In 2009 heeft men de mummie gescand. Uit dit onderzoek is gebleken dat Toetanchamon naar alle waarschijnlijkheid gestorven is aan de gevolgen van de ontsteking in zijn knie, gecombineerd met malaria.
Toetanchamon is niet vermoord
Volgens veel theorieën zou de kindkoning zijn vermoord. In 1968 waren er röntgenfoto's van zijn schedel gemaakt, waarop te zien was dat hij een klap op zijn achterhoofd had gekregen.
Toetanchamons vloek
Onder hen was de financier van de uitgravingen Lord Carnarvon. In het graf van de jonggestorven farao zouden plakkaten gevonden zijn met de bezwering “Degene die de slaap van de Farao stoort zal met de vleugels van de dood worden aangetast”.
De Egyptische koning Toetanchamon stierf in een botsing met een strijdwagen. Dat is de conclusie van een groep Britse onderzoekers, die een autopsie hebben uitgevoerd op het lichaam van de farao. Bovendien werd zijn lijk per ongeluk verbrand bij het mummificatieproces.
Toetanchamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij heette eerst Toetanchaton, later werd zijn naam veranderd in Toetanchamon wat betekent: "Hij Die Amon Vereert".
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
In het hiernamaals, zo geloofden de oude egyptenaren, diende een farao de zonnegod als schrijver. Toetanchamon verzamelde ook veel. Zo verzamelde hij ook wandelstokken hij had er zo'n 130 van alle soorten en maten. Hij hield ook van rijden met strijdwagens en deed aan zwemmen, vissen en jagen.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
Toetanchamon trouwde met zijn zuster Achensenhamon en had waarschijnlijk 2 doodgeboren kinderen. Op ca. 19-jarige leeftijd is hij vermoord door zijn opa Eje, omdat die zelf farao wilde zijn.
Het gouden dodenmasker van de Egyptische farao Toetanchamon staat opnieuw tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro. De voorbije maanden werd het beroemde masker gerestaureerd nadat een haastige herstelling met superlijm duidelijke sporen had nagelaten. Het masker raakte beschadigd in augustus 2014.
De vloek van de Farao
In de media verscheen vervolgens het bericht dat er een inscriptie was gevonden in de tombe van Toetanchamon die luidde “Wie deze heilige grafkamer betreedt, zal door de vleugelen des doods getroffen worden”, een duidelijke verwijzing naar de mug die Carnavaron doodde.
Toetanchamon of Toetanchaton was een farao van de 18e dynastie van het oude Egypte. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton; later werd om politiek-religieuze redenen zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: "Levend evenbeeld van Amon".
Het graf van Toetanchamon is in 1922 ontdekt door Howard Carter. Toetanchamon wordt rond 1342 voor Christus geboren in Egypte. Hij wordt op negenjarige leeftijd farao (koning). Na 9 jaar overlijdt hij plotseling onder verdachte omstandigheden.
Daarvoor zijn hij en zijn broer uit hun dorp gehaald. De piramide wordt het graf voor de koning, farao Cheops.
Ramses de Grote
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste.
Cleopatra was de laatste farao van het oude Egypte. Ze regeerde van het jaar 69 voor Christus tot 30 voor Christus. Cleopatra pleegde vermoedelijk zelfmoord toen Caesar Augustus de macht overnam in het oude Egypte.
Maatkare Hatsjepsoet ('De Eerste onder de Edele Vrouwen') is na Nefertiti en Cleopatra de bekendste vrouw uit de Egyptische geschiedenis. Ze regeerde van ca. 1479 tot 1458 v.
En dat betekent dat Nefertiti ook nog steeds niet gevonden is. De Britste egyptoloog Nicholas Reeves, en de Egyptische regering, waren er bijna helemaal zeker van: de laatste rustplaats van koningin Nefertiti zou zich bevinden in een geheime ruimte achter de graftombe van farao Toetanchamon.
Tawosret was de vierde vrouwelijke farao in de historie van het oude Egypte en de laatste farao van de 19de dynastie volgens de Koningslijst. Zij was de tweede echtgenote van Sethy II maar werd desondanks 'grote echtgenote' genoemd.
Ondanks dat er al 3000 voorwerpen zijn gevonden in het graf van Toetanchamon zijn gevonden, zijn er mogelijk nog veel meer. Sinds enkele jaren zijn Egyptologen namelijk op zoek naar twee verborgen extra kamers in het graf van Toetanchamon.
In totaal zijn er 80 piramides in Egypte gevonden. Vlakbij Caïro, de hoofdstad van Egypte, ligt het plateau van Gizeh. Hier staan in totaal elf piramides aan de westoever van de Nijl. De drie grootste zijn de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos.
Farao is de titel die wordt gebruikt om koningen of koninginnen (met goddelijke status) van Opper en Neder-Egypte vanaf ongeveer 1500 voor Chr. aan te geven. De term is afgeleid van de woorden per aa, hetgeen Groot Huis ofwel paleis betekent.