De frequentie wordt gemeten in hertz (Hz), een internationale meeteenheid, waarbij 1 hertz gelijk is aan 1 cyclus per seconde. Hertz (Hz) = één hertz is gelijk aan één cyclus per seconde.
De eenheid hertz wordt gebruikt voor de frequentie van periodiek wisselend verschijnselen, zoals wisselspanning (lichtnet), geluidstrillingen, elektronische signalen en elektromagnetisch velden. De eenheid hertz geeft het aantal trillingen per seconde aan.
Symbool van frequentie is f, eenheid is Hertz (Hz) of s-1 Frequentie kan berekend worden uit de trillingstijd (T) met f = 1/T (trillingstijd in seconden).
De hertz (symbool: Hz) is de afgeleide SI-eenheid van frequentie. De hertz wordt gebruikt bij periodieke (zich herhalende) verschijnselen. 1 Hz komt daarbij overeen met een periode van 1 seconde. Zou iemand regelmatig, eenmaal per seconde op een tafel tikken, dan heeft dat tikken een frequentie van 1 Hz.
De frequentie, uitgedrukt in Hz (Hertz), bepaalt de toonhoogte: hoe hoger de frequentie, des te hoger de toon. De golflengte heeft een directe relatie met de frequentie: hoe lager de frequentie, hoe groter de golflengte en andersom.
Frequentie wordt gebruikt als uitdrukking van hoe vaak iets voorkomt of gebeurt binnen een zekere ruimte of bepaalde tijd. In dit geval gaan we kijken naar de betekenis van frequentie in geluid. Daar betekent frequentie het aantal trillingen per seconde bij een geluid.
Frequentie drukt uit hoe vaak iets gebeurt of voorkomt binnen een bepaalde tijd of in een zekere ruimte.
Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
Normaal horen
Bij de stemhebbende medeklinkers (b, d, m etc.) ligt de geluidsenergie in het bereik van 250 – 4,000 Hz. Bij stemloze medeklinkers (f, s, t etc.) varieert dit nogal en ligt het het tussen de 2,000 – 8,000 Hz.
Als je heel gedetailleerd snelle bewegingen wilt kunnen volgen, zoals tenniswedstrijden, Formule 1, actiefilms en snelle games, dan is een tv met 100 hertz erg fijn. Kijk je vooral naar programma's zoals sitcoms, romcoms, nieuws, actualiteiten en praatprogramma's, dan is een 50-hertz-tv voldoende.
Resonantie treedt op bij bepaalde frequenties, namelijk bij de eigenfrequenties of natuurlijke frequenties. Dit zijn frequenties waarbij in het object een staande golf kan optreden. Het zijn ook de frequenties die spontaan ontstaan als het object door een korte tik wordt aangeslagen.
De kilohertz is een tot het SI behorende afgeleide eenheid. De eenheid heeft het symbool kHz. Een kilohertz is gelijk aan 103 Hz, ofwel 1000 hertz.
Een uitstekende methode voor het bepalen van de eigenfrequentie is die met een frequen- tieanalyseprogramma. Dit is een programma dat de overdrachtsfunktie van een systeem berekend aan de hand van een ingang en een uitgang. Dit zijn kracht respectivelijk versnelling die worden gemeten aan het systeem.
Op een grafiek kun je de frequentie letterlijk vinden door te kijken hoe vaak je golf op en neer gaat in een seconde. Echter kun je de frequentie ook berekenen met de formule f=1/T. f is de frequentie in Hertz (Hz). T is de trillingstijd in seconden (s).
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Frequentie, golflengte en golfsnelheid zijn allemaal gerelateerd aan elkaar door de formule: vgolf = λ · f waarin vgolf de golfsnelheid in m/s is, λ de golflengte in meters en f de frequentie in Hertz.
De grondtoon van de Aarde heeft een frequentie van 0,000815 Hz, wat overeenkomt met een periode van 20 minuten en 27 seconden (1227 sec.).
Een geluid gespeeld op 432 Hz is technisch gezien de toon "A" ("A4," om precies te zijn). Vergeleken met A4 = 440 Hz zal de toonhoogte van 432 Hz echter een beetje vlak klinken.
De 432 Hz verhoogt je waarneming en mentale helderheid. Je komt meer in contact met je intuïtie. Het is bewezen dat deze solfeggio frequentie helend is, omdat het angst vermindert en de hartslag en bloeddruk verlaagt. Als je emotionele blokkades ervaart, doe dan oortjes in en ontspan met deze muziek.
Mensen nemen gemiddeld frequenties waar tussen 20 en 20.000 Hertz. Als bijzonder aangenaam wordt het bereik tussen 500 en 4.000 Hertz waargenomen. Tussen deze waarden beweegt zich bijvoorbeeld ook de menselijke taal of muziek (natuurlijk afhankelijk van de geluidssterkte).
Wanneer zijn geluiden schadelijk voor je gehoor? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
De frequentie 528 Hz is uit deze serie het meest bekend, en is veel in meditatieve muziek verwerkt. Deze frequentie, die op het hartcentrum resoneert, staat bekend om zijn helende kwaliteiten. Geluid geeft niet alleen vibraties van lucht, maar ook vibraties in het energetische veld.
Decibel en Hertz
En de snelheid waarmee de hoge en lage druk elkaar afwisselen bepaalt of een geluid hoog of laag klinkt. Deze trillingsnelheid, of frequentie wordt uitgedrukt in hertz (Hz): het aantal trillingen per seconde. Diepe basgeluiden liggen onder de 100 Hz, schrille pieptonen boven de 8.000 Hz.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.