Nee, de echte kilometervreter moet in Zuid-Holland zijn. Die provincie is met 5500 kilometer fietspad dé fietsprovincie van Nederland.
Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen. Opvallend is dat Gelderland nu op een tweede plek staat met 55 procent die meestal fietst naar het werk.
Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 1 098 kilometer en deed daar bijna 99 uur over. Daarmee was de fiets goed voor 8 procent van alle reizigerskilometers en 22 procent van de totale reisduur van de Nederlandse bevolking binnen de landsgrenzen.
Hoeveel kilometer fietspad is er in Nederland? Nederland heeft 37.000 kilometer fietspad. Dat is meer dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009 en veel meer dan het laatste cijfer, 17.000 kilometer van het CBS uit 1996.
Het Brabantse Oss is gekroond tot winnaar met 2,97 meter gemarkeerde fietspaden per inwoner. Met 227 km aan fietspad kan je de stad met volle teugen ontdekken op je tweewieler. Bezoek bijvoorbeeld eerst het Jan Cunen museum, daarna fiets je zo door naar het Cultuurpodium de Groen Engel.
Wist je dat er in Tsjechië 18.000 km aan fietspaden ligt? Dat is na Nederland het meest fijnmazige fietsnetwerk van heel Europa. En allemaal goed bewegwijzerd met de karakteristieke gele bordjes.
Er kunnen 12.500 fietsers hun fiets parkeren in de grootste fietsenstalling ter wereld.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Op de landenlijst staat China met 450 miljoen fietsen veruit aan kop.... In Nederland zijn 16 miljoen fietsen. Dat levert op de landenlijst een tiende plaats op.
Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland nog steeds het enige land ter wereld dat meer fietsen dan inwoners heeft. Nummers twee en drie – Denemarken en Japan – liggen met respectievelijk 0,8 en 0,6 fietsen ver achter.
23 miljoen fietsen (update 2022!)
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen. Fietspaden en avontuurlijke trails wachten op je.
We fietsen samen meer dan 15 miljard kilometer per jaar
Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar.
Houd een gestaag tempo
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Hoe lang fiets je over 25 km? Om 25 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 1 uur en 29 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 25 km ongeveer 1 uur en 40 minuten, en met wind mee ongeveer 1 uur en 20 minuten. Op een elektrische fiets doe je 1 uur over 25 km.
De meeste mensen fietsen tussen de 10 en 20 kilometer per uur. Het landschap, je conditie en de kwaliteit van het wegdek hebben hier invloed op. Fiets je de hele dag met de wind in de rug dan zal je gemiddelde een stuk hoger liggen. De afstand die je per uur aflegt zal lager liggen dan je gemiddelde snelheid.
Bewaakte fietsenstallingen
Als je de fiets te lang laat staan, kan de fiets weggehaald worden. Na 21 dagen wordt de fiets als waarschuwing gelabeld. Na 28 dagen wordt je fiets naar het fietsdepot van de gemeente gebracht. Als je niet weet waar de fiets heen gebracht is, kun je dit vragen aan de beheerder.
Utrecht heeft vanaf maandag 19 augustus de grootste fietsenstalling ter wereld, waarin plek is voor meer dan 12.500 fietsen. Bij de opening van fietsenstalling Stationsplein werd de Nederlandse fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.
Elke eerste 24 uur is stallen gratis. Als je langer dan 24 uur je fiets stalt, betaal je bij de beheerder € 1,35 per 24 uur met pin of via Stallen op rekening, waarmee je maandelijks achteraf via een factuur betaalt.
Brabant heeft de meeste fietspaden
De meeste kilometers fietspad liggen in de provincie Noord-Brabant, op de voet gevolgd door Gelderland (zie tabel). Dat is vooral een gevolg van de grootte van die provincies.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen.
Fietsen in Noorwegen betekent rijden langs de fjorden, veel natuur, bergen, dalen, water en mooie fietsroutes, overwegend over asfalt, maar ook regen en wind en ook wel eens mooi weer. Noorwegen heeft veel bergen, maar meestal zijn het geen steile, maar meer lange klimgedeeltes.