De diepste mijn in Nederland was Staatsmijn Hendrik, waarvan schacht IV een diepte had van iets meer dan een kilometer. De diepste mijn in Zuid-Afrika, de goudmijn TauTona bij Carletonville, is dan weer ongeveer vier kilometer diep.
En hoe diep is de aardkorst? Tot een kilometer of 35 moet je wel kunnen graven of boren. Zo dik is de aardkorst gemiddeld op de continenten. Niet dat de mens ooit zo ver is geweest, de diepste mijn is 2,7 kilometer en de diepste boring twaalf kilometer.
De asbest dagbouwmijn is de grootste ter wereld en is 11,5 kilometer lang, 1,8 kilometer breed en bijna 300 meter diep. Hier wordt per jaar 500.000 ton asbest gedolven. Door deze mijn produceert Rusland in totaal 870.000 ton per jaar, waarvan 60% in Rusland blijft.
In 2012 ging James Cameron, de Amerikaanse regisseur van Titanic, alleen aan boord van de Deepsea Challenger om de Marianentrog te verkennen op 10.898 m diepte. De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Victor Vescovo verbrak het record door in 2019 af te dalen naar 10.928 m.
Het diepste gat dat ooit al werd gegraven, is het boorgat van Kola in Rusland — 12 kilometer diep.
„Open systemen mogen vanaf 100 meter diep geboord worden, maar gesloten systemen mogen maar tot 80 meter diep”, legt Imthorn uit.
Er staat geen maximale diepte tot waar je mag graven in eigen tuin in het wetboek. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Deze kabels en leidingen bevinden zich vaak op een diepte van minimaal 30 centimeter tot maximaal enkele meters onder de grond.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Om precies te zijn: 10.911 meter. Tenminste, op die diepte belandden de enige mensen die ooit op die barre en boze plek zijn geweest. In januari 1960 daalden de Zwitserse onderzoeker Jacques Piccard en de Amerikaanse marine-officier Don Walsh in de onderzeeër Triëste af in de Marianentrog.
In Utah vind je de grootste kopermijn ter wereld. De Binghan Canyon Mine heeft een diameter van 4 kilometer en een diepte van zo'n 1,2 kilometer. De enorme mijn zorgt voor 15% van de koperproductie van de Verenigde Staten.
De Maurits werd de grootste en modernste kolenmijn van Europa. In 1954 werd door de staatsmijnen begonnen met het afdiepen van twee schachten van een vijfde staatsmijn. Deze mijn ligt in tegenstelling tot de andere steenkolenmijnen niet in het Zuid-Limburgveld maar in het Peelveld.
Delfstoffen die aan de oppervlakte liggen, worden afgegraven.Dit heet dagbouw.De plek waar mensen in de grond graven om de delfstoffen eruit te halen, heet een open mijn of groeve.
Ondergronds gevaar
Vlak na de oorlog draaide de mijnindustrie dag en nacht door om aan de gigantische vraag naar het zwarte goud te voldoen. Diep onder de grond, in mijngangen van soms slechts veertig centimeter, lag het gevaar altijd op de loer. De grootste bedreiging ontdekten de mijnwerkers pas veel later.
De mijnwerkers bestonden vooral uit Chinese koelies. Vanaf 1852 begon de Billiton Maatschappij met de winning van erts op Banka. Dit bedrijf zou uitgroeien tot een wereldspeler. In 1858 werd steenkool ontdekt aan de rivier de Ombilin in de Padangse Bovenlanden.
Jaarlijks worden daarbij tienduizenden mensen verminkt of gedood, vooral in Afrika en Azië. Verspreid over de hele wereld liggen er naar schatting 110 miljoen mijnen letterlijk als adders onder het gras.
Niet de haai, maar wel de orka staat bovenaan de voedselpiramide van de zee.
Dolfijnen zijn sluw
Dolfijnen horen zeker thuis in dit lijstje met slimste dieren ter wereld. Ze zijn uiterst intelligent, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw.
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
Moderne onderzeeboten kunnen in ieder geval dieptes van enige honderden meters bereiken; van de Russische militaire onderzeeboot Komsomolets (circa 1989) is bekend dat het diepterecord op 1000 m lag.
Op 800 meter is er alleen nog een vaag blauwig schijnsel over. Nog verder naar beneden, op duizend meter diepte, is het pikdonker en bestaat er geen verschil tussen dag en nacht. De temperatuur van het water is doorgaans niet hoger dan twee graden Celsius.
Op 200 meter diepte wordt het al aardig donker. Op 4 kilometer diepte komt er helemaal geen zonlicht, en nadert de temperatuur het vriespunt. Maar ook daar is leven. Veel leven zelfs, dat de wetenschap nog lang niet allemaal in kaart heeft gebracht.
Het blijkt echter zeer moeilijk hiervoor bewijzen te vinden in de samenstelling van de Aarde. Tegenwoordig is alleen de bovenmantel partieel gesmolten, een magma-oceaan betekent dat tot 2900 km diep vloeibare magma voorkwam.
Door intensiever ruimtegebruik, het aanbieden van diversiteit en het streven naar een optimale kwaliteit van de begraafplaatsen worden nieuwe begraafvormenontwikkeld. Her en der in Nederland zijn er mogelijkheden tot bovengronds begraven: in Heilig Landstichting, Enschede, Lisse, Haarlem, Heemskerk, Beverwijk.
Een overledene wordt niet opgegeten door wormen, kevers, of andere kleine beestjes in de aarde. De wormen en kevers en dergelijke leven alleen vlak onder de oppervlakte, maar een overledene worden altijd diep begraven. In Nederland wordt een kist begraven op dieptes tussen 2,80 en 1,10 meter.