Het beste is om je zeep in een bakje te bewaren waar richeltjes of randjes in verwerkt zijn, zodat de zeep goed kan uitlekken.
Een zeepbakje gebruiken
Je kunt je blok zeep bewaren in een zeepbakje. Kies voor een ontwerp waarbij het water goed weg kan, op die manier minimaliseer je smelten.
Houdbaarheid vloeibare zeep
Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden.
Ziet de zeep er ranzig uit, bijvoorbeeld doordat er schimmelvorming op zit, dan is de zeep bedorven. Dit gebeurt eerder met handgemaakte zepen omdat daar natuurlijk oliën en andere natuurlijke bestanddelen in zitten, die eerder bederven. Voor deze zepen wordt daarom geadviseerd om ze binnen een jaar op te gebruiken.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
Schimmels en bacterien kunnen over het algemeen het beste groeien bij temperaturen die wij ook aangenaam vinden en in vochtig of licht vochtig milieu en bij pH neutraal (dat zegt iets over de zuurgraad). Zo'n stuk zeep is meestal HEEL basisch en daar kan bijna niets goed tegen.
Qua hygiëne is er dus geen verschil tussen een blok zeep of een vloeibare zeep. Belangrijk hierbij is wel om de Blokzeep goed te laten drogen!
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Doe de zeepoverschotjes in een oude sok, hang die aan je douchekraan en was jezelf ermee wanneer je douche neemt. Je kan zeep ook gebruiken als kleermakerskrijt. Rasp je overschotjes van zeep heel fijn, smelt ze in heet water en gebruik ze in je wasmachine voor bonte was of voor een handwasje (dit doe ik altijd).
Als dit met veel moleculen naast elkaar gebeurt, ontstaat een vliesje van zeep tussen het water en de lucht. De luchtbelletjes in het water worden ingekapseld door de zeep en die blijven langer bestaan als belletjes. Hierdoor schuimt zeep.
Het toevoegen van vetten, in de vorm van plantaardige boters, is niet essentieel, maar wel handig. Het maakt je zeep harder.
Het zeepzakje voorkomt dat het product uit je handen glipt én creëert extra veel schuim. Handig, want zo heb je minder product nodig en gaat het veel langer mee! Hang het zakje na gebruik aan de kraan. Je zeep of shampoo bar kan zo uitlekken en opdrogen.
Laat na gebruik de shampoo bar goed drogen op een zeepbakje, of bewaar hem in het speciale blikje. Ook handig: ons zeepzakje van bio katoen. Hierin verzamel je reststukjes shampoo bar (of zeep). Je gebruikt ze dan met zakje en al, zo maak je zelfs de kleinste stukjes helemaal op.
Een zeepbakje
Bakjes die afgesloten kunnen worden met een deksel hebben de voorkeur, als je de shampoo bar ook mee wil nemen op reis. Ook is een afgesloten zeepbakje handig, als je een kleine doucheruimte hebt en bang bent dat je shampoo bar nat wordt als je aan het douchen bent (en niet je haren wast natuurlijk).
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Aleppozeep is de beroemde zeep uit Syrië met olijfolie en laurierbesolie als basis. Veel liefhebbers van natuurlijke verzorging zweren bij deze sulfaatvrije, plantaardige zeep. Aleppozeep is vrij van synthetische ingrediënten en heeft een aangename, klassieke geur. De milde zeep is geschikt voor jong en oud.
In het bijzonder wordt fysiologische zeep aanbevolen voor het wassen van de (over)gevoelige huid, droge tot zeer droge huid, beschadigde huid (eczeem, psoriasis, diverse huidletsels). Ook bij personen met (aanleg tot) allergie is gebruik van fysiologische zeep wenselijk.
Nee, het is niet nodig om je handen te wassen met desinfecterende zeep of handreiniger. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale (hand)zeep.
Je handen worden niet schoner van dure zeep
'In principe werken alle zepen op dezelfde manier. In alle soorten zeep zitten zeepmoleculen. Sommige moleculen zijn iets vriendelijker voor je huid dan anderen, maar ze zijn allemaal even geschikt tegen bacteriën, virussen en vuil.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.