Een blauwvintonijn van 278 kilo werd vorig jaar op de vismarkt van Tokio geveild voor een recordprijs van 2,7 miljoen euro. Dit is nog nooit eerder gebeurd. Maar wat maakt deze vis zo speciaal? Vorig jaar gebeurde het onwaarschijnlijke, een blauwvistonijn werd verkocht aan 2,7 miljoen euro.
Wat u moet weten over Atlantische blauwvintonijn: zes vragen, zes antwoorden. De blauwvintonijn, de meest bedreigde soort, is een peperdure delicatesse, vergelijkbaar met kaviaar. De prijs per kilogram kan oplopen tot enkele duizenden euro's.
De meeste blauwvintonijn wordt verkocht tussen de 1.600 en 16.000 euro afhankelijk van de grootte, en het vet- en oliepercentage (dat bepaalt de smaak van de tonijn).
Dat de prijs zo hoog was (ruim €15.000 per kilo), wordt verklaard door de bedreigde status van de blauwvintonijn. Door overconsumptie en overbevissing is het blauwvintonijnbestand met 96% afgenomen en dreigt de soort uit te sterven.
De verkoopprijzen liggen meestal tussen de 1.600 en 16.000 euro en zijn afhankelijk van de grootte, het vet- en oliegehalte van de tonijn.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Over de hele wereld zorgt tonijn voor werkgelegenheid en voedsel. De internationale tonijnmarkt was in 2018 ongeveer 12 miljard dollar waard (EN) – en de jaarlijkse verkoopwaarde van tonijnproducten bedraagt maar liefst 42 miljard dollar. Dat is bijna 30% van de totale wereldhandel in visserijproducten (EN).
Alle zeven commercieel beviste soorten staan onder druk en vijf ervan zijn opgenomen door de IUCN (World Conservation Union) als bedreigde soorten. In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur.
De Atlantische blauwvintonijn is warmbloedig, een zeldzame eigenschap onder vissen. De populaties Atlantische blauwvintonijnen, waaronder die van het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan en van de Middellandse Zee, zijn bedreigd en staan op de rode lijst van de IUCN.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
De grootste en ook de bekendste soort is de blauwvintonijn. Die kan tot 4,5 meter lang worden en meer dan 600 kg wegen! Er bestaan ook andere soorten, zoals de geelvintonijn, de grootoogtonijn of de witte tonijn.
Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'. Deze vetten zijn nodig om het lichaam voor langere tijd van energie te voorzien en voor de aanmaak van hormonen.
Vette vis, soorten zoals zalm, verse en ingevroren tonijn, makreel en sardines, zijn niet alleen rijk aan proteïnen en rijk aan “essentiële” omega-3 vetzuren, maar bevatten ook een aantal andere belangrijke voedingsstoffen in verschillende hoeveelheden die ons lichaam nodig heeft.
€ 55,00. BTW) vacuüm verpakt per stuk van 1 kilo.
Je kunt tonijn zowel vers als in blik kopen, maar vers is hij natuurlijk het allerlekkerste. Deze zomerse-, vlezige vis kun je op allerlei manieren bereiden zoals bakken, grillen op de barbecue of in de oven. Je kunt de vis ook rauw, op z'n Japans eten, of lekker in een salade Niçoise.
Moten: 1 stuk tonijnvlees uit 1 portie of door compacte samenvoeging van visvleesporties. Maximaal 18% mag bestaan uit snippers om het blikje verder af te vullen. Stukken: deeltjes visvlees waarvan de kleinste afmeting niet kleiner is dan 1,2 cm. Blikjes tonijn met stukken mogen voor 30% uit snippers bestaan.
Het vlees van de gigantische tonijn is voldoende om 2.572 blikjes tonijn mee te vullen en 5.145 broodjes te beleggen. Vorig jaar werd op een Japanse veiling een tonijn van 222 kilogram voor 1,09 miljoen dollar verkocht.
De tonijn zal vandaag nog versneden worden en verkocht worden als sushi. Dat maakte de restauranteigenaar bekend. Nooit eerder betaalde een koper bijna 10.000 euro per kilo voor blauwvintonijn. Maar volgens Kimura is er nu minder aanbod dan vroeger en is de vis van uitzonderlijke kwaliteit.
De blauwvintonijn is na een halve eeuw weer terug in de Noordzee. De indrukwekkende vis stond door overbevissing op het punt van uitsterven. Het Wereld Natuur Fonds gaat met sportvissers 40 tonijnen vangen.
Er zijn ongeveer 40 soorten tonijn en tonijnachtigen, waarvan er enkele van groot commercieel belang zijn (de principal market species). De belangrijkste commerciële soorten zijn weergegeven in tabel 1 en figuur 4.
De tonijn behoort tot de familie van de Makreelachtigen. Tonijnen kunnen tot wel 4,5 meter lang worden en 40 jaar oud. De gemiddelde tonijn leeft tegenwoordig echter maar tot een leeftijd van twee jaar.
Ingeblikte tonijn is niet in alle gevallen calorie- en vetarm. Als je kiest voor een variant op oliebasis krijg je meer vetten en calorieën binnen dan wanneer je kiest voor tonijn op waterbasis. Dit hoeft niet per se nadelig te zijn, want de olijfolie waarin de vis wordt geconserveerd is in theorie gezond.