Ondanks deze knappe prestatie is Wilodge Poshspice niet de duurste koe aller tijden. Die titel draagt de twaalf jaar oude 'Missy' uit Canada. Missy heeft het Holstein ras en werd in 2009 verkocht voor een recordbedrag van €1 miljoen.
Een galloway is een hoornloos, meestal zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit het zuidwesten van Schotland komt. Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.
De gemiddelde melkkoe in Nederland heeft een schoothoogte (gemeten van de grond tot de bovenkant van de rug) van zo'n 1,70 meter. Maar net zoals er hele grote mensen zijn, heb je ook hele grote koeien. De allergrootste is maar liefst 1,93 meter. De Amerikaanse stier Danniel stoot daarmee koe Blosom uit de recordboeken.
Het brandrode rund is familie van het MRIJ ras en vooral geschikt als natuurbeheerder. De koeien zijn rustig en hebben een prachtige dieprode kleur. Brandrode runderen werden vanaf het begin van de 20e eeuw in het rivierengebied gefokt.
De Holstein-Friesian, de meest voorkomende melkkoe in Nederland, Europa en de Verenigde Staten, is gefokt om grote hoeveelheden melk te produceren. Een Nederlandse koe geeft gemiddeld bijna achtduizend liter melk per jaar.
Bij elke koe is de haas – ook wel de ossenhaas – het meest malse en meest geprezen onderdeel. Dit is omdat de haas een spier is die de koe niet gebruikt. Het vlees heeft daardoor vrijwel geen zogenaamd bindweefsel en een heel fijne structuur wat het zeer mals maakt.
Wagyu wordt wereldwijd gezien als het beste rundvlees ter wereld, specifieker gezegd A5 wagyu. Dit is een specifieke score die gegeven wordt aan het allerbeste Japanse vlees. Dit vlees komt van koeien van een Japans ras, opgegroeid en geslacht in Japan volgens een specifieke procedure.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Os – gecastreerde stier; Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Het betreft de stier Diabolo v. Taolenn van Jaques Barre uit de Gers, Frankrijk. Diabolo bereikte een levend gewicht van 1730kg en een geslacht gewicht van 1120kg werd officieel vastgesteld. Hiermee bereikte Diabolo twee wereldrecords in één keer: de zwaarste stier en het grootste karkasgewicht aller tijden.
Variatie in gewicht
De variatie is echter groot: het gewicht van 95 procent van de koeien varieert tussen 470 kilo en 826 kilo (zie figuur 2). De lichtste koe woog maar 389 kilo, terwijl de zwaarste 932 kilo woog.
De chianina is een oud Etruskisch runderras dat al circa 22 eeuwen wordt gehouden. De bakermat van de chianina is de Val di Chiana, de vruchtbare vallei nabij Florence in Italië.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen. Koeien kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal al eerder geslacht voor het vlees en de vacht.
De kostprijs van een zeboekoe bedraagt ± € 600. Voor een stier betaal je minder. Het aantal kwekers van dwergzeboes in België en Nederland is beperkt. De zoektocht naar kalfjes is daardoor niet eenvoudig, maar het wachten wordt zeker beloond wanneer je deze 'lieflijke minikoetjes' in je weide ziet rondlopen.
Galloways kunnen 16 tot 18 jaar oud worden. De dieren zijn robuust en vruchtbaar. Vaarzen zijn dekrijp op een leeftijd van 20-27 maanden. De koeien, die over een sterk beschermend moederinstinct beschikken, kunnen gedurende hun leven aan 10-12 kalveren het leven schenken.
De meeste koeien hebben van nature hoorns. In de biologische dynamische melkveehouderij houden koeien hun hoorns. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van de koe. De koeienhoorn is meer dan alleen de dode buitenste hoornlaag.
Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd. Wanneer ze negen maand later kalven, op een leeftijd van twee jaar, worden ze koe.
De mestproductie ligt op zo'n 29 kuub per jaar plus 43,5 kilo fosfaat, waardoor een koe per dag zo'n €1,37 kost aan mest. – De overige kosten, zoals ziektekosten, water en de kosten van het melken (exclusief de arbeid), bedragen zo'n 41 cent per dag.
MENS: Mensen slapen meestal liggend, uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat, ongeveer 50% van de mensen bij voorkeur op hun zij slapen, iets meer op de rechter dan op de linker zij. Ongeveer 40% op de rug en zo'n 10% op hun buik. Mensen kunnen uiteraard ook zittend en sommigen zelfs staand slapen.
Waarom loeit een koe? Vooral om de sociale band tussen twee of meerdere dieren te bevestigen. Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald.
BEREKENEN VAN DE WATERBEHOEFTE
Als vuistregel kan men stellen dat een melkkoe een watervolume van 4 keer haar melkproductie per dag drinkt met een minimum van 40 liter per dag.
Wagyu staat bekend als een delicatesse wereldwijd en kost per kilo tussen de 100 en 1000 euro. Het meest bijzondere van dit duurste rundvlees vlees is de marmering van het vlees, of te wel het vet dat door het vlees loopt. Dit smelt namelijk bij verhitting. Het vlees is zo lekker door het speciale dieet van de koeien.
Hoeveel kost een Wagyu koe? De kosten van Wagyu-kalveren kunnen 40 keer hoger liggen dan die van gewone Amerikaanse of Europese runderen. De kosten van een volwassen Wagyu-koe kunnen oplopen tot meer dan 30.000 euro. Hoewel dat al een enorm bedrag lijkt, zijn de duurste runderen de Matsusaka Wagyu uit de Mie-regio.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.