Europese jagers en verzamelaars waren de eersten die de wolf domesticeerden en stonden dus aan de wieg van de hond zoals we die vandaag de dag kennen. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Europeanen zouden de wolf zeker 18.000 jaar geleden al gedomesticeerd hebben.
DNA onderzoek wijst uit dat de Euraziatische grijze wolf de voorouder is van gedomesticeerde honden. Van daaruit is de hond geëvolueerd naar een diersoort met vele verschillende verschijningen. Honden zijn waarschijnlijk de diersoort met de meeste fysieke variatie.
Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was.
Volgens een recente DNA-analyse bijvoorbeeld zijn alle moderne honden terug te leiden tot gemeenschappelijke voorouders die zo'n 16.000 jaar geleden in de buurt van de Chinese Yangtze rivier leefden. Terwijl een andere uitgebreide DNA-studie lijkt aan te tonen dat honden ooit zijn ontstaan in het Midden-Oosten.
De afkomst van de hond
Hoewel de meeste honden heel braaf zijn, zijn ze van oorsprong een roofdier. Zo stamt de hond officieel af van de hondachtigen, waar ook bijvoorbeeld de wolven en vossen onder vallen. De tamme hond zoals wij deze kennen, stamt af van de wolf.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
De hond (Canis lupus familiaris) is een roofdier uit de familie van de hondachtigen (Canidae), en een gedomestificeerde ondersoort van de wolf.
De tamme wolf werd gekruist op zijn eigenschappen, afzijdig gehouden van zijn wilde soortgenoten en werd huishond. Als de hond alert was, dan werd hij gebruikt als waakhond. Als de hond stil en snel was dan was deze weer goed voor de jacht. Zo werd de basis gelegd voor het ontstaan van de verschillende rassen.
Utonagan. De Utonagan is een voor het eerst gefokt in de jaren'80 van de vorige eeuw en is ontstaan door onder andere een Siberische Husky, een Duitse herder en Alaska-malamute te kruisen. Allemaal honden die veel weg hebben van een wolf, niet gek dat het resultaat dus ook op een wolf lijkt.
Op 3 november 1957 lanceerden de Russen de kunstmaan Spoetnik II. Aan boord bevond zich een hondje genaamd Laika. De viervoeter werd het eerste dier dat levend rond de aarde zou cirkelen.
LONDEN - De Russische hond Laika, het eerste levende wezen dat in een baan om de aarde draaide, leefde veel korter dat de Sovjet-autoriteiten destijds vertelden.
De Amerikanen importeerde chimpansees uit Afrika en stuurde minstens twee ervan de ruimte in voordat ze een mens lanceerden. Schildpadden die door de Sovjets werden gelanceerd waren de eerste dieren die rond de maan vlogen in september 1968.
Officieel heet het een meubeltransporter, maar ik ken het vooral als 'hondje: een plateau met wieltjes om zware meubels of andere goederen te verplaatsen. De bijnaam verwijst waarschijnlijk naar vroegere tijden waarbij honden een kar trokken.
Naargelang het soort dier, wordt gesproken van een muil, maar dan meestal ook bek, bij de zoogdieren en reptielen, een bek, onder andere bij vissen en de geleedpotigen, een snavel bij de vogels of mondwerktuig bij de insecten.
In een van de verhalen over Diogenes wordt verteld dat hij op een keer op klaarlichte dag met een lantaarn rondliep en op de agora vol mensen luidkeels verkondigde dat hij op zoek was naar een mens. Toen hij uitriep: 'Kom hier, mensen!
Er zijn twee soorten wilde honden: de Afrikaanse wilde hond en de Aziatische wilde hond/Dhole (zie foto boven). De Afrikaanse wilde hond jaagt op de savannes van Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij leeft voornamelijk in Zambia, Zuid-Afrika, Tanzania en Zimbabwe, waar hij regelmatig wordt gezien op onze reizen.
Er bestaan meer dan 345 rassen die door de Fédération Cynologique Internationale, of FCI, erkend zijn. De FCI is een wereldwijde organisatie die de registratie van hondenrassen en stambomen bijhoudt. Al deze rassen zijn onderverdeeld in tien rasgroepen.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
Zeus staat met zijn twee jaar pas aan het begin van zijn hondenleven, maar toch is de Deense dog al de grootste levende hond ter wereld. De viervoeter is 1,04 meter hoog en daarmee volgens het Guinness Book of Records, voor zover bekend, de grootste.
Uit onderzoek is gebleken dat honden het systeem van blaffen waarschijnlijk hebben ontwikkeld om zo met de mens te kunnen communiceren. De wolf, waarvan de hond afstamt, blaft niet. Wolven huilen en grommen alleen. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat mensen dit systeem van blaffen meestal ook begrijpen.
Het woord wolvin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij – zoals elk ander dier – toch aanvallen in een poging om zichzelf te redden. Ook als een herder een wolf aanvalt om zijn schapen te beschermen, kan de wolf zichzelf verdedigen met alle risico's vandien.
[m] - [n] ; jong van bepaalde zoogdieren (o.a. beer, leeuw, vos, wolf).