het gier gieten op de aarde rond de planten gieten of vernevelen op de bladeren.
Zet de emmer ergens in een hoekje van je tuin en houdt er rekening mee dat 1) het er wel een paar weken zal blijven staan en 2) ontzettend gaat stinken.
Jonge planten zijn goed weg te schoffelen, maar een volwassen plant verwijder je het best door de plant uit te trekken. Bij voorkeur voor de bloei. Het is belangrijk de plant met wortel en al te verwijderen, anders loopt de plant weer uit.